Joutsan kunta haki viime syksynä rakennuspäällikköä edellisen tehtävässä toimineen henkilön siirryttyä toisen työnantajan palvelukseen. Kuuden hakijan joukosta tehtävään valittiin toivakkalainen rakennusinsinööri Pinja Weijo, joka on vastannut tämän vuoden tammikuusta lähtien kunnassa siitä, mistä rakennuspäällikkö vastaa; esimerkiksi tiestön kunnossapidosta, rakennuksista, infraan ja rakentamiseen liittyvistä hankkeista sekä jätehuollosta.

Weijo toimii kiinteistönhoitajien esimiehenä ja tekee yhteistyötä teknisen johtajan ja teknisen isännöitsijän kanssa.

Viime aikoina ajankohtaista hänen työssään ovat olleet esimerkiksi kevyen liikenteen väylien päällystämiset. Käytännössä kyse on ollut osasta Perttulanpolkua ja sen varren väylistä sekä osasta Myllytien kevytväylää. Lisäksi rakennuspäällikköä työllistää syksyn aikana esimerkiksi kunnan aikeet purkaa vanha terveyskeskus ensi vuonna.

– Siellä on semmoisia suunnittelutöitä, mitä vielä tämän vuoden puolella selvitetään, Weijo kertoo terveyskeskuksen purkuun viitaten.

Ennen Joutsaan tuloa nyt 26-vuotias Pinja Weijo työskenteli suunnittelu- ja konsulttiyritys WSP Finland Oy:llä projekti-insinöörinä korjausrakentamisen konsultointiyksikössä, jossa hän teki muun muassa sisäilmatutkimuksia, asbesti- ja haitta-ainekartoituksia sekä kuntotutkimuksia. Sitä ennen hän toimi betonielementtejä valmistavalla Parma Oy:llä työnjohtajana, ja on myös työskennellyt aiemmin rakennusalalla niin sanotusti haalarihommissa kuten itse asian ilmaisee.

Joutsan rakennuspäällikön tehtävään Weijo haki kaivattuaan työhönsä haastetta. Edellisessä työssään reissutöitä paljon tehneenä häntä houkutti ajatus työmatkan lyhenemisestä, mutta myös työn monipuolisuus kiinnosti.

– Tässä pääsee niin paljon erilaisia hommia tekemään ja yhtään samanlaista päivää ei ole ollut. Koen kyllä, että olen saanut haastetta ja oppinut ihan älyttömästi, sanoo Weijo.

– Tämä on niin erilainen kenttä olla kunnalla kuin yksityisellä hommissa.

Rakennusalalle korpilahtelaissyntyinen Pinja Weijo hakeutui alkujaan monen syyn innoittamana. Alalla oli tuttuja, mielenkiintoiset projektit kiinnostivat ja työtilannekin vaikutti tuolloin hyvältä.

Vaikka naisten määrä rakennusalalla on lisääntynyt, on ala yhä miehinen. Weijo ei kuitenkaan ole huomannut sukupuolensa herättäneen työssään ennakkoluuloja – tosin hän arvelee ennakkoluulojen kokemisen riippuvan aina siitäkin, miten itse asiaan asennoituu.

– Minä en hirveän herkästä ottaannu.

Alaisinaan toimivilta kiinteistönhoitajilta Weijo sanoo saaneensa hyvän ja asiallisen vastaanoton. Hän muistuttaa kyse olevan yhteistyöstä, vaikka hän kiinteistönhoitajien esimies onkin.

– Kyllähän he paljon tietotaitoa ja kokemusta jakavat myös minulle.

Muutenkin Weijo on viihtynyt työssään. Hän kehuu kuntaa työyhteisönä, ja yhteistyö yrittäjienkin kanssa on ollut hänelle mieleistä. Työssään Weijo pyrkii olemaan helposti lähestyttävä.

– Se tietysti vie aina aikansa, kun uutena tulee kuntaan, että oppii tuntemaan kaikki.

Vapaa-ajalla Pinja Weijo tanssii, opettaa tanssia ja metsästää. Hän kilpaili aiemmin pitkään katutanssissa, ja on muutaman vuoden kisatauon jälkeen taas mukana SM-tasolla kilpailevassa katutanssin aikuisten muodostelmajoukkueessa. Tanssitunteja Weijo pitää Toivakassa aikuisille ja lapsille, ja erityisesti jälkimmäisten kohdalla hän iloitsee siitä, että nämä ovat päässeet kilpailemaankin.

– Se on hirveän iso etu niille lapsille, että ne pääsevät omalla kylällä harrastamaan. Tanssia ei kuitenkaan hirveän usein ole tarjolla pienemmillä kylillä.

Tarja Kuikka