Index >> Yleinen keskustelualue >> Kauppakeskus PerttulaLähetä vastaus viestiketjuunVastaa ketjuun
Lähettäjä:Viesti:
Ritva LaitinenKauppakeskus Perttula: 26.9.2017 10:24

Minua jotenkin häiritsee vieläkin, en ole tottunut Perttula-nimeen tuolle Joutsan kauppakeskukselle. Perttula-sanasta assosioituu minulle aitta, aita, vanhat rakennukset ym. kaikki perinteinen. Nyt kun se nimi on tuollaisen nykyaikaisen peltihökötyksen nimenä, niin se on hyvin ristiriitainen.
Ehdotin silloin itse Kismo-nimeä. Siitä tulee mieleeni juuri modernimpi rakennus, melkein kuin Sello. Eräällä tutullani oli Kismo-niminen koira. Sillä oli tapana juoksennella niityllä, jonka paikalla nyt on tuo kauppakeskus Perttula ja sen parkkipaikka. Eikos sen nimen voisi vaihtaa Kismoksi – vaikka vain sen koiran kunniaksi?
Eeva HarjuVS: Kauppakeskus Perttula: 27.9.2017 17:22

Ai... Kismo, no, mielipiteitä meillä jokaisella jostain nimistä tai paikoista. Minulle heräsi ajatus nimen tiimoilta uuden Esper Care rakentaman vanhustenpalvelutalon nimeksi sitä sovittaa. Rakennus jotenkin muistuttaa Kiasmaa!! niin on moderni etupuoli millainen lienee järven puoleinen? Kai se piha siellä on, koska julkisivun puolelta tullaan suoraan kadulle. Olis mukava tietää... miten tämä rakennus on tähän 'kartalla piiretty'. Voiko tätä markkinoita sanonnalla... järvinäköalalla!? Hyvällä tahdollakaan ei voi sitä kauniiksi sanoa. Anteeksi. Olisi edes harjakatto... sano joku. Toinen nimitti sitä sen vihreän talon mukaan!! Noooooo... sano Isä Aarne aikoinaan... keskeneräistä ei kannata moittia. Katsotaan ja odotetaan. Onko siinä meidän uusiKoti. Aika näyttää.
Pirjo KauhanenVS: Kauppakeskus Perttula: 28.9.2017 1:22

No jopas on omituinen nimiehdotus. Perttula-nimeen on jo totuttu, joten antaa olla.
Raija RissanenVS: Kauppakeskus Perttula: 3.10.2017 15:10

Joutsassa syntyneenä ja sieltä lähes 50 vuotta sitten pois muuttaneen pitänee kertoa, että minun mielestäni Perttula on oikein hyvä nimi. Vuosikymmeniä sitten Joutsan liikekeskuksen tienoot olivat peltoa ja pelloilta virtasi järveen päin Perttulanoja. Ojasta ei kaiken rakentamisen jälkeen ole mitään jäljellä, hyvä kun kauppakeskuksen nimi muistuttaa alueen historiasta. Mistä lienee oja saanut nimensä, siitä minulla ei ole tietoa.
Keijo MalinVS: Kauppakeskus Perttula: 4.10.2017 11:10

Aikoinaan Jotsassa syntyneenä ja koulumatkani Perttulan torpan ohi talsineena pidän nimivalintaa erinomaisena ja perinteitä kunnioittavana. Kyllä meitä sorretaan aivan riittävästi muutenkin mitään sanomattomilla ja ei-suomenkielisillä nimillä. Uskoisinpa Perttulan nimen periytyneen Ala-Hulikkalan torpan nimestä,jonka sauna oli aikoinaan puron varressa torpan ollessa ylätöyräällä.
Torpan asukkaita me pojanmossit pelottelimme syksypimeällä soittamalla pirunviulua ikkunasaranoissa...
Raija RissanenVS: Kauppakeskus Perttula: 6.10.2017 17:51

Kiitokset Keijo Malinille paikallishistorian tietojen täydentämistä!
Eeva HarjuVS: Kauppakeskus Perttula: 9.10.2017 17:10

Lisää näitä historian muisteloja. Joku aika sitten oli joitakin juttuja, muistaakseni Puutteenkulmalta. Minä katson joka kerta sellaista pientä mökkiä, joka on joskus ollut pellolla, mutta nyt puut kasvaa jo rakennuksen 'ikkunoista'. Pitkään se oli 'kunnossa' Leivonmäen ja Joutsan välillä, siinä puolenvälin paikkeilla. Ajattelen sen asukkaita ja tiloja. Tietääköhän kukaan sen historiaa?? Jotenkin se oli niin hyvin rakennetun näköinen, että näytti siltä, että joku oli sen itselleen rakentanut.
Keijo MalinVS: Kauppakeskus Perttula: 14.10.2017 20:45

lisikohan tämä Eevan kuvailema mökki Jullenmökki. Ahvenanmaa-lähtöinen Julle Karlsson oli meijerillä useassa tehtävässä ja viimeksi maitoautonkuljettajana ajaen puolibuldoggi Bedford-kuorma-autolla maitoja kyliltä meijerille 1950-luvulla. Originelli Julle asui yksikseen mökissä oikealla puolella Leivonmäelle mentäessä. Ehkäpä joku muistaa ja tietää tarkemmin.
Eeva HarjuVS: Kauppakeskus Perttula: 16.10.2017 16:09

Kyllä minäkin Jullen mökin (luulen) tiedän. Tämä mökki on täältä Joutsasta mennessä vasemmalla puolella. Minullakin monta muistoa Julius Karlsonista elikkä Jullesta. Usein kuljimme Hänen kyydissä kirkolle kun muita kulkuneuvoja ei kulkenut Pajumäestä tänne kirkolle. Häne poltti piippua... kerran tuli tiukka paikka ja hän pisti piipun minun syliin. No, reikähän siinä mekkoon tuli. Ei silloin ollut tietoa turvavöistä eikä siitä, että lapsia ei kuljeteta 'etupenkillä'. Montako meitä siinä lie ollut... en muista.
Seija SeppäläVS: Kauppakeskus Perttula: 17.10.2017 14:30

Jullen kurvi oli Tammihaaraan mennessä.
Antti NieminenVS: Kauppakeskus Perttula: 18.10.2017 20:59

Tuosta mökistä en tiedä, mutta (Oolannin) Jullesta kyllä. Avioliitto toi Julius Karlssonin Ahvenanmaan Jomalasta Vaasan kautta Joutsaan 1910-luvulla. Hän toimi mm. Joutsan Osuusmeijerin Sisko-höyrylaivan koneenhoitajana ja laivaliikennöinnin loputtua koneenhoitajana sekä vanhalla että uudella meijerillä ja sittemmin kuten Keijo kirjoitti meijeriautonkuljettajana. Hän ei lainkaan pitänyt Julle-nimestä ja meijerillä kerrottiin hänen usein kivahtaneenkin: ei mine ole mikän Julle, mine ole Julius Karlsson, eikä ihme sillä Julle-nimellä oli ruotsin kielessä hieman huono kaiku, sama jos meillä kastaisit poikasi Manneksi. Uusi isännöitsijä Mauno Leppänen oli ainoa joka käytti Juliuksesta oikeaa nimeä.
Kun asuin Koiravuoressa 1950-luvulla, eräänä talvi-iltana olin pihalla ja tieltä kuului jokin tömähdys ja huutoa. Auto oli töytäissyt Jullen pyörineen hankeen. Jullen mielipide hankeen joutumisesta oli selvä: sine jeevel, pärkkele meinasit minut spillata. Julle ei suostunut lähtemään kivenheiton päähän lääkäritalolle ja niinpä äitini paikkasi hänet viereisellä kunnalliskodin sairasosatolla ja kuskin kanssakin syntyi sovinto ja tämä vei Juliuksen kotiin, sinne Jullen mutkaan.
Isä pisti pyörän turvaan ja seuraavana päivänä Julius kävi sen meijeriautolla hakemassa. Julius Karlssonilla oli kolme poikaa, sotaveteraaneja kaikki. Suurin osa tunsi Joutsaan jääneen Reinon, Jullen Reiskan, josta myös olisi monta juttua, mutta palsta loppuu...
Antti Nieminen, Yhteiskoulun poikia
Seija SeppäläVS: Kauppakeskus Perttula: 19.10.2017 10:20

Kiitos muistoista. Todella kiva lukea.
Airi PekkolaVS: Kauppakeskus Perttula: 20.10.2017 13:03

Perttula on erinomainen nimi kauppakeskukselle. Olenkin pohtinut, mistä nimi on peräisin. Nythän se selvisi kesäjoutsalaiselle. Tyhjiä nimihirviöitä alkaa olla liikaa. Uuteen paikkakuntaan tutustuminen on mielenkiintoisempaa, kun ottaa selvää historiasta tai kuulee alkuperäisiä kertomuksia.
Raija RissanenVS: Kauppakeskus Perttula: 29.10.2017 11:08

Olin elämäni ensimmäiset 20 vuotta joutsalainen ja pisimmän ajan, 35 vuotta, hartolalainen. Facebookissa toimii aktiivisesti ryhmä nimeltään Muistojeni Hartola. Kukahan olisi niin aloitteellinen, että perustaisi ryhmän joutsalaisten muistolle? Joutsan Seudulla on tilaajina monia entisiä joutsalaisia joten ryhmän ylläpito sopisi hyvin paikallislehdelle, eikö vaan?
Sarita LeppänenVS: Kauppakeskus Perttula: 30.10.2017 12:17

Joutsassa on Joutopäivät ja Joutomies niin kauppakeskus olisi pitänyt nimetä Joutolaksi. Perttulasta tulee mieleen Pertunmaa, ainakin ulkopaikkakuntalaisille.
Sivu:  1 2 Seuraava
Joutsan Seutu