Vuonna 1971 valmistunut Joutsan Liikekeskus purettiin tänä keväänä. Joutsan Seutu pyysi lukijoita kertomaan muistojaan suositusta asiointi- ja ajanviettopaikasta. Muistot on poimittu lukijoiden Facebook-kommenteista ja toimitukselle lähetetyistä viesteistä. Tämä on kaksiosaisen juttusarjan ensimmäinen osa.

”Kuudennella luokalla vuonna 71/72 kävin melkein päivittäin opettaja Pentti Rahkilan asioilla kunnanvirastossa.”

”Grillikioski Citykäytävässä joskus 60-luvun lopulla, oli jotain erikoista.”

”Kotosähköä piti serkkuni Juhani Salo. Kaikki kodinkoneethan sieltä piti ostaa sitten kun saatiin ensin sähköt Anttilaan vuonna 1977. Siinä oli linja-autoaseman vieressä joku pieni baari. Siskoni Eija tapasi siellä puolisonsa Jouko Vaseniuksen ja ensi kesänä viettävät 50-v hääpäivää.”

”Pessalalla oli kemikalio ensin, sitten oli Annikki ja Elma viimeksi. Isälläni Urpo Pessalalla oli kemikalio ja leluliike. Isäni osti liiketilan 1976 ja myi liiketoiminnan 1992. Huoneisto myytiin Kelalle muutaman vuoden kuluttua.”

”Herätettiin aseman baarissa yleistä pahennusta 70-luvulla soittamalla jukeboksista Juicen biisejä Per Vers-levyltä.”

”Tulihan Citykäytävässä pidettyä baaria muutama vuosi. Vuosina 1978–80 oli 12 istumapaikkaa. Sarolahden Pekan mielestä aina liikaa porukkaa sisällä.”

”Noin vuosina 70–72 Lindqvistin Jaskan baarissa tuli käytyä alaikäisenä isosiskon kanssa.”

Liikekeskuksen purkaminen aloitettiin huhtikuun alussa. Kuva: Marko Nikkanen

”Juu taksikoppi oli linja-autoaseman puolella, todellakin koppi. Kerrossänky, musta nahkasohva, pieni tv ja keittokomero. Silloin takseja oli kahdeksan, joiden asemapaikkana taksikoppi toimi. Meillä oli työvuorot, aamuvuoro alkoi klo 8.00 ja yövuoro päättyi klo 02. Oli myös vapaapäivät merkitty työvuorolistaan. Nimismies P. Sarolahti antoi meille pukeutumisohjeet, jokaisen piti hankkia virkapuku. Koppi oli pieni ja seinän takana jyskytti K-kaupan kylmäkoneet. Kopilla harrastettiin kortinpeluuta ja kesällä tikanheittoa. Aloitin vakituisen päivystyksen kopilla 1974 ja lopetin 1979.”

”Kemikalio ja paperi T. Tiitinen muutti Tammisen talosta uuteen Liikekeskukseen joulun alla 1970, siihen missä on nyt kirjakauppa. 1975–76 vaihteessa omistaja vaihtui, kauppiaaksi tuli U. Pessala. Olin töissä kempparissa alusta asti 1979 helmikuuhun. Seinän takana oli Päijänne-grilli, josta haettiin joskus evästä. Lentävä hollantilainen oli suosikki.”

”Ensimmäinen harjoittelu/työpaikkani kampaajan urallani oli tietenkin Rautiaisen Railan kampaamo Pirkka 81–85.”

”Honkkikselta korvikset 80-luvulla ja kempparista kaikkea kivaa yläasteikäisenä.”

”Linjuriaukion puolella oli myös taksikoppi, 80-luvullako viimeksi, kunnes rakennettiin uusi eli nykyinen aukion toiselle puolelle.”

”City-käytävässä Parturi-kampaamo Liila 87–97.”

”80-luvun alussa pikkupoikina kiivettiin katolle ja pällisteltiin kattoikkunoista, kun valtuutetut menivät kokoukseen. Oli olevinaan kovinkin jännää.”

Rakennuskompleksin virastotalonpuoleista päätyseinää purettiin 18. huhtikuuta. Kuva: Tarja Kuikka

”Kotosähköstä ostettiin Commodore 64 joskus vuonna 85-86, ja se osaltaan vaikutti uravalintaan ja pelasti oikeilta töiltä.”

”Tuukkasen kaupan paikalla oli 80-luvun lopulla lastenvaateliike ja oliko joku musiikkikauppa kans. Vaateliikkeen mentyä nurin huusin huutokaupasta vauvan vaatteita paljon, kun ensimmäinen lapsi oli tulossa.”

”Otin Honkapäällä korvikset yhdeksäsluokkalaisena eli taisi olla vuosi 1980. Pam vain korvispyssyllä reiät korviin, ja hyvä tuli. Tuukkasen kaupasta ostin aina lihatiskiltä sipuliteemakkaraa, jota tiskin työntekijä siivutti sinä odottaessa. Pessalan kemikaliosta ostin lukioikäisenä ripsentaivuttimet, ja ovat jossain tuolla kaapissa edelleen (ikää niillä on siis 40 vuotta). Kotosähköstä ostin elämäni ensimmäisen musiikkikasetin – olisiko ollut Matchboxin – 1970-luvun lopulla.”

”Joutsan Sahti Oy sai sahdin valmistusluvan ensimmäisenä valmistajana Suomessa yhdessä Lammin Sahti Oy:n kanssa 1986. K-halli Tuukkanen vuokrasi kellarikerroksesta tilat sahdin valmistukseen. Tilat remontoitiin elintarvikekäyttöön soveltuviksi. Yhdessä Juha Kangasvieren ja Hannu Heiniön kanssa suunnittelimme sahdin valmistusprosessin. Kalustoa hankittiin lopetetuista meijereistä. Olin itse alkuunsa yhdessä Sarasen Eetun kanssa valmistamassa sahtia joitakin viikkoja ennen kuin palkkasimme siihen tekijän.”

”Oli aikoinaan hieno paikka pienellä kylällä!”

”Olen ollut katolla joulumuorina joulupukin kanssa ja laulanut ”pankkiaukiolle” päin.”

Liikekeskuksen katoaminen katukuvasta muutti merkittävästi Joutsan keskustan maisemaa. Näkymä purkutyömaalta 18. huhtikuuta. Kuva: Tarja Kuikka

”Soitettu on katolla muutama kerta…”

”Kotosähkö eli Himatuikku oli hyvin palveleva kodinkoneliike ja Pikkupuodista sai kaikkea kivaa.”

”Kotosähkö oli kyllä kans mielenkiintoinen paikka, ostin sieltä yhdet aika hyvät sen aikaiset jvc:n kuulokkeet.”

”Honkapäältä sain ekan rannekellon, isäukon kanssa käytiin ostaa.”

”Honkapäältä myös eka ja ainoa lävistys, vasempaan korvaan.”

”Railan kampaamo Pirkka on varmaan ensimmäisiä muistoja rakennuksesta. Äidin mukana olin siellä ja sain aina hienoja lettejä päähäni, kun Hilkka ne minulle teki samalla kun äidin päätä laitettiin. Siitä lähti kipinä omalle kampaajauralleni. Ja olenhan minä elämäni ensimmäiset 3vuotta asunutkin Liikekeskuksen talossa.”

”Tuukkasen kaupasta lauantaisin saatiin lauantaikarkit.”

”Teini-iässä vietettiin paljon aikaa Matkiksessa, automaatilta soitettiin levyjä. Markku Aro oli sillon paras, ketä kuunneltiin.”

”Linja-auto kulki Pappisiin klo 16 ja vähän ennen 18 muistaakseni. Peruskoulun 7–8.luokan koulutuntien jälkeen oli piano- tai lenttisharkat. Ah, sitä onnea, kun kävi hakemassa nälkäisenä Tuukkasen lämmitetyn lihapiirakan tiskiltä ja pääsi se jälkeen linkkariin.”

”Kampaamo Pirkassa oli glamouria. Oli hienoa olla pikkutyttönä ja teininä hiuskäsittelyissä. Ne isot mallikuvat seinillä ja vinot pinot kampaamolehtiä tuli ihmeteltyä useaan kertaan.”

Toukokuun 9. päivään mennessä työmaalla oli edetty tähän malliin. Kuva: Utulakodit Oy

”Voihan matkis eli matkahuolto. Teinihirviöinä siellä tuli vietettyä aikaa enemmän, kuin kotona. Oli vähän kuin nuorten olohuone, kun silloin ei ollut nuorisokahvilaa, eikä paljon muutakaan nuorille. Saatikka mitään erikoisempia rajoituksia. Siellä istuttiin sulassa sovussa kaljaveikkojen kanssa ja opeteltiin tupakoimaan.”

”Ekat muistot parturikampaamo Pirkasta, jossa laitettiin sellainen istuinlauta käsinojien päälle ja siinä istuin tuimana kun pelotti niin prkl paljon, eka oikea parturikäynti siis. Kemikaliosta olin pokkana ostamassa legopakettia ja rahat loppu tiskillä, onneks mutsi pelasti ja lunasti pojan pinteestä. Kirkonkylällä kun käytiin, niin toi paikka näytti isolta, ja sitä se sen kokoselle tumpille olikin.”

”Tuukkasen ruokakaupassa olin muutaman vuoden töissä, oi niitä aikoja.”

”Citykäytävässä oli pieni baari 70/80 vaihteen tienoilla. Jukebox minut sinne vei ja kuka tuntee niin arvaa, että Irwin siellä soi!

”Linja-autoaseman puolella seinää oli ”kioskin” aukko taxikopin vieressä.”

”Kirjakauppa on toki ollut Liikekeskuksen Graalin malja.”

Kaksiosaisen Muistoissa Joutsan Liikekeskus -juttusarjan ensimmäiseen osaan kuuluvat myös Erik Heinon haastattelu sekä juttu torakkakostajasta.

Tagged with →