Leivonmäen kansallispuiston ystävät osallistui perinteiseen tapaan Tornien Taistoon kello 5–13 välisenä aikana 6. toukokuuta. Havaintopaikana oli Kirveslammen lintutorni Leivonmäen kansallispuistossa, Haapasuolla. Joukkueessa oli lintuharrastajia Esko Manninen, Terho Jalonen, Merja Olenius ja Raija ja Risto Raittila.

Taistopäivän sää vaikuttaa aina jonkin verran havaintojen määrään ja laatuun. Tänä vuonna sää oli melko hyvä. Aamulla kello viisi oli pakkasta kaksi astetta, mutta aurinko lämmitti. Aamu on yleensä havainnoijan parasta aikaa ja lintuhavaintoja tehtiinkin eniten kello viidestä seitsemään välisenä aikana 19 kappaletta.

Kello yhdeksään mennessä havaintoja oli kertynyt 28. Teerien kukerrus suolla oli niin äänekästä, että se hallitsi koko varhaisaamun äänimaisemaa. Myös kuovit, kapustarinta, liro ja rastaat olivat äänessä. Yhteensä lajeja havaittiin 34 kappaletta, joista pikkukuovi oli harvinaisin. Myös aiempaa harvalukuisemmaksi käynyt hiirihaukka näyttäytyi.

Kylmä keli vaikutti kuitenkin siihen, että suolla pesivä taivaanvuohi pysyi koko aamupäivän maassa, eikä sen laulua saatikka lentoa päästy havainnoimaan. Myöskään hyönteissyöjiä ei ollut liikkeellä, vaan ne olivat vasta muuttomatkalla ja odottelivat etelämmässä kevään lämpenemistä.

Lekyn joukkue bongasi Tornien taistossa 34 lajia, yhtenä niistä muun muassa valkoviklon. Kuva: Esko Manninen

Lintutornissa kävi päivän aikana 21 retkeilijää seuraamassa taiston etenemistä. Kaukaisimmat olivat Pohjois-Saksasta, jossa on kuuleman mukaan vastaava tapahtuma, mutta aiemmin keväällä. Saksalaiset vieraat pääsivät todistamaan hiirihaukan ilmestymistä kiikarin tähtäimeen.

Tornista havaitut lajit olivat laulujoutsen, metsähanhi, tavi, teeri, kuikka, hiirihaukka, varpushaukka, kanahaukka, sääksi, kurki, kapustarinta, töyhtöhyyppä, pikkukuovi, kuovi, valkoviklo, liro, naurulokki, kalalokki, sepelkyyhky, harmaapäätikka, metsäkirvinen, niittykirvinen, västäräkki, räkättirastas, laulurastas, kulorastas, talitiainen, närhi, naakka, varis, korppi, peippo, keltasirkku ja käpylintu.

Tornien taistoon osallistui Joutsassa myös kaksi muuta joukkuetta. Keskisenlammella Kuvaavat kurpat -joukkue, jossa olivat mukana Jani Kuivalainen, Jari Kuivalainen, Juha Hämäläinen ja Kati Hämäläinen, havaitsi päivän aikana 65 lajia. Niistä mielenkiintoisimmat olivat merihanhi ja uuttukyyhky.

Joutsan Myllynlahdella puolestaan Joutomiehet-joukkue havaitsi 48 lajia. Joutomiehissä lintuja bongasivat Antti Siltala, Samuel Siltala ja Kirsi Siltala. Kaikki joukkueet havaitsivat laulujoutsenia, Kirveslammen joukkue yhden, Keskisenlammella kisannut joukkue neljä yksilöä ja Myllynlahdella ollut joukkue viisi yksilöä.

Merja Olenius

Yläkuvassa Leivonmäen kansallispuiston ystävien joukkueen Risto Raittila (vas.), Raija Raittila, Merja Olenius sekä Terho Jalonen. Heidän lisäkseen joukkueeseen kuului kuvan ottanut Esko Manninen.

Uutiseen korjattu 15.5.2023 kello 8.03 Risto Raittilan etunimi.