Hupsista!
Kunnanjohtajasta tulikin valediktaattori. On käynyt ilmi, ettei kunnanhallituksen diktaattorivalinta perustukaan lakiin. Suomen hallitus ei ole aktivoinut, kuten valmiuslaki edellyttää, valmiuslain 108 pykälää, jolla kunnanhallitus/valtuusto voisivat keskittää vallan kunnassa kunnanjohtajalle. Hallitus ja Eduskuntahan ovat nimenomaan päättäneet, että esimerkiksi kokoontumisrajoitukset eivät koske kunnallisia luottamushenkilöitä. Kuntaliiton kotisivulta löytyvät menettelyohjeet nykyistä tilannetta varten. Olenkin tehnyt oikaisuvaatimuksen kunnanhallituksen diktaattoripäätöksestä, kun eivät suostuneet itse oikaisemaan päätöstään.
KARANTEENI JA KORONA
Karanteenitermin alkuperä on latinan numero 40 eli quadraginta, josta syntyi Italian Venetsian murteen sana quadragena, joka tarkoittaa 40 vuorokauden karanteenia, jota on käytetty jo ainakin 1300-luvulta asti Euroopassa. Laivat pidettiin sen aikaa redillä, jos niissä oli esiintynyt ruttoa. Suuri hygienikko Mooses 3. Moseksen kirjan luvun 13 jakeesta 4. eteenpäin antaa hyvin tarkat ohjeet spitaaliin sairastuneen tutkimisesta ja eristämisestä leirin ulkopuolelle.
Ihmiseen tarttuvia koronaviruksia on seitsemän, joista neljä aiheuttaa lievää flunssan tyyppistä tautia ja kolme, jotka voivat olla ihmiselle kuolemaksi. Koronavirukset ovat tarttuneet eläimistä ihmisiin/toisiin eläimiin jo ainakin 800 vuotta;viimeisen 16 vuoden aikana neljästi. Viime marraskuussa se siirtyi ilmeisesti lepakosta ihmiseen Kiinan Wuhanissa.Siksi olemme nyt täälläkin poikkeusoloissa.
Nykyisen viruksen virallinen nimi on SARS-CoV 2 2019 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2). Virus on saanut nimensä siitä, että sen kuoriosa muistuttaa auringon ulompaa kaasukehää eli koronaa. Pohjana on latinan sana corona: seppele, kruunu, reunus.
Antiikin Roomassa corona-seppeleellä oli kahtalaista käyttöä. Sub corona venire – tulla myydyksi orjuuteen eli sotavangeille pantiin seppele päähän, jotta kansalaiset tiesivät näiden olevan myytävinä. Rooman kansalaisen hengen pelastaneelle pantiin corona civica-seppele päähän ja myöhemmin kultainen corona civica aurea annettiin menestyneelle sotapäällikölle.
Kun rutto tai sotajoukot lähestyivät Roomaa, siellä valittiin määräajaksi diktaattori, jolle annettiin imperium eli kaikki päätösvalta kaikissa asioissa.Normaalisti asioista päättivät kaksi konsulia senaatin avulla.
Nyt Joutsassakin imperium on annettu kunnanjohtajalle maassamme vallitsevan poikkeustilan ajaksi. Antiikin Roomasta poiketen hänelle on määrätty hoviksi johtoryhmä-niminen porukka, jonka olemassaoloa ei laki tunne. Siis poliitikot pyrkivät sillä varmistamaan, että diktaattorimme toimii, muttei harkitsemattomasti.
Totelkaamme siis viisaita ministereitämme ettemme saisi hautaseppelettä!
Tulihan tuo kunnan kirje minulle kotiin viime maanantaina postissa. Siinä luki edelleen, että “lyhytaikainen hoito kotihoidon asiakkaille toimii edelleen, asiakkaat saatetaan ulos talosta ja samoin vastaanotetaan ulkona”. Kenen talosta? Huomiotani kiinnitti, että kotiini postin tuomassa opaskirjeessä oleva nimeni ja osoitteeni oli kirjoitettu mummuvainaan tapaan käsin. Käsiala oli kaunis ja kirjoittaja lienee saanut kouluopetuksen ennen nykyaikaa, koska osasi kaunokirjoitusta. Kunnan palkkalistoilla on ATK-viisas. Siksi ihmettelen, ettei kirjeessä ollut koneen kirjoittamaa osoitelappua. Kuntalaiset ovat kattavasti monissa rekistereissä. Kyllä kunnantalolla kiirettä piisaakin kun näin toimitaan.
Valtioneuvoston käyttöönottamassa ja Eduskunnan hyväksymässä poikkeusolomenettelyssä todetaan erityisesti, että karanteenimääräykset eivät koske kunnallisia luottamushenkilöitä. Kuitenkin Joutsan kunnanhallitus oli Joutsan Seudun tänään kertoman mukaan päättänyt, ettei valtuuston, hallituksen eikä lautakuntien kokouksia toistaiseksi pidetä kun Hallintosäännön mahdollistamia sähköisiä kokouksia ei pystytä järjestämään.
Valmiuslaki säätää: 108 §
Kunnan hallinto
Sen estämättä, mitä kuntalain (365/1995) 54 §:n 4 momentissa säädetään, valtuusto voidaan poikkeusoloissa kutsua koolle välittömästi. Valtuusto on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet valtuutetuista on läsnä.
Jos valtuustoa ei saada koolle päätösvaltaisena ja painavat syyt edellyttävät välitöntä päätöksentekoa, kunnanhallituksella on oikeus päättää niistä asioista, jotka koskevat kunnan hallinnon järjestämistä, johto- ja hallintosääntöä, toimivallan siirtämistä, talousarviota ja veroja sekä muista valtuuston päätettäväksi säädetyistä asioista.
Kunnanhallituksen on mahdollisimman pian saatettava 2 momentissa tarkoitetut päätökset valtuuston päätettäviksi. Kunnanhallituksen päätös on voimassa, kunnes valtuusto on päättänyt asiasta.”
Edellä olevan perusteella lienee kyseenalaista voiko kunnanhallitus estää toimielinten kokoontumiset ja antaa diktaattorivaltuudet kunnanjohtajalle?.
JoutsanSeudussa 18.3.2020 oli tietoa kuntalaisille lähettämästä kirjeestä: Joutsan perusturvaosasto on laatinut ikäihmisten arkea koskevan kirjeen, joka lähetetään tänään keskiviikkona kaikille yli 70 vuotta täyttäneille. Saa nähdä tuleeko ensi viikolla?
Kirjeessä lehden mukaan lukee mm.: Lyhytaikainen hoito kotihoidon asiakkaille toimii edelleen, asiakkaat saatetaan ulos talosta ja samoin vastaanotetaan ulkona. Lyhytaikaishoidon perusteena on, että kotona jaksetaan paremmin. Onko koti siis sananmukaisesti ulkoistettu?