Index >> Yleinen keskustelualue >> Muutos pelottaa, turhaanLähetä vastaus viestiketjuunVastaa ketjuun
Lähettäjä:Viesti:
Petteri OksanenMuutos pelottaa, turhaan: 6.4.2017 6:29

Eero Peltoniemi kirjoitti Joutsan Seudussa 5.4.2017 mielipiteensä kuntavaalien aikana esiin tulleista puheista, joissa on arvosteltu kunnan johtajuutta ja uusien kuntavaaliehdokkaiden muutoshaluisista puheista.

Pitkään mukana ollut ehdokaskin varmaan tunnustaa ja tietää, että muutos on tulossa. Se ei ole kunnan päättäjien valittavissa vaan Suomen eduskunnan ja hallituksen. Sote- ja maakuntauudistus on tulossa, halutaan sitä tai ei. Jos kunnan budjetista häviää jatkossa noin puolet ja tehtävien määrä vähenee olennaisesti, on aivan ymmärrettävää ja jopa suotavaa, että jo nyt kuntavaalien aikana puhutaan muutoksesta. On harhaanjohtavaa, jos sanotaan, että voimme jatkaa nykyisellä tahdilla näiden muutosten yli ja siksi olen mukana monen muun ehdokkaan kanssa kertomassa, että muutokseen on valmistauduttava.

Siitä, että arvostellaan kunnan johtoa ja päättäjiä, voidaan tietysti olla montaa mieltä. Jos asioista puhutaan ikävään sävyyn, on syytä olettaa että jokin asia ei ole toiminut kuten olisi pitänyt. Viimeinen esimerkki huonosta osaamisesta on samassa lehdessäkin mainittu kuljetusten hankinta. En usko, että monikaan voi sanoa, että tämä oli onnistunut tapaus. Joutsan Seudun kuntavaalipaneelissa moni ehdokas oli sitä mieltä, että kunnan osto-osaamista on kehitettävä. Ja tämä oli siis eri puolueiden ehdokkailta kuultu asia. Asia on siis huomioitu useammallakin eri taholla ja tähänkin toivotaan jälleen kerran sitä em. muutosta.

Itse liikun ja kuulen aika paljon asioita yrittäjien puolelta. Osa ihmisistä ei varmaan ole tietoisia siitä, että joutsalaisia yrittäjiä on siirtynyt ja osa harkitsee siirtävänsä kirjansa toiseen kuntaan, perusteena kunnassa tehdyt huonot päätökset. Kuulostaako tämä onnistumiselta kunnan johdon ja päättäjien osalta? Ja näihin asioihin ei saisi joidenkin mielestä puuttua puhumalla tai tekemällä? Aika surullista, jos tässäkään tapauksessa ei saada puhua muutoksen tarpeesta.

Muutosvastarinta on yleisesti tunnustettu asia ja sitä esiintyy aina, kun muutoksesta puhutaan. Ensimmäinen reaktio normaalisti on asian kieltäminen. Toivottavasti tämä vaihe menee nopeasti ohi ja uskalletaan tunnustaa tosiasiat. Kun muutos on hallittua ja suunniteltua, on se enemmänkin mahdollisuus kuin uhka. Jos siihen ei ole valmis, on pohdittava vakavasti onko kunnanvaltuusto oikea paikka silloin, kun muutoksia on väistämättä tulossa. Pelikenttä on jätettävä niille, jotka ymmärtävät mitä muutos tarkoittaa ja osaavat hallita sitä.

Terveisin Petteri Oksanen, kuntavaaliehdokas
Matti KallioinenVS: Muutos pelottaa, turhaan: 6.4.2017 10:29

Mielenkiintoinen tuo viimeinen lauseesi, Petteri eli tämä "Pelikenttä on jätettävä niille, jotka ymmärtävät mitä muutos tarkoittaa ja osaavat hallita sitä". Mitä sillä tarkkaan ottaen tahdot sanoa valitsijoille? Ketkä siis ymmärtävät, mitä muutos tarkoittaa ja osaavat hallita sitä?
Matti Kallioinen, kuntavaaliehdokas
Petteri OksanenVS: Muutos pelottaa, turhaan: 6.4.2017 11:20

Kiitos Matti tarkentavasta kysymyksestä.

Muutos on ymmärrettävä prosessina, johon voidaan vaikuttaa. On olemassa johtajia, jotka tiedostavat mitä tässä prosessissa tapahtuu kun toiset puolestaan toteavat, että muutos tapahtui ja meni jo.

Muutosta hallitaan mm. yhteensovittamalla vanhaa ja uutta sekä ennakoimalla siihen liittyviä asioita. Jos ei olla valmiita hyväksymään, että muutos on tulossa, ei todennäköisesti ymmärretä tätä prosessia. Silloin muutoksesta voi syntyä kaaos.

Yleisesti ottaen olen siis sitä mieltä, että muutosprosessin ymmärtävät parhaiten ne, jotka ovat vähintäänkin valmiita puhumaan siitä, hyväksymään sen ja etsimään yhdessä muiden kanssa vaihtoehtoja, jotta elämä muutoksen jälkeen voisi jatkua halutulla tavalla. Jos annetaan ymmärtää, että mitään suurta muutosta ei ole tulossa eikä siihen kannata valmistautua, ei todennäköisesti osata toimia prosessin edellyttämällä tavalla.
Matti KallioinenVS: Muutos pelottaa, turhaan: 6.4.2017 12:03

Noinhan se on. Olen samaa mieltä kanssasi tässäkin. Onneksi tai ei-onneksi et alkanut tehdä listaa ehdokkaista, jotka luet kuuluvaksi noihin muutosta ymmärtäviin ja sitä hallitseviin. Toivon mukaan valitsijat löytävät sellaisia kuntavaaliehdokkaista ja myös äänestävät heitä.
Matti Kallioinen
Joutsan Seutu