Index >> Yleinen keskustelualue >> Kannattaako vapaa-ajan asukasta sakottaa?Lähetä vastaus viestiketjuunVastaa ketjuun
Lähettäjä:Viesti:
Miia BågmanKannattaako vapaa-ajan asukasta sakottaa?: 24.8.2017 16:57

Tällaisella otsikolla varustetun kirjoituksen luin viimeisimmästä Joutsan seutu lehdestä...
Jutussa vapaa-ajan asukas kertoi, kuinka Joutsan kunta on heille lähettänyt "uhkauskirjeen" maksamattomasta jätemaksusta. Hän kertoi, kuinka kiinteistöveroa maksaa mielellään, mutta että jätteenkuljetuksestakin vielä pitäisi maksaa, kun jätettä heillä ei synny, koska he vievät jätteensä pois, joko keräyspisteeseen tai kotiin. Kysymys kun ei ole rahasta, vaan periaatteesta, kannattaako kunnan sakottaa vapaa-ajan asukasta, jotka roposensa kuntaan kantavat?
Niin. toivottavasti olet nyt kuulolla ko. jutun kirjoittaja, mutta kuten jutussasi kirjoitit, että nyt sinua asia pikkasen nyt ärsyttää, voin kertoa, että minuakin juttusi hieman ärsyttää.
Ensinnäkin, itse asun täällä "syrjäkylillä" ja olen kyllä ihan omin silmin nähnyt, kuinka vapaa-ajan asukkaat (ketkä lie), vinttaavat roskapussinsa ulos liikkeellä olevasta autosta tien pientareelle. Metsissä käyskennellessäni, olen löytänyt roskapusseja, milloin mistäkin jonkasta ja tasan tarkkaan itse ne eivät ole sinne kulkeutuneet, enkä usko, että paikalliset sinne omia jätekätköjä tekee, koska maksavat jokatapauksessa jätemaksunsa.
Toisekseen... Jos lähdetään tuolle linjalle, että vapaa-ajan asukkaita ei saisi sakottaa jätemaksujen maksamattomuudesta, niin eikö se ole vähän sama asia, kuin että poliisi ei voisi sakottaa vapaa-ajan asukasta esim. ylinopeudesta? En nyt oikein ymmärrä tässä pointtia siitä, mitkä erityisoikeudet vapaa-ajan asukkailla pitäisi olla paikallisväestöön nähden? Edes tässä jäteasiassa. On aivan turha selittää, ettei jätettä tule, no tuleehan sitä ja vaikka se kiikutettaisiin oikeaoppisesti vaikka maailman ääriin, sen käsittely maksaa.
Totuus vain on se, että niin sinä, kuin minäkin joudutaan maksamaan siitä jätteestä, joka toimintamme seurauksesta syntyy, haluttiin tai ei. Ja hyvä niin. Ilman toimivaa ja maksavaa jätehuoltoa Suomi hukkuisi "paskaan".
Katriina LydmanVS: Kannattaako vapaa-ajan asukasta sakottaa?: 28.8.2017 11:12

Vapaa-ajan asukas on närkästynyt kunnan uhkauksesta, kun on laiminlyönyt kunnan päätöksen vuonna 2014 uudesta jätehuoltojärjestelmästä. Tuli siis nyt yllätyksenä, vasta nyt. Kunta lähetti kyllä jokaiselle kirjeen ja ohjeet asiasta päätöksen tehtyään, ennen sen voimaantuloa. Sanottiinpa vielä, että kunta tulee valvomaan, että päätöstä noudatetaan. Itselleni tulee Joutsan Seutu, jossa asiaa käsiteltiin erittäin monipuolisesti. Meillä tiekunta perusti tuolloin jo yhteisastian, joka on toiminut moitteettomasti eikä niitä meidän pikkuruisia mökkiläisen roskapusseja tarvitse kuljetella mihinkään, eikä liioin niitä varten hankkia jäteastioita jokaisen mökkiläisen tontin kulmalle. Kuljetuskuluja kesäajasta tulee hieman yli 100 euroa, jaettuna jätekimpan osakkaille, joita on toistakymmentä. Mitä tulee tuohon vastaukseen, että jätepussukoita jätetään minne sattuu, niin se on valitettava ilmiö, mutta väitän, että suurin osa meistä mökkiläisistä toimii vastuullisesti. Tuo roskien viskeleminen minne sattuu, on kumma ilmiö, kun ihan huonekaluja ja kodinkoneita maastosta löytyy, vaikka on paikkoja, johon samalla vaivalla voi käytöstä poistetut viedä, jopa maksuttakin. Ääliöitä mahtuu joka joukkoon.
Tyyne KoivusaariVS: Kannattaako vapaa-ajan asukasta sakottaa?: 10.9.2017 8:40

En ole enää vakituinen, enkä kesäasukaskaan. Mielestäni kunnan rautakeräilynpoisto oli harmillinen asia. Eihän niihin nykyreikiin mahtunut kovin kummoinen romu. Ei tarvii ihmetellä mihin ne nyt kipataan?

Yrittihän kunta minuakin veloittaa, sekä kesä- että vakituisen asukkaan maksuilla yhtäaikaa! En suostunut molempiin, vaan piti oikaista kahtenana vuonna peräkkäin, että haloo! Vain vakiasukkaan maksun voin maksaa. Asuessani vakituisesti. Muuttoni jälkeen. Nyt, muutin pois kokonaan vakituisesti saa nähdä, montako laskua tulee perässä.
Joutsan Seutu