Ensimmäiseksi: arvostakaamme niitä poliittisia päättäjiä, jotka tekevät pyyteetöntä työtä yhteiseksi hyväksemme.

Toiseksi: muistakaamme, että osa päättäjistä haluaa olla päättämässä, koska tuntuu niin mukavalta olla näkyvillä.

Kolmanneksi: me kaikki teemme virheitä, myös päättäjät.

Neljänneksi: on hyvä ottaa virheistä opikseen, myös toisten tekemistä.

On kummallista, että tieto kuntien välillä kulkee niin heikosti. Luulisi, että ne kyttäisivät tarkasti toisiaan. Jos joku onnistuu, kopioidaan onnistuminen, kunhan ensin on selvitetty, onko omalla kylällä samanlaiset onnistumisen reunaehdot. Eikä ole tietysti sanottu, eikö epäonnistuminen voitaisi toisaalla kääntää voitoksi. Ei silti ihan ensimmäiseksi kannata ryhtyä suunnittelemaan panda-puistoa.

Yksi juttu on varma: kuntapäättäjät tykkäävät rakennella pilvilinnoja. Taannoin uskottiin, että teollisuushallin rahoittamisella tulee kymmeniä työpaikkoja ja hyviä veronmaksajia. Usein unelmat haihtuivat, ja veronmaksajat pääsivät maksumiehiksi. Kukapa muu. Parhaassa tapauksessa ryhtipoliitikko ilmoitti kantavansa poliittisen vastuun. Mitä se milloinkin tarkoittikaan.

Tekee mieli viisastella ja kertoa, että olin aikanaan ymmärtävinäni, kuinka Nuoleksi nimetyssä projektissa käy. Joutsan kunta osti taannoin miljoonalla eurolla Oravakivestä maakappaleen, jolla vuosikymmenet sitten sijaitsi leirintäalue. Siellä oli isojen poikien kertoman mukaan kova meno ainakin juhannusyönä…

Nuolen piti kunnan visiossa vetää alueelle yhdistettyä asumista ja yritystoimintaa. Ei tullut asumista ja yritystoimintaa, ja nyt – muistaakseni – elää ajatus, että myydään alueelta rantatontteja, joille rahahenkilöt rakentavat luksustaloja. Epäilen.

Tunnustan, etten ihan yksin oivaltanut, että vihkoon menee. Riitti kun jututin ihmis- ja rahavirtoihin perehtyneitä kanssaihmisiä.

En maksanut niistä keskusteluista latiakaan. Joutsan kunta sen sijaan maksoi konsultille tyhjänpäiväisestä selvityksestä. Vähintään saman olisi saanut kunnan johtoryhmässä turisten. Tai tietysti olisi voitu järjestää valtuustoseminaari.

Alueen ostoon käytetyistä rahoista ei kovin moni joutsalainen veronmaksaja ole toistaiseksi hyötynyt. Nyt on aika pistää töpinäksi. Sopisikohan alue tasokkaaksi karavaanarialueeksi, johon kytkettäisiin matkailuvaunujen ja -autojen huolto- ja varaosapalvelut? Ehkä kova meno palaisi edes juhannusyöksi.

Pentti Kiiski

Tagged with →