Nyt alko risumiestä ahdistaa

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #10726 Vastaa
  Marko Nikkanen
  Vieras

  Toista MN:ää kompaten: onkohan tätä tosiaan ihan loppuun asti teknisessä lautakunnassa fundeerattu? Vähintään tarvitaan tarkennusta tuon risu- ja haravointijätteen maksun suhteen, nythän on vaan kerrottu että 25 €/m3 veloitetaan jos vie muuna aikana kuin kunnan ystävällisesti biffaamina (?) kevään ja syksyn ilmaispäivinä – todennäköisesti niistä kehkeytyy jonkinasteiset "Hullut päivät" joutsalaiseen tapaan, uskokaa huviksenne.

  Eli mikäli keskikesällä tai sydäntalvella kaatuu tai muusta syystä kaadetaan pihassa esim. iso koivu ja sen oksat & risut saman tien lastataan traktorin korkealaitaiseen peräkärryyn, niin siitähän tulee helposti 10 m3 kuorma. Jos veloitus on lavamittojen mukaan / irtokuutioina, tietää se kierrätyspisteen portilla risumiehelle 250 € laskua! Kuulostaa hurjalta, varsinkin kun kuormassa on arviolta 8-9 m3 ilmaa. Vai onko ehkä jo fiksusti ajateltuna tai tarkoituksena kenties vielä ideoida joku systeemi, että tämäntapainen kuorma muutettaisiin jollain laskuopilla kiintokuutioiksi ja siitä sitten joutuisi pulittamaan tyyliin 1-2 kuution maksun eli 25-50 €? Se kuulostaisi jo sangen kohtuulliselta tai ainakin huomattavasti paremmalta.

  Tai toisena esimerkkinä jos risuja on vähemmän, vaikkapa kuomukärryllinen auton perässä eli aika tavanomainen tilanne, niin silloin puhutaan n. 2-3 kuutiosta ja irtokuutioina sievoisesta 50-75 € maksusta. Haravointijätteen osalta tuon esissä olleen 25 € kuutioveloituksen vielä jotenkin sulattaa ja ehkä jos puhutaan havupuun oksista, joita voi latoa paljon pieneen tilaan. Mutta koivut ja muut sellaiset, saati käkkärät katajat ja väkkärät omenapuut!

  – Miten on, jättääkö tekninen lautakunta hinnoittelun risumiesten ja -naisten sekä jäte-/kierrätysalan yrityksen väliseksi (herttaiseksi) väännöksi, eli loppupelissä tuon viimeksi mainitun tahon määrittelemäksi ja valtaan, vai ottaako tässäkin ns. roolia? Toivottavasti ottaa, eikä jätä tätä kuntalaisten ym. paikallisten risuntuottajien kannalta todella merkittävää asiaa nyt tylysti lähinnä oman onnensa nojaan kellumaan.

  #10724 Vastaa
  Mika Niiniaho
  Vieras

  Aivan älytön hinta ja tuo oli kuutiohinta eli voi tulla kalliimmaksikin peräkärryllinen, tuntuu sakkohinnalta. Tietää kyllä mihin tämä johtaa, noita puutarhajätekasoja löytyy jatkossa sieltä sun täältä kun kiinijäämisen riski olematon ja taitaa selvitä melkein samalla hinnalla jos käy huono tuuri. Onkohan tuota nyt mietitty ihan loppuun asti, itse näen tässä suuren riskin luonnon roskaamisen lisääntymiselle myös muiden jätösten osalta. Miettikääs nyt vielä kerran.

  #10723 Vastaa
  Ansa Avikainen
  Vieras

  Miten viisaasti lautakunta on asiaa pohtinut. Miten 580.-euroa kuukaudessa saanneenna pystyy maksamaan kallista puunlehtien jäte maksua 25.-€ ja kuljettamista keräilypaikkaan, apteekki vie kuukaudessa osansa.
  Joutsassa kaikkien tonttien omistajat lähdettävä kaatamaan lehtipuut pois ja kunnan huolehdittava omista puista ettei lehdet lentele haitaksi naapurille.
  Luottamusmiesten olisi järkevästi ajateltava asioita Joutsassa on työttömyyttä ja rahaa ei ole.

  #10658 Vastaa
  Helena Nieminen
  Vieras

  Nytkö alkaa sitten puutarhajätteen ja risujen vienti luvattomille paikoille pitkin metsiä ja tienvarsia?

  #10720 Vastaa
  Eeva Harju
  Vieras

  Hyvän asian otit esille, Marko. Toivonkin että pidät asiaa esillä ennen kuin tämä on 'maalissa' ja sitten ihmetellään… kuinka tässä näin kävi. Olen usein / useille kehunut meidän palveluita jätehuollosta. Teollisuustielle on helppo viedä ja saa hyvää palvelua. Kiitos. Samoin risut / puutarhajätteet on ollut helppo viedä niille määrätyille paikoille. Risuja niille viejille jotka ei ymmärrä ohjeita, ja siitä saamme kaikki sitten kärsiä.

  #10635 Vastaa
  Marko Nikkanen
  Vieras

  On valitettavaa, jos Joutsan nykyistä risu- ja puutarhajätesysteemiä mennään muuttamaan uunituoreen JS-uutisoinnin mukaisesti. On ollut tämänkin satunnaisen risumiehen oikein kätevää ja sujuvaa kuskata ko. jätteitään omaan tahtiin, nimenomaan oman aikataulun mukaisesti, kunnan ylläpitämään tämänhetkiseen keräyspaikkaan. Jos (kun) tämäkin "kuntalaisetu" menee edes osittain maksulliseksi, niin tietää varmasti myös sitä, että sen jälkeen risut ja muut viherjätteet kärrätään enenevissä määrin taas metsiin, mikä ainakin Joutsan keskustan alueella tarkoittaa ensisijaisesti kunnan omistamia metsämaa- ja puistotyyppisiä yhteisiä alueita.

  Olen tässä vuosien varrella saanut monessa taloyhtiöissä jopa toistuvasti tähdentää, ettei haravointi- ym. jätteitä saa (enää) viedä sinne "metsään" edes kunnan maalle, vaan ne tulee toimittaa viherjätteiden kaatopaikalle. Eikä maksa mitään muuta kuin kuskaamisen vaivan. Verrattain hyvin on tämä kehoitus toiminut: viherjätteiden kärräyspiste on – jos ei heti, niin viimeistään vähitellen – vaihtunut ja viherjäte-/risukasat ovat talojen ja tonttien liepeiltä kadonneet tai ainakin vähentyneet.

  Helppo on aina perustella näitä tällaisia – yleisesti ottaen myös hyvin toimivien käytänteiden ja palvelujen muuttamista – juuri sillä, että muutamat yksittäiset piittaamattomat kansalaiset laiminlyövät ohjeistusta ja toimivat vastoin sääntöjä. Toisaalta kannattaisi antaa reilusti painoarvoa sille, että suurin osa hoitaa leiviskänsä tälläkin kohtaa asianmukaisesti, ja että ovat tyytyväisiä parhaillaan ja sellaisenaan jo olemassa olevaan. Kaikkea ei pidä eikä tarvitse mennä muuttamaan.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
Vastaa aiheeseen: Nyt alko risumiestä ahdistaa

Keskustelukanavan pelisäännöt:

Keskustelukanavalla esiinnytään omalla nimellä.

Lähetetyt viestit eivät päivity heti viestiketjuun, vaan ne kulkevat Joutsan Seudun toimituksen käsittelyn läpi. Käsittely ja julkaisu pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti, mutta esimerkiksi viikonloppuna ja iltaisin lähetettyjen viestien julkaisu voi kestää seuraavaan arkipäivään.

Epäasiallisia tai laittomia viestejä ei julkaista.

Keskustelukanavaa ei myöskään ole tarkoitettu korvaamaan maksullista lehti-ilmoittelua. Kanavalla ei julkaista esimerkiksi yhteystietoja tai tapahtumien ennakkomarkkinointia.

Joutsan Seudun toimitus julkaisee harkintansa mukaan keskustelukanavalle lähetettyjä viestejä myös Joutsan Seudun paperiversiossa.

Tietosi:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">