JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
3.7.2025
Kirsi Kautolan metallinpaljastimella tekemiin löytöihin on voinut tutustua tänä kesänä muun muassa Rutalahdessa Letkaliiterin kesän päättäjäisissä.

Kirsi Kautolan metallinpaljastimella tekemiin löytöihin on voinut tutustua tänä kesänä muun muassa Rutalahdessa Letkaliiterin kesän päättäjäisissä.

Tenho Tornberg

Tänään
28.8.2023 3.00

Harrastuksena metallinetsintä – Kirsi Kautola on löytänyt Rutalahdesta jopa 1500-luvulta peräisin olevia metalliesineitä

Kol­mi­sen vuot­ta sit­ten ru­ta­lah­te­lai­nen Kir­si Kau­to­la läh­ti lap­sen­sa kans­sa maas­toon ko­kei­le­maan me­tal­lin­pal­jas­ti­mel­la niin sa­no­tus­ti aar­tee­net­sin­tää.

Kun heti en­sim­mäi­sel­lä ker­ral­la löy­tyi 1740-lu­vun ho­pei­nen äy­ri, Kau­to­la in­nos­tui tou­hus­ta.

– Olen muu­ten­kin ol­lut his­to­ri­as­ta kiin­nos­tu­nut ai­na ja var­sin­kin ko­ti­seu­dun his­to­ri­as­ta, niin sii­tä löy­tyi sit­ten tapa, mi­ten tämä his­to­ria oi­kein konk­re­ti­soi­tuu, hän ker­too.

Kau­to­la on löy­tä­nyt Ru­ta­lah­des­ta run­saas­ti van­ho­ja esi­nei­tä – esi­mer­kik­si ko­lik­ko­ja, ko­ru­ja, vyön­sol­kia ja he­vos­ten val­jai­den ko­ris­tei­ta. Ko­li­kois­ta van­him­mat ovat kah­den äy­rin ko­lik­ko 1570-lu­vul­ta ja kuu­si­nai­nen 1590-lu­vul­ta.

Ko­ru­löy­töi­hin lu­keu­tu­vat esi­mer­kik­si ho­pe­an­vä­ri­nen his­to­ri­al­li­sel­ta ajal­ta ole­va sy­dän­sol­ki sekä kak­si 1800-lu­vun lo­pul­ta ole­vaa ho­pe­a­sor­mus­ta. Vii­mek­si mai­ni­tut saa­vat Kau­to­lan mu­kaan löy­tä­jän poh­ti­maan, mi­ten sor­muk­set ovat pää­ty­neet pel­lol­le.

– On­ko on­net­to­mal­la ko­si­o­reis­sul­la ol­lut rei­kä tas­kus­sa, vai on­ko tul­lut ruk­ka­set, et­tä sit­ten ovat sor­muk­set len­tä­neet pel­toon? Näin vä­hän kuin pil­ke sil­mä­kul­mas­sa poh­tii, mitä niil­le on ta­pah­tu­nut. Vai on­ko vaan sat­tu­nut, et­tä on työn tou­hus­sa sor­mes­ta sin­ne lip­sah­ta­nut?

Me­tal­lie­si­nei­den ohel­la Kau­to­la on löy­tä­nyt esi­mer­kik­si 1800-lu­vun tal­so­kir­veen ja nah­kan puh­dis­ta­mi­seen käy­te­tyn kvart­si­sen, mah­dol­li­ses­ti ki­vi­kau­ti­sen kaa­vin­työ­ka­lun, joka löy­tyi pin­ta­löy­tö­nä sen nous­tua kyn­nös­sä pel­lon pin­nal­le. Ylei­sim­mät löy­döt ovat kui­ten­kin ar­ki­sem­pia eli pul­lon­kork­ki ja rau­ta­nau­la, joi­ta Kau­to­la ar­vi­oi vie­neen­sä kier­rä­tyk­seen jo pa­rin kot­ti­kär­ryl­li­sen ver­ran.

Kirsi Kautolan korulöytöihin lukeutuu muun muassa samaan aikaan löydetyt kaksi samanlaista 1800-luvun lopulta peräisin olevaa hopeasormusta.

Kirsi Kautolan korulöytöihin lukeutuu muun muassa samaan aikaan löydetyt kaksi samanlaista 1800-luvun lopulta peräisin olevaa hopeasormusta.

Tenho Tornberg

Oman ko­ti­pai­kan his­to­ri­as­ta kiin­nos­tu­nee­na Kir­si Kau­to­la te­kee me­tal­lin­pal­jas­ti­men kans­sa et­sin­tä­reis­su­ja pää­a­si­as­sa Ru­ta­lah­des­sa, mut­ta on käy­nyt myös ym­pä­ris­tö­kun­nis­sa ja muis­sa kiin­nos­ta­vis­sa pai­kois­sa.

– Pai­kal­lis­his­to­ria ja ky­lä­kir­jat ovat sem­moi­sia mie­len­kiin­toi­sia opuk­sia, mis­tä voi saa­da vink­ke­jä, mis­sä kan­nat­taa ken­ties et­sin­tää har­ras­taa, hän vink­kaa.

Hän it­se liik­kuu et­sin­tä­reis­suil­laan lä­hin­nä pel­loil­la vil­je­lys­kau­sien ul­ko­puo­li­se­na ai­ka­na sekä met­säs­sä. Et­sin­tö­jä hän te­kee ke­säi­sin ja syk­syi­sin vii­koit­tain yh­te­nä tai kah­te­na päi­vä­nä, 2–3 tun­tia ker­ral­laan. Jos­kus esi­neet löy­ty­vät maan pin­nal­ta, mut­ta sy­vim­mil­lään Kau­to­la on kai­va­nut nii­tä maas­ta noin 25–35 sent­ti­met­rin sy­vyy­des­tä.

Hän pai­not­taa et­sin­nöis­sä maa­no­mis­ta­jan lu­van tär­keyt­tä ja sitä, et­tä et­sies­sä ei saa ai­heut­taa va­hin­koa, jäl­jet on pei­tet­tä­vä ja ros­kat vie­tä­vä pois maas­tos­ta. Et­siä ei saa myös­kään alu­eel­la, joil­la on kiin­tei­tä mui­nais­jään­nök­siä tai jot­ka ovat muu­ten kult­tuu­ri­his­to­ri­al­li­sia. Kau­to­lan mu­kaan mu­se­o­vi­ras­ton si­vuil­ta löy­tyy me­tal­li­net­sin­tään har­ras­ta­jan opas, jos­sa on hy­vät oh­jeet et­sin­näs­tä kiin­nos­tu­neil­le.

Jos­kus met­säs­sä voi Kau­to­lan mu­kaan tör­mä­tä esi­mer­kik­si van­haan kal­mis­toon, jol­loin et­si­mi­nen pi­tää lo­pet­taa, et­tei va­hin­gos­sa sär­je kal­mis­toa. Kal­mis­tos­ta voi kie­liä esi­mer­kik­si se, et­tä kai­va­es­saan sig­naa­lin an­ta­neen me­tal­lie­si­neen maas­ta löy­tää sa­mal­la luun pa­lo­ja.

– Ei pidä lii­kaa in­non an­taa vie­dä, vaan pi­tää myös osa­ta lo­pet­taa kai­ve­lu ja jät­tää hom­ma sii­hen. Am­mat­ti­lai­set sit­ten tut­ki­vat tar­kem­min, muis­tut­taa Kau­to­la.

Kirsi Kautolan tekemistä löydöistä museoon on päätynyt kuvan sydänsolki, jonka on arvioitu olevan peräisin historialliselta ajalta.

Kirsi Kautolan tekemistä löydöistä museoon on päätynyt kuvan sydänsolki, jonka on arvioitu olevan peräisin historialliselta ajalta.

Kirsi Kautola

Mui­nais­muis­to­lain mu­kaan yli sata vuot­ta van­hat löy­döt on il­moi­tet­ta­va mu­se­o­vi­ras­tol­le. Ha­lu­taan­ko esi­ne mu­se­on ko­ko­el­miin, se riip­puu Kir­si Kau­to­lan mu­kaan esi­nees­tä. Hä­nen löy­döis­tään mu­se­oon on pää­ty­nyt esi­mer­kik­si sy­dän­sol­ki.

Uu­dem­pien esi­nei­den koh­dal­la nou­da­te­taan löy­tö­ta­va­ra­la­kia, jon­ka mu­kaan löy­dös­tä on il­moi­tet­ta­va omis­ta­jal­le tai po­lii­sil­le. Jos omis­ta­jaa ei löy­dy, voi löy­tä­jä pyy­tää esi­net­tä it­sel­leen. Kau­to­la sa­noo ker­to­neen­sa ai­na avoi­mes­ti löy­döis­tään maa­no­mis­ta­jil­le ja ky­sy­neen­sä, ha­lu­a­vat­ko nämä pi­tää löy­döt. Hän iloit­see, jos voi pa­laut­taa maa­no­mis­ta­jal­le jo­tain tä­män su­vul­le kuu­lu­nut­ta.

– Jos sat­tuu löy­ty­mään vaik­ka van­hem­pien tai su­vun van­ha sor­mus, niin se on tosi kiva, et­tä sen pää­see pa­laut­ta­maan.

Tar­ja Kuik­ka