Joutsa ostaa viisi SSS-osaketta – mitäs jos nyt seuraavaksi myytäisiin 1000?

 • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #24126 Vastaa
  Simo Kaunonen
  Vieras

  Totta puhut Marko mutta pörssimiehet ja veron maksajat on ihan eri juttu

  #24125 Vastaa
  Jukka Huikko
  Vieras

  Erinomainen keskustelun avaus Markolta. Lisäisin tähän myös pointin, että mikä olisikaan tuon rahaksi muutetun omaisuuserän tuotto tulevaisuudessa, jos myyntituotot sijoitettaisiin kokonaisuudessaan esim. osakemarkkinoille tai vastaaviin. Näitä pitkälti prosenttilaskutaitoon perustuvia harjoituksia kannattaisi tehdä kunnan ylijohdon toimesta. Itse tein juuri aamusta muutamia laskelmia “tupakkiaskin kanteen” – summat ovat niin suuria, että niillä saattaisi olla vaikutuksia jopa veroäyriin.

  Toinen keskustelun pointti on tietysti, että mitä tapahtuisi, jos SSS – ja sen mukana verkkoyhtiöt JSE – päätyisivät yksityiseen omistukseen. Nousisivatko jo nykyisin valtakunnallisesti verrattunakin kovat verkon siirtomaksut lisää? Olen ymmärtänyt, että eduskunnassa on kova tahto suitsia rahastamisen mahdollisuuksia – toki tätä mahdollisuutta on jo nykyisellä lainsäädännöllä rajattu ja viranomaiset sitä seuraavat tarkkaan. Jos tiukennukset tulevat toteen, niin tämä pelko käynee lopullisesti aiheettomaksi – tosin se saattaa myös laskea reilusti sitä, mitä sähköyhtiöistä ostajien kannattaa maksaa. Siksi tässä yhteydessä kannattaa keskustella siitäkin, että olisiko oikea aika myydä juuri nyt.

  Kolmantena pointtina heitän, että Jouseen ja keittiöön sijoitettuna raha saattaa menettää merkityksensä. Näillä tiloilla on arvoa vain, jos em. tiloille on varmasti käyttöä. Tämä keskustelu on Joutsassa käymättä ja selvitykset tekemättä, eivätkä ne näköjään tunnu isosti päättäjiä kiinnostavan.

  #23946 Vastaa
  Marko Nikkanen
  Vieras

  Joutsan kunta on tehnyt ja vielä tässä vuoden, parin sisään tekemässä kokoonsa nähden suuren luokan investointeja. Sote-keskuksen ja siihen nivoutuvien uudisrakennus-, muutos- ja purkuprojektien yhteenlaskettu hintalappu näyttäisi tällä hetkellä olevan 10 miljoonan euron luokkaa. Kaiken voinee valtakunnallisestikin suositun nykymallin mukaan rahoittaa lainarahalla ja syventää sen myötä entisestään kunnan taloudellisia taakkaa, ahdinkoa ja moninaista painetta. – Mutta saattaisihan tässä vallitsevassa ajassa ja maailmanmenossa rahoitusta hoitaa muutoinkin kuin pitkäaikaisella velalla. Esimerkiksi myymällä omistamiaan osakkeita, joista olisi tällä hetkellä kovasti kysyntää. Joutsan kohdalla tämä tarkoittaa käytännössä osakeomistusta Suur-Savon Sähkö Oy:ssä. Tosin SSS tuntuu olevan Joutsassa niin taivaallisen pyhä asia, suoranainen tabu, ettei siitä todennäköisesti saisi tällaisessa ”luopumismielessä” edes avata keskustelua.

  Sitä uhmaten jatkan tätä kuitenkin. Moni kunta tuskailee samantyyppisten talouskurimusten parissa kuin Joutsa. SSS:ää omistavissa kunnissa, Mikkelin kaupunki etunenässä, onkin eritoten viime aikoina vahvasti väläytelty ja jopa ponnekkaasti ajettu ajatusta ao. yhtiön osakkeiden myymisestä. Ainakin osalla päättäjistä olisi suurta halua korjata osakkeiden myyntituotoilla synkkää taloustilannetta ilman suurempia viiveitä. Kymmenistä miljoonista euroista, jopa yli sadasta, kun parhaimmillaan esimerkiksi tässä Mikkelin kohdalla kyse. Suurilla, institutionaalisilla sijoitusyhtiöillä, monet toki kansainvälisiä, on hyppysissään runsaasti, ehkä jopa tolkuttomasti rahaa, jota pitäisi pystyä sijoittamaan järkevästi ja tuottavasti. Sen tähden hyvää ja vakaata tulosta tekeviä energiayhtiöitä nyt palavasti halutaan, niitä suorastaan himoitaan, mikäli tiedotusvälineiden sanomaan on luottaminen.

  Noin kuukausi sitten (3.11.2020) Kauppalehti arveli, että Suur-Savon Sähkö Oy:n arvo saattaisi olla tänä päivänä – poikkeuksellisen kuumassa energiayhtiöiden ostohuumassa – jo 1,1 miljardia euroa. Yhtiön koko osakemäärä on n. 77.000 kpl, joista kesän 2019 tiedon mukaan ns. ulkona olevia n. 75.000 kpl. Jos tuo Kauppalehden näkemys olisi oikeaan osunut, niin yhden SSS-osakkeen arvo olisi sen mukaisesti huimat n. 14.000 €. Joutsan kunta päätti nyt ostaa viisi (5) asianomaisen yhtiön osaketta 5.600 € kappaleelta, eli vaikuttaisi oikein hyvältä kaupalta joutsalaisten kuntalaisten näkövinkkelistä. Paikallislehden mukaan Joutsan kunta omistaa 1.665 Suur-Savon Sähkön osaketta, joiden myötä omistusosuus koko yhtiöstä on n. 2,1 %. Osakkeiden tasearvo on n. 400.000 €, eli halvalla on aikoinaan saatu merkittyä. Mainiota sinällään. Ja sekin, että kyseisiä osakkeita ei ole menty aiemmin realisoimaan, vaikka erinäisiä paineita tähän on aina toisinaan ollutkin. Mutta nyt saattaisi olla Se Oikea Hetki.

  Jos Kauppalehden laskelma SSS:n arvosta olisi vahvasta talousalan näkemyksellisyydestä huolimatta reilusti yläkantissaan ja Joutsan tällä erää osakkeista maksama hinta selkeästi alakantissaan, niin lähdetään kultaisen keskitien olettamuksesta ja sanotaan yhden SSS-osakkeen käyväksi hinnaksi sopivan ostajan löytyessä pyöreät 10.000 €/kpl. Tässä tapauksessa Joutsan kunnan osakeomistuksen arvo olisi huimat 16,6 milj. euroa. Ja jos pidettäisiin vaikka reilut 600 osaketta ja myytäisiin pois tuhat, niin rahaa virtaisi bruttona kunnan kassaan 10 milj. euroa, jolla saataisiin koko Myllytien uusi sote-kompleksi kaikkine hyvineen kutakuinkin ilman uutta velkarahaa heittämällä rahoitettua.

  Nyt kun energiayhtiömarkkina käy tosiaan ilmeisen erinomaisella liekillä, niin olisi Joutsankin hyvä aika iskeä ja tehdä tässä kohtaa oikeasti osakekauppaa. On vaikea kuvitella, että SSS-osakkeiden arvo ja haluttavuus tästä enää hirveästi vastaisuudessa nousisi (?). Kieltämättä Suur-Savon Sähkö on ihan kelpo osingonmaksaja, taisi viimeksi jakaa 110 €/osake, eli Joutsan kunnallekin ropisi sitä kautta n. 180.000 €. Osinkojen kautta ja niitä odotellessa menee kuitenkin tällä tahdilla 50 vuotta ennen kuin saadaan 10 milliä uitettua euroja sisään, sikäli kun ”oman sähköyhtiömme” vahva tuloskunto vastaisuudessakin pysyy ja pitää.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
Vastaa aiheeseen: Joutsa ostaa viisi SSS-osaketta – mitäs jos nyt seuraavaksi myytäisiin 1000?

Keskustelukanavan pelisäännöt:

Keskustelukanavalla esiinnytään omalla nimellä.

Lähetetyt viestit eivät päivity heti viestiketjuun, vaan ne kulkevat Joutsan Seudun toimituksen käsittelyn läpi. Käsittely ja julkaisu pyritään hoitamaan mahdollisimman nopeasti, mutta esimerkiksi viikonloppuna ja iltaisin lähetettyjen viestien julkaisu voi kestää seuraavaan arkipäivään.

Epäasiallisia tai laittomia viestejä ei julkaista.

Keskustelukanavaa ei myöskään ole tarkoitettu korvaamaan maksullista lehti-ilmoittelua. Kanavalla ei julkaista esimerkiksi yhteystietoja tai tapahtumien ennakkomarkkinointia.

Joutsan Seudun toimitus julkaisee harkintansa mukaan keskustelukanavalle lähetettyjä viestejä myös Joutsan Seudun paperiversiossa.

Tietosi:
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">