Paikannimiä

 • Tämä aihe sisältää 9 vastaukset, 1 ääni, ja päivitettiin viimeksi 17.6.2019, 07:22 Liisa Kukkanen toimesta.
Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #14893 Vastaa
  Liisa Kukkanen
  Vieras

  Eikös tuosta Joutsenlammen vieressä sijaitsevasta lammesta ollut joku vuosi sitten juttua Joutsan Seudussa? Muistelisin, että nimi oli Paskolampi. Se löytyikin tuolta nimisampo-sivuilta.

  #14669 Vastaa
  Tommi Saarela
  Vieras

  Sorry!
  Pentti olihan se Kutulampi siellä, kun laittoi lasit silmille.

  #14634 Vastaa
  Tommi Saarela
  Vieras

  Rutjanmeri on koko vanhansillan yläpuolinen alue, jota jotkut myös myllynlahdeksi kutsuvat.
  Terve vaan Pentti, oletko unohtanut Kutulammen kun siitä et mitään maininnut ja Aki kyllä minäkin muistan sitä hyppyrimäen monttua Raatohaudaksi kutsuttavan.

  #13814 Vastaa
  Marja Tuovinen
  Vieras

  Pojat puhuivat tutuista nimistä, en kuitenkaan ihan kaikkia osaa paikantaa. Mutta minua on vaivannut eräs asia viime aikoina:mikä vesialue kirkonkylässä on se Rutjanmeri? Itse miellän sen Myllylahden ja vanhan sillan väliseksi alueeksi. Ennen kuljettiin Rutjanmeren yli Karinmäkeen. Jotkut kyllä sanovat että se on siltojen välinen alue. Miten on?

  #12075 Vastaa
  Aki Lehtinen
  Vieras

  Häränsilmä oli minulle tuttu paikka. Mäkeä hypättiin siellä normaalisuksilla. Eli hiihtosuksilla. Oltiin siellä sunnuntaisin koko päivän hyppäämässä. N.15 metriä taisi olla ennätys? Häränsilmähän sijaitsi ns. Pakkasten harjun takana. Sanooko kenellekään sellainen kuin ” raatohauta ” mitään? Ihan niinkuin Pekkasten hyppyrimäen monttua olisi sanottu ”raatohaudaksi”?

  #11495 Vastaa
  Antti Nieminen
  Vieras

  Pentti, olen kanssasi samaa mieltä. Tästä palstasta on vähitellen muotoutunut jonkinlainen nokittelu- ja syyttelypalsta. Sen sijaan Muistojeni Joutsa FB-sivut ovat pysyneet ”siisteinä”, hyvänä ja mielenkiintoisena ikkunana Joutsan menneisyyteen.

  #11403 Vastaa
  Pentti Sarvilinna
  Vieras

  Nuo nimet tulivat mieleeni muistellessani paikkoja, joissa kirkonkylän hiihtoladut risteilivät 50-luvulla Rutjanmeren eteläpuolella. Siellähän oli Kutulampi, Ruosteniemi, Hirttomäki, Synninkynnys ja se Häränsilmäkin.
  Muistelen, että Joutsenlammen nimi olisi ollut aikanaan Paskalampi, mutta eihän lomahotellin nimi olisi kuulostanut hyvältä, jos se olisi ollut hotelli Paskalampi.
  Muuten: suuri osa näistä keskustelukanavan aiheista ja uutisista yleensäkin syntymäpaikaltani ovat murheellista luettavaa. Toivoisin, että parempaa olisi tulossa.

  #11360 Vastaa
  Antti Nieminen
  Vieras

  Pentti, kävit varmaan mäkeä laskemassa myös Häränsilmässä
  kuten minäkin. Karimäen pojat tekivät sinne talvisin hyppyrin
  josta loikittiin yli 10 metrisiä. Tuttu lienee Pannuvuorikin.
  Nämäkin molemmat nimet oli Jaska ilmoittanut v. 1953.

  #11359 Vastaa
  Tapio Nurminen
  Vieras

  Kotimaisten kielten keskuksen Nimiarkisto on tallentanut tietoa kaikista Suomen paikannimistä. Aineisto on tulossa kokonaisuudessaan nettiin, mutta tietääkseni alkuperäiset keräyskortit eivät ole vielä verkossa. Perustiedot löytyvät jo täältä:

  https://nimiarkisto.fi/wiki/Q5696248

  Hirttomäki kiinnosti minuakin joten tilasin aikanaan Kotuksesta ko. keräyskortin. Hirttomäki on Jaakko Ahosen vuonna 1953 keräämän tiedon mukaan saanut nimensä siitä, että siellä oli mies hirttäytynyt puuhun ”noin 20 vuotta” aiemmin.

  Kun mainitsit tuon Paskalammen niin myös sellainen löytyy Joutsasta, Laitjärveltä. Sinne on yksi sukulaiseni hukkunut aikanaan.

  #11334 Vastaa
  Pentti Sarvilinna
  Vieras

  Tänään oli Hesarissa juttu Suomen paikannimipalvelusta nimisampo.fi. Tietysti aihetta lähestyttiin suomalaiskansallisesti esim. nimellä paskalampi yms.
  Minun mieleeni tuli kuitenkin poikavuosilta paikat synninkynnys ja hirttomäki, joissa molemmissa joskus kävin. Nimisampo.fi-palvelusta nekin löytyivät ja ihan oikeilla paikoillaan. Nimet oli ilmoittanut Jaakko Ahonen vuonna 1953.
  Onko kellään enää tietoa mihin nimien alkuperä perustuu?

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Paikannimiä

Keskustelukanavan pelisäännöt:

Keskustelukanavalla esiinnytään omalla nimellä.

Lähetetyt viestit eivät päivity heti viestiketjuun, vaan ne kulkevat Joutsan Seudun toimituksen käsittelyn läpi. Käsittely ja julkaisu pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti, mutta esimerkiksi viikonloppuna ja iltaisin lähetettyjen viestien julkaisu voi kestää seuraavaan arkipäivään.

Epäasiallisia tai laittomia viestejä ei julkaista.

Keskustelukanavaa ei myöskään ole tarkoitettu korvaamaan maksullista lehti-ilmoittelua. Kanavalla ei julkaista esimerkiksi yhteystietoja tai tapahtumien ennakkomarkkinointia.

Joutsan Seudun toimitus julkaisee harkintansa mukaan keskustelukanavalle lähetettyjä viestejä myös Joutsan Seudun paperiversiossa.

Tietosi:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">