Kesäkuun 3. päivänä Tammijärven Tammisuojassa esiintyvä Litku Klemetti ei ole ainoa jo liki satavuotiaalla nuorisoseurantalolla esiintyvä oman aikansa tähti, vaan talon estradilla on vieraillut useita suosittuja artisteja ja orkestereita.

1950-luvulla Tammisuojassa esiintyi esimerkiksi Säkkijärven polkasta tunnettu harmonikansoittaja Vili Vesterinen yhdessä Lasse Pihlajamaan kanssa. Hieman myöhemmin, 1950- ja 1960-lukujen taitteessa talossa vierailivat yhteiskiertueellaan Tapio Rautavaara, Esa Pakarinen ja Reino Helismaa.

Tammisuojan musiikillista historiaa tunteva ja siihen itsekin vaikuttanut luhankalaissyntyinen Raimo Sievänen oli Rautavaaran ja kumppaneiden esiintyessä vasta kouluiässä, mutta muistaa, kuinka jousiammunnan maailmanmestaruuden joukkueammunnassa aiemmin voittanut Rautavaara ampui jousella estradilta talon takaseinässä olleeseen tauluun.

– Rautavaara oli hyvä ampuja, Sievänen muistaa.

Ainakin kerran Tammisuojassa on esiintynyt myös näyttelijä ja laulaja Tauno Palo, joka vietti sotien jälkeen Tammijärvellä yhden kesän perheineen. Raimo Sievänen kertoo Palon ystävystyneen jatkosodan aikana tammijärveläisen Heikki Haapamäen kanssa, ja sodan päätyttyä Haapamäki oli kutsunut tämän perheineen luokse kuultuaan tämän kotikaupungissa Helsingissä olevan puutetta ruuasta.

Palon esitys Tammisuojassa oli Sieväsen mukaan suosittu, lippuja myytiin enemmän kuin sallitut 200 kappaletta. Nimismieskin katsoi asiaa läpi sormien.

– Kyllä Joutsan nimismies tiesi, että lippuja myydään pimeästi, mutta ei hän puuttunut, naurahtaa Sievänen.

Tammisuojan nimekkäisiin esiintyjiin lukeutuvat myös ainakin 1960-luvun lopulla talossa vierailleet Olavi Virta, Dallapé ja Markus Allan. Näiltä osin Sieväselläkin oli sormensa pelissä, sillä hän neuvotteli itse Tammen johtokunnan suostumuksella kaikki kolme esiintyjää Tammisuojaan.

Virran esiintyminen oli elokuussa 1969. Laulajan houkuttelu keikalle käynnistyi spontaanisti Sieväsen päätettyä eräänä heinäkuun lauantaina, että hän käy kysymässä Rutalahden Letkaliiterillä tuolloin esiintyneeltä jo iäkkäältä Virralta, tulisiko tämä esiintymään Tammisuojaan.

Letkalla Sievänen pääsi tuttujen järjestysmiesten myötävaikutuksella backstagelle Virran luo ja esitti tälle kysymyksensä. Virta totesi, että hänen keikkansa järjestää orkesterinjohtaja Lasse Laine. Sievänen kysyikin asiaa Laineelta.

– Muistelen, että sanoin hänelle näin, että minä pyydän teitä esiintymään tämmöiseen paikkaan, mistä on parikymmentä kilometriä Olavi Virran syntymäpaikkaan. Se herätti semmoista myönteistä huomiota, ja hän sanoi, että sovitaan vaan päivä, miten me tullaan.

Virta siis syntyi Sysmän Särkilahdessa.

Keikkailtana Virta ja osa orkesterista yöpyi Sieväsen kotona. Sieväsellä on siihen liittyen monta tarinaa, muun muassa se kuinka hän esitteli Virran isälleen Oskari Sieväselle. IsäSievänen totesi, että Olavi Virtaa ei tarvitse esitellä, tervetuloa mestari kotiimme.

– Kun Olavi Virta läksi pois, kättelin häntä. Hän sanoi, muista kuunnella Raimo minun laulujani, muistelee Sievänen, joka on myös noudattanut laulajan kehotusta.

Muutamaa viikkoa myöhemmin esiintymisvuorossa ollut Markus Allan tuli Tammisuojaan Sieväsen mukaan sen verran myöhässä, että orkesterin puuttuessa järjestäjät aikoivat jo pitää levytanssit. Markus Allan pyyteli myöhästymistään anteeksi ja kertoi sille syynkin.

– Hän sanoi jotenkin näin, että eihän tänne tuppukylään meinannut osata, naurahtaa laulajaa kuitenkin mukavana ja miellyttävänä ihmisenä pitänyt Sievänen.

Niin Tauno Palo, Olavi Virta kuin muutkin aikansa isot nimet keräsivät Sieväsen mukaan runsaasti Tammisuojaan kuulijoita – olivathan nämä maineikkaita esiintyjiä ja Luhangassakin oli tuolloin nykyistä enemmän asukkaita ja väkeä tuli naapuripitäjistäkin.

Myöhempinä vuosina Tammisuojassa on nähty ainakin Popeda, joka esiintyi talossa Tammen 50-vuotisjuhlien tiimoilta keväällä 1996.

Tarja Kuikka

Tagged with →