
Kaksi jäällä liikkunutta hirveä joutui avoveteen Luhangan Vanhankylänlahdella viime viikon maanantaina iltapäivällä. Hirvet havainnut henkilö ilmoitti asiasta hätäkeskukseen, ja samaan aikaan, kun Keski-Suomen pelastuslaitoksen Joutsan yksiköstä lähti paloauto paikan päälle pelastustehtävälle, hätäkeskukseen soittaneelle annettiin ohjeeksi jäädä seuraamaan tilannetta siltä varalta, että hirvet pääsisivät pois avovedestä omin avuin.
Ennen palokunnan saapumista Vanhankylänlahdelle hirvet onnistuivatkin pääsemään pois vedestä ja poistuivat paikalta.
Palokunnalla on Joutsan seutukunnalla vuosittain sellaisia eläimenpelastustehtäviä, joissa käy lopulta niin, että pulassa ollut eläin pääsee itse pinteestä ja ehtii poistua paikalta ennen palokunnan saapumista. Niin käy Joutsan paloasemaryhmän aluepalomestari Marko Heikkilän mukaan suurimmassa osassa ilmoitettuja tapauksia.
Niin sanotusti turhia reissuja palokunnalle aiheutuu useimmiten juuri jäihin pudonneista hirvistä tai jäällä olevista, kiinni jäätyneiksi luulluista joutsenista.
– Yleensä joutsenet ovat jäällä levolla. Sitten kun menet hätyyttämään niitä, niin ne kyllä siitä lähtee saman tien, sanoo Heikkilä.
Näin tapahtui esimerkiksi huhtikuun alussa Joutsassa, kun henkilö oli huolestunut Joutsansalmen jäällä oleskelleesta joutsenesta ja pelättyään tämän jääneen jäihin kiinni ilmoittanut linnusta hätäkeskukseen. Huoli osoittautui aiheettomaksi, sillä palokunnan tultua paikalle ja metelöityä joutsenen hätyyttämiseksi lintu poistui paikalta, eli se ei ollutkaan jäätynyt kiinni.
Siinä tapauksessa, että epäilee esimerkiksi juuri joutsenen jäätyneen kiinni tai näkee hirven jäissä, aluepalomestari Heikkilä ohjeistaa tarkistamaan, mikä tilanne on, ja saisiko eläimen itse liikkeelle sen sijaan, että soittaa heti hätäkeskukseen.
– Siinä voisi vähän aikaa katsoa ja yrittää häätää eläintä pois. Sitten jos ei ala mitään tapahtua, sen jälkeen soittaisi 112:een. Ettei aina heti niin, että nyt soitetaan 112:een ja varsinkin vielä poistutaan paikalta. Jos meinaa soittaa 112:een heti alkuvaiheessa, niin jäisi vähän siihen päivystämään. Ja jos tilanne muuttuu, että eläimet ovat päässeet pois vedestä ennen kuin pelastuslaitos tulee paikalle, niin voisi uudestaan soittaa 112:een ja kertoa mikä tilanne, neuvoo Heikkilä.
– Täälläkin mitä on ollut muutamat hirvenpelastustehtävät, niin aina ovat hirvet jo päässeet kuivalle maalle, kun ollaan oltu perillä, jatkaa Heikkilä.
Alkuvuoden aikana palokunnalla on ollut aluepalomestarin mukaan Joutsan ja Luhangan alueella vajaat kymmenkunta eläimen pelastamiseen liittyvää tehtävää. Kaikissa tapauksissa eläimet ovat Heikkilän mukaan pelastuneet ja poistuneet paikalta viimeistään siinä vaiheessa, kun palokunta on saapunut.
Tarja Kuikka