Iloksemme ovat puut, pensaat ja nurmet alkaneet vihertämään ja aina lämmöllä odotettua kesää pukkaamaan. Luonnon heräämisen keskellä Joutsan ydinkeskustassa Liikekeskuksen purkaminen sujuu ripeään tahtiin, joten se projekti vaikuttaa olevan hyvässä mallissa ja etenevän suunnitellusti. Eikä täten tule ainakaan pahemmin haittaamaan suvenviettoa keskusta-alueella.

Purkutyömaan viimeistelytöiden lomaan Joutsan seutukunnan kesä 2023 tarjoaa runsain määrin kiinnostavaa, mieltä virkistävää ja arkea piristävää rientoa ja tapahtumaa. Etunenässä Taidelaitos Haihatuksen johdolla nyt ensimmäistä kertaa järjestettävät Joutopäivät ja sitä heti perään seuraava Joutoviikko, jonka huipennuksena koetaan jälleen erittäin suosittu Joutsa Chopper Show.  

Näistä järjestyksessään jo 51. Joutopäivistä ja -viikosta sekä muusta kohta koittavan suven paikallisesta tarjonnasta lisää 31.5. ilmestyvästä Joutsan Seudun ”mökkiläisnumerosta”. Tällä traditionaalisella JS-erikoisnumerolla on normiviikkoa huomattavasti laajempi jakelu, joten siihen kannattaa mainostajien ja ilmoittajien erityisellä intensiteetillä panostaa.

Kun ulkosalla on miellyttävästi jopa parisenkymmentä astetta plussalla, niin lämpimästä vuodenajasta huolimatta joudutaan Joutsan kunnassa jälleen painiskelemaan Leivonmäen kirkonkylän lämmitysasioiden parissa. Tekninen lautakunta saa keskiviikon iltapäiväpuhteenaan ruotia ja ratkoa, miten jatketaan kunnan omistamien muutamien kiinteistöjen ja siinä sivussa yhden yksityisen asuinrivitalon lämmittämistä.

Onko Joutsan kunta valmis ja halukas tekemään edelleen yhteistyötä Leivonmäellä muun muassa Kurkiauran koulukiinteistön sekä Palvelukeskus Huuponhovin ja sen lisäosa Mäntypirtin lämmityksestä jo monen vuoden ajan vastanneen Lämpökolmikon kanssa vai ei.

Lämpökolmikko Oy on ”nostamassa kytkintä” Leivonmäeltä kesäkuun päätyttyä, mikäli sen nyt kunnalle esittämä 10 vuoden määräaikainen jatkosopimus ei synny. Jo helmikuussa Lämpökolmikko kärräsi pois urheilukentän laidalla olevan pienemmän 150 kW:n lämpökonttinsa, jonka avulla se pystyi tuottamaan ja toimittamaan hake-/pellettilämpöä Kurkiauran koulukiinteistöön. Eli kyseinen rakennus ei ole tällä hetkellä kaukolämmön piirissä, vaan koulu- ja muiden tilojen sekä uimahallin lämmitys hoidetaan öljyllä.

Sen lisäksi lämpöä kohteessa tuotetaan Joutsan kunnan viitisen vuotta sitten sinne asennuttamalla erillisellä sähkötoimisella vesi-ilmalämpöpumppujärjestelmällä. Sekin on yhtenä hiertävänä kivenä kengässä nyt kaukolämmön jatkodiilistä väännettäessä.

Jatkosopimuksen keskeisenä ehtona on, että Lämpökolmikon vielä olemassa olevalta 500 kW:n tehoiselta hakelämpökontilta vedetään kaukolämmön siirtoputki Kurkiauran koulukiinteistölle. Matkaa tulee suunnilleen 500 metriä ja hintaa noin 30.000 euroa. Tämä summa käsiteltäisiin kunnan liittymismaksuna.

Lämpökolmikko Oy:n toimitusjohtaja Seppo Kovasen mukaan yhtiön nykyisillä osakkailla on edelleen tarkoituksenaan myydä yrityksensä, joka sitten uusissa käsissä jatkaisi olemassa olevien sopimuskohteiden lämmityksen hoitamista, mikäli jatkosopimus solmitaan. Muussa tapauksessa Joutsan kunnan pitää ottaa näiden neljän kiinteistönsä, edellä jo mainittujen kohteiden lisäksi myös Linnunlaulun asuinrivitalon ja Leivonmäen paloaseman, lämmitysvastuu suoraan omalle kontolleen.

Polttoöljyllä saadaan homma kyllä kätevästi ja varsin vaivattomasti hoitumaan, mutta tuleeko sillä lysti turhan kalliiksi? Ja sotiiko liian räikeästi nykyideologiaa vastaan? Tai vaihtoehtoisesti löytyykö riittävästi perustetta ja järkeä kunnan ryhtyä panostamaan maalämpöön tai muihin sellaisiin, pahamaineiseksi muuttuneen öljylämmityksen korvaaviin lämpöjärjestelmiin? Määrärahoja ei tosin tällaisiin hankintoihin ole kunnan voimassa olevassa investointisuunnitelmassa varattuna.  

Päätöstä tehtäessä taustalla voi hieman kummitella myös tieto, että Joutsan kunnalla on vähintään vahva aikomus luopua koko Palvelukeskus Huuponhovista. Se on tällä erää yksi sote-uudistuksessa hyvinvointialueelle siirtyneistä vuokrakohteista, tosin vain määräaikaisella (3+1 vuotta) sopimuksella.

Kunta peräsi vuosia sitten voimakkaasti – jopa pakkomielteisesti – kaukolämpöä Leivonmäelle. Ja sitä lopulta sinne myös sai. Jotenkin kohtuuttomalta tuntuu, että tämä erityinen panostus nyt tässä tilanteessa kylmän viileästi hyllytettäisiin.

Marko Nikkanen

Tagged with →