Paikannimiä

Tämä aihe sisältää 9 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi  Liisa Kukkanen 17.6.2019, 07:22.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #11334 Vastaus

  Pentti Sarvilinna

  Tänään oli Hesarissa juttu Suomen paikannimipalvelusta nimisampo.fi. Tietysti aihetta lähestyttiin suomalaiskansallisesti esim. nimellä paskalampi yms.
  Minun mieleeni tuli kuitenkin poikavuosilta paikat synninkynnys ja hirttomäki, joissa molemmissa joskus kävin. Nimisampo.fi-palvelusta nekin löytyivät ja ihan oikeilla paikoillaan. Nimet oli ilmoittanut Jaakko Ahonen vuonna 1953.
  Onko kellään enää tietoa mihin nimien alkuperä perustuu?

  #11359 Vastaus

  Tapio Nurminen

  Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto on tallentanut tietoa kaikista Suomen paikannimistä. Aineisto on tulossa kokonaisuudessaan nettiin, mutta tietääkseni alkuperäiset keräyskortit eivät ole vielä verkossa. Perustiedot löytyvät jo täältä:

  https://nimiarkisto.fi/wiki/Q5696248

  Hirttomäki kiinnosti minuakin joten tilasin aikanaan Kotuksesta ko. keräyskortin. Hirttomäki on Jaakko Ahosen vuonna 1953 keräämän tiedon mukaan saanut nimensä siitä, että siellä oli mies hirttäytynyt puuhun ”noin 20 vuotta” aiemmin.

  Kun mainitsit tuon Paskalammen niin myös sellainen löytyy Joutsasta, Laitjärveltä. Sinne on yksi sukulaiseni hukkunut aikanaan.

  #11360 Vastaus

  Antti Nieminen

  Pentti, kävit varmaan mäkeä laskemassa myös Häränsilmässä
  kuten minäkin. Karimäen pojat tekivät sinne talvisin hyppyrin
  josta loikittiin yli 10 metrisiä. Tuttu lienee Pannuvuorikin.
  Nämäkin molemmat nimet oli Jaska ilmoittanut v. 1953.

  #11403 Vastaus

  Pentti Sarvilinna

  Nuo nimet tulivat mieleeni muistellessani paikkoja, joissa kirkonkylän hiihtoladut risteilivät 50-luvulla Rutjanmeren eteläpuolella. Siellähän oli Kutulampi, Ruosteniemi, Hirttomäki, Synninkynnys ja se Häränsilmäkin.
  Muistelen, että Joutsenlammen nimi olisi ollut aikanaan Paskalampi, mutta eihän lomahotellin nimi olisi kuulostanut hyvältä, jos se olisi ollut hotelli Paskalampi.
  Muuten: suuri osa näistä keskustelukanavan aiheista ja uutisista yleensäkin syntymäpaikaltani ovat murheellista luettavaa. Toivoisin, että parempaa olisi tulossa.

  #11495 Vastaus

  Antti Nieminen

  Pentti, olen kanssasi samaa mieltä. Tästä palstasta on vähitellen muotoutunut jonkinlainen nokittelu- ja syyttelypalsta. Sen sijaan Muistojeni Joutsa FB-sivut ovat pysyneet ”siisteinä”, hyvänä ja mielenkiintoisena ikkunana Joutsan menneisyyteen.

  #12075 Vastaus

  Aki Lehtinen

  Häränsilmä oli minulle tuttu paikka. Mäkeä hypättiin siellä normaalisuksilla. Eli hiihtosuksilla. Oltiin siellä sunnuntaisin koko päivän hyppäämässä. N.15 metriä taisi olla ennätys? Häränsilmähän sijaitsi ns. Pakkasten harjun takana. Sanooko kenellekään sellainen kuin ” raatohauta ” mitään? Ihan niinkuin Pekkasten hyppyrimäen monttua olisi sanottu ”raatohaudaksi”?

  #13814 Vastaus

  Marja Tuovinen

  Pojat puhuivat tutuista nimistä, en kuitenkaan ihan kaikkia osaa paikantaa. Mutta minua on vaivannut eräs asia viime aikoina:mikä vesialue kirkonkylässä on se Rutjanmeri? Itse miellän sen Myllylahden ja vanhan sillan väliseksi alueeksi. Ennen kuljettiin Rutjanmeren yli Karinmäkeen. Jotkut kyllä sanovat että se on siltojen välinen alue. Miten on?

  #14634 Vastaus

  Tommi Saarela

  Rutjanmeri on koko vanhansillan yläpuolinen alue, jota jotkut myös myllynlahdeksi kutsuvat.
  Terve vaan Pentti, oletko unohtanut Kutulammen kun siitä et mitään maininnut ja Aki kyllä minäkin muistan sitä hyppyrimäen monttua Raatohaudaksi kutsuttavan.

  #14669 Vastaus

  Tommi Saarela

  Sorry!
  Pentti olihan se Kutulampi siellä, kun laittoi lasit silmille.

  #14893 Vastaus

  Liisa Kukkanen

  Eikös tuosta Joutsenlammen vieressä sijaitsevasta lammesta ollut joku vuosi sitten juttua Joutsan Seudussa? Muistelisin, että nimi oli Paskolampi. Se löytyikin tuolta nimisampo-sivuilta.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Paikannimiä

Keskustelukanavan pelisäännöt:

Keskustelukanavalla esiinnytään omalla nimellä.

Lähetetyt viestit eivät päivity heti viestiketjuun, vaan ne kulkevat Joutsan Seudun toimituksen käsittelyn läpi. Käsittely ja julkaisu pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti, mutta esimerkiksi viikonloppuna ja iltaisin lähetettyjen viestien julkaisu voi kestää seuraavaan arkipäivään.

Epäasiallisia tai laittomia viestejä ei julkaista.

Keskustelukanavaa ei myöskään ole tarkoitettu korvaamaan maksullista lehti-ilmoittelua. Kanavalla ei julkaista esimerkiksi yhteystietoja tai tapahtumien ennakkomarkkinointia.

Joutsan Seudun toimitus julkaisee harkintansa mukaan keskustelukanavalle lähetettyjä viestejä myös Joutsan Seudun paperiversiossa.

Tietosi: