VS: Nyt alko risumiestä ahdistaa

#10726
Marko Nikkanen
Vieras

Toista MN:ää kompaten: onkohan tätä tosiaan ihan loppuun asti teknisessä lautakunnassa fundeerattu? Vähintään tarvitaan tarkennusta tuon risu- ja haravointijätteen maksun suhteen, nythän on vaan kerrottu että 25 €/m3 veloitetaan jos vie muuna aikana kuin kunnan ystävällisesti biffaamina (?) kevään ja syksyn ilmaispäivinä – todennäköisesti niistä kehkeytyy jonkinasteiset "Hullut päivät" joutsalaiseen tapaan, uskokaa huviksenne.

Eli mikäli keskikesällä tai sydäntalvella kaatuu tai muusta syystä kaadetaan pihassa esim. iso koivu ja sen oksat & risut saman tien lastataan traktorin korkealaitaiseen peräkärryyn, niin siitähän tulee helposti 10 m3 kuorma. Jos veloitus on lavamittojen mukaan / irtokuutioina, tietää se kierrätyspisteen portilla risumiehelle 250 € laskua! Kuulostaa hurjalta, varsinkin kun kuormassa on arviolta 8-9 m3 ilmaa. Vai onko ehkä jo fiksusti ajateltuna tai tarkoituksena kenties vielä ideoida joku systeemi, että tämäntapainen kuorma muutettaisiin jollain laskuopilla kiintokuutioiksi ja siitä sitten joutuisi pulittamaan tyyliin 1-2 kuution maksun eli 25-50 €? Se kuulostaisi jo sangen kohtuulliselta tai ainakin huomattavasti paremmalta.

Tai toisena esimerkkinä jos risuja on vähemmän, vaikkapa kuomukärryllinen auton perässä eli aika tavanomainen tilanne, niin silloin puhutaan n. 2-3 kuutiosta ja irtokuutioina sievoisesta 50-75 € maksusta. Haravointijätteen osalta tuon esissä olleen 25 € kuutioveloituksen vielä jotenkin sulattaa ja ehkä jos puhutaan havupuun oksista, joita voi latoa paljon pieneen tilaan. Mutta koivut ja muut sellaiset, saati käkkärät katajat ja väkkärät omenapuut!

– Miten on, jättääkö tekninen lautakunta hinnoittelun risumiesten ja -naisten sekä jäte-/kierrätysalan yrityksen väliseksi (herttaiseksi) väännöksi, eli loppupelissä tuon viimeksi mainitun tahon määrittelemäksi ja valtaan, vai ottaako tässäkin ns. roolia? Toivottavasti ottaa, eikä jätä tätä kuntalaisten ym. paikallisten risuntuottajien kannalta todella merkittävää asiaa nyt tylysti lähinnä oman onnensa nojaan kellumaan.