Vastaa aiheeseen: Joutsa ostaa viisi SSS-osaketta – mitäs jos nyt seuraavaksi myytäisiin 1000?

#24125
Jukka Huikko
Vieras

Erinomainen keskustelun avaus Markolta. Lisäisin tähän myös pointin, että mikä olisikaan tuon rahaksi muutetun omaisuuserän tuotto tulevaisuudessa, jos myyntituotot sijoitettaisiin kokonaisuudessaan esim. osakemarkkinoille tai vastaaviin. Näitä pitkälti prosenttilaskutaitoon perustuvia harjoituksia kannattaisi tehdä kunnan ylijohdon toimesta. Itse tein juuri aamusta muutamia laskelmia ”tupakkiaskin kanteen” – summat ovat niin suuria, että niillä saattaisi olla vaikutuksia jopa veroäyriin.

Toinen keskustelun pointti on tietysti, että mitä tapahtuisi, jos SSS – ja sen mukana verkkoyhtiöt JSE – päätyisivät yksityiseen omistukseen. Nousisivatko jo nykyisin valtakunnallisesti verrattunakin kovat verkon siirtomaksut lisää? Olen ymmärtänyt, että eduskunnassa on kova tahto suitsia rahastamisen mahdollisuuksia – toki tätä mahdollisuutta on jo nykyisellä lainsäädännöllä rajattu ja viranomaiset sitä seuraavat tarkkaan. Jos tiukennukset tulevat toteen, niin tämä pelko käynee lopullisesti aiheettomaksi – tosin se saattaa myös laskea reilusti sitä, mitä sähköyhtiöistä ostajien kannattaa maksaa. Siksi tässä yhteydessä kannattaa keskustella siitäkin, että olisiko oikea aika myydä juuri nyt.

Kolmantena pointtina heitän, että Jouseen ja keittiöön sijoitettuna raha saattaa menettää merkityksensä. Näillä tiloilla on arvoa vain, jos em. tiloille on varmasti käyttöä. Tämä keskustelu on Joutsassa käymättä ja selvitykset tekemättä, eivätkä ne näköjään tunnu isosti päättäjiä kiinnostavan.