Vastaa aiheeseen: Kirje kuntalaisille koronasta

#20197
Kalle Willman
Vieras

KARANTEENI JA KORONA
Karanteenitermin alkuperä on latinan numero 40 eli quadraginta, josta syntyi Italian Venetsian murteen sana quadragena, joka tarkoittaa 40 vuorokauden karanteenia, jota on käytetty jo ainakin 1300-luvulta asti Euroopassa. Laivat pidettiin sen aikaa redillä, jos niissä oli esiintynyt ruttoa. Suuri hygienikko Mooses 3. Moseksen kirjan luvun 13 jakeesta 4. eteenpäin antaa hyvin tarkat ohjeet spitaaliin sairastuneen tutkimisesta ja eristämisestä leirin ulkopuolelle.
Ihmiseen tarttuvia koronaviruksia on seitsemän, joista neljä aiheuttaa lievää flunssan tyyppistä tautia ja kolme, jotka voivat olla ihmiselle kuolemaksi. Koronavirukset ovat tarttuneet eläimistä ihmisiin/toisiin eläimiin jo ainakin 800 vuotta;viimeisen 16 vuoden aikana neljästi. Viime marraskuussa se siirtyi ilmeisesti lepakosta ihmiseen Kiinan Wuhanissa.Siksi olemme nyt täälläkin poikkeusoloissa.

Nykyisen viruksen virallinen nimi on SARS-CoV 2 2019 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2). Virus on saanut nimensä siitä, että sen kuoriosa muistuttaa auringon ulompaa kaasukehää eli koronaa. Pohjana on latinan sana corona: seppele, kruunu, reunus.
Antiikin Roomassa corona-seppeleellä oli kahtalaista käyttöä. Sub corona venire – tulla myydyksi orjuuteen eli sotavangeille pantiin seppele päähän, jotta kansalaiset tiesivät näiden olevan myytävinä. Rooman kansalaisen hengen pelastaneelle pantiin corona civica-seppele päähän ja myöhemmin kultainen corona civica aurea annettiin menestyneelle sotapäällikölle.
Kun rutto tai sotajoukot lähestyivät Roomaa, siellä valittiin määräajaksi diktaattori, jolle annettiin imperium eli kaikki päätösvalta kaikissa asioissa.Normaalisti asioista päättivät kaksi konsulia senaatin avulla.
Nyt Joutsassakin imperium on annettu kunnanjohtajalle maassamme vallitsevan poikkeustilan ajaksi. Antiikin Roomasta poiketen hänelle on määrätty hoviksi johtoryhmä-niminen porukka, jonka olemassaoloa ei laki tunne. Siis poliitikot pyrkivät sillä varmistamaan, että diktaattorimme toimii, muttei harkitsemattomasti.
Totelkaamme siis viisaita ministereitämme ettemme saisi hautaseppelettä!