Index >> Yleinen keskustelualue >> Pidetään kiinni 20-paikkaisesta Joutsan seudun akuuttisairaalastaLähetä vastaus viestiketjuunVastaa ketjuun
Lähettäjä:Viesti:
Jarmo LiukkonenPidetään kiinni 20-paikkaisesta Joutsan seudun akuuttisairaalasta: 27.3.2017 12:41

Viime viikon Joutsan kunnan järjestämän tiedotus- /keskustelutilaisuuden anti tulevien sote -palveluiden ja seututerveyskeskuksen tarjoamien palveluiden suhteen oli valaiseva ja luo uskoa tulevista parannuksista myös ensivuoden osalle mm. lääkäritilanteeseen.

Ainoa mörkö tuntui olevan Joutsan terveyskeskuksen akuuttisairaalan tulevaisuus, josta vieraana olleet Keski-Suomen keskussairaalan sairaanhoitopiirin ja seututerveyskeskuksen edustajat puhuivat kieli keskellä suuta, välttäen mainitsemasta jo kirosanaksi täällä muodostunutta Laukaata.

Vierailevien alustajien mukaan Joutsan seutu tarvitsee, heidän käyttämänsä laskentakaavan mukaan, vain joitakin akuutteja sairaalapaikkoja ja saattohoitopaikkoja. Laskentakaavoja on toki muitakin. Alustajat kertoivat lisäksi, että potilaskäytänteet ovat muuttuneet niin, että esimerkiksi keskussairaalasta kotiutetaan potilas monesti jo toimenpidepäivänä tai joka tapauksessa mahdollisimman pian.

Minne siis vielä osin sairaat, keskenkuntoiset ja toipuvat keskussairaalan potilaat sijoitetaan tulevaisuudessa? Minne sijoitetaan muut seutukunnallamme äkillisesti sairastuneet ja loukkaantuneet potilaat, jotka tarvitsevat lääkärin hoitoa ja valvottua sairaanhoitoa, mutta eivät keskussairaalatasoista hoitoa? Sijoitetaanko heidät kotiin saamaan kotipalvelun tarjoamaa kotihoitoa, vai ajetaanko heidät Laukaaseen?

Joutsassa on aloitettu kukoistava kotihoitotoiminta, mutta sen tarkoitus ei ole korvata akuuttisairaalan puuttuvia asiakaspaikkoja. Suunnitteilla on jossain vaiheessa ollut kotipalveluun liittyvä kotisairaalatoiminta, jonka toiminta tukeutuisi voimakkaasti toimivaan terveyskeskuksen akuuttisairaalaan. Tämä mahdollisesti tulevaisuudessa aloittava kotisairaala toiminta, on lähinnä akuuttisairaalaa tukevaa, ei sitä korvaavaa toimintaa.

Mikäli meillä on seudullisesti käytössämme vain muutamia akuuttisairaansijoja, niin pelko Joutsan ja Laukaan kuljetusrallista on tulevaisuudessa täyttä totta.

Lisäksi tulee huomioida, että myös tulevassa sotessa sairaiden, etupäässä vanhusten, edestakaisen sukkuloinnin Laukaan ja hoivapalveluyksikön tai kodin välillä loppupelissä maksaa potilaan asuinkunta eli Joutsa.

Edelleen tulee huomioida, että lopulliset päätökset kuntien sote -palvelupisteiden tarpeesta ja käytöstä päättää tuleva maakunta ja maakunnan sote -palveluista vastaava toimielin, ei siis nykyinen seudullinen toimija seututerveyskeskus ja voi hyvinkin olla, ettei seututerveyskeskusta ole tulevan maakunnan toimijana ollenkaan.

Nyt on tärkeää, että pidämme kiinni sote -uudistuksen perusperiaatteesta, joka takaa peruspalvelut kaikille kuntalaisille mahdollisimman lähellä ja etteivät peruspalvelut sote –uudistuksen myötä heikenny. Toivottavasti olette aloittavassa Joutsan kunnan palvelurakennetyöryhmässä ja kunnan tulevissa päätöksissä selvillä päätöstenne tulevaisuuden vaikutuksista.
Mika TupalaVS: Pidetään kiinni 20-paikkaisesta Joutsan seudun akuuttisairaalasta: 28.3.2017 17:58

Mieluiten julkinen sote-palvelu Joutsassa kuin yksityinen taho, silloin kyllä voi käydän niin että ns. valinnanvapaus ei toteudu.
Luotan siihen mutta eihän sille minkään voi jos vuodeosasto menetetään - tähän asti kaikki ollutkin kuin lintukodossa... mutta jos keski-suomen provinssia ja asukaslukuja katsotaan - ollaan aika pieni tekijä - jopa isommista kunnista puuttuu nykyään röngten, hammashoito.. Satsaus uuteen rakennukseen saattaisi olla signaali maakuntahallitukselle, että täällä halutaan pitää lähellä omaiset :) Alkaa vaan olla kiire...

Yksityisellä puolella potilas (asiakas) saatetaan siirtää, pakotetaan lähtemään muualle - jopa niin ettei omaisetkaan saa siitä mitään tietoa.. Eikä varmaan meni kauaa kun kela-korvauksiin puututaan, niin että vain rikkailla on näihin varaa.
Kotihoitoa ei ainakaan tule ulkoistaa! (ehkä tietyin säännöin)

Amerikkalainen meininki ei oikein sovi vielä Suomeen, kun täällä totuttu saamaan tasapuolista hoitoa, sukupuoleen, ikään tai maksukykyyn katsomatta jne...
Vaalipaneelikeskusteluun liittyen, säästäisin kunnan rahoja hätäilemäti vielä uuden tk:n aloittamista ennenkuin sote on selvä, tiedä vaikka hallitus kaatuu demarien voitokkaasta kuntavaalista ;) :D
Muuten meillä on taas uusi iso rakennus tyhjillään...
Jukka HuikkoVS: Pidetään kiinni 20-paikkaisesta Joutsan seudun akuuttisairaalasta: 29.3.2017 7:10

Mika, nyt menee puurot ja vellit pahasti sekaisin! Tulevaisuudessa maakunta järjestää sote-palvelut, mutta ei tuota niitä.

Julkisen palvelun tuottaja voi siis olla maakunnan omistama yhtiö, yksityinen yritys tai yhdistys.

Esimerkiksi voi olla niin, että maakunta junailee asiat niin, että Joutsassa julkiset terveyspalvelut tuottaa vaikkapa Mehiläinen. Sitä, että homma toimii, valvoo maakunta. Ja palvelu on samanhintaista kaikille.

Valinnanvapaus taas on eri asia. Eli maakunnan asukas voi valita eri palveluntuottajan kuin maakunnan lähelle osoittama on.
Aki VirtaniemiVS: Pidetään kiinni 20-paikkaisesta Joutsan seudun akuuttisairaalasta: 31.3.2017 19:39

Kannatusta Joutsan 20-paikkaiselle akuuttisairaalalle tulee myös täältä Luhangasta!!

Väestö ikääntyy koko ajan lisää, ei palveluita ainakaan kauemmas voi viedä, vaan tuoda lähemmäs!!

Ihmisyys ja paikallisuus täytyy säilyttää terveydenhuollossa!

Kyllä kuljettaminenkin hintoihinsa tulee.

Mielipahan hintaa ei voi edes mitata...
Eeva HarjuVS: Pidetään kiinni 20-paikkaisesta Joutsan seudun akuuttisairaalasta: 3.4.2017 9:41

Hyvä Aki Virtaniemi. Noin minäkin ajattelen ja aina ihmettelen tätä... aivan kuin kuljetus olisi ilmaista? Lisäisin keitokseen vielä mausteeksi ympäristöstä huolehtimisen. Aina puhutaan saasteista ja autojen päästöistä. Pitääkö tätä tietoisesti lisätä.
Joutsan Seutu