Hiihtokausi 2022–2023 oli monisävytteinen. Sävyt vaihtelivat vaaleasta tummaan ja paljon siitä väliltä. Onnistumisia, epäonnistumisia, hienoja kilpailuja, epäonnea, suunniteltua ja korvaavaa harjoittelua.

Näin omin sanoin kiteytti kilpailukautensa joutsalaislähtöinen hiihtäjä Veli-Matti Räsänen. Alkukautta sävytti tasapaksu tekeminen, mutta joitain kohtuullisia suorituksia tuli: Taivalkosken perinteisen sprintti, Ski Classicsin joukkueaika-ajo Bad Gasteinissa ja La Venosta 42 km Italiassa.

Joulukuun kisakiertueen jälkeen Räsänen sairastui flunssaan ja siitä juuri toivuttuaan juoksulenkin yhteydessä tehdyissä koordinaatioharjoitteissa polveen sattui äkillisesti. Seuraavien päivien aikana tutkimuksissa vammaksi vahvistui polven nivelkierukan repeämä, jolle täytyi tehdä tähystysoperaatio.

– Tammikuun kelit eivät jääneet tarkasti mieleen, sillä ennen tähystykseen pääsemistä harjoittelu koostui täysin sisäliikunnasta. Korvaavalla harjoittelulla sain pidettyä kuitenkin yllättävän hyvin kuntoa yllä. Se oli erilaista ärsykettä mihin olin tottunut, ja levättyäkin tuli normaalia enemmän, summasi Räsänen.

Tähystys sujui hyvin ja lääkäri totesikin Räsäselle, että kevättalvella kisanumeron pukeminen ylle on täyttä realismia. Kaksi viikkoa operaation jälkeen hän pääsi hiljalleen suksille, ja noin kuukausi operaation jälkeen Räsänen starttasi Finlandia-hiihtoon.

– Finlandiassa hiihto tuntui helpolta, vahvalta ja ”sauvanälkä kurni kovasti”. Kisan aikana tajusin, että polvivamman seurauksena tulleet muutokset saattoivat olla hyväksikin ja käänsivät alkukauden mollivoittoisen vireen duuripainotteiseksi. Finlandia-hiihdon voitto kasvatti itseluottamusta, mikä siivitti vahvoihin suorituksiin koko loppukauden ajaksi.

Kuluneen kauden kirkkain kruunu Räsäselle oli kauan himoittu Joutsan Hiihtojen yleisen sarjan voitto kotiladuilla.

Vain viikko Finlandia-hiihdosta Räsänen oli kolmanneksi parhaana suomalaisena Vasaloppetissa sijalla 61. Sijoitus sivusi Räsäsen uran parasta ja hän oli tyytyväinen suoritukseen talven pohjiin peilaten. Jälleen vain viikko edellisestä kisasta eli Vasaloppetista, Räsänen hiihti Jyväskylä Ski Maratonilla toiseksi, Isac Holmströmin voittaessa kilpailun.

– Seuraavana viikonloppuna voitin Joutsan Hiihdot, mitä olin jahdannut jo koko yleisen sarjan ajan. Joutsan kisaan oli hyvä lataus ja olin tyytyväinen, että vihdoin pystyin nappaamaan voiton kotiladuillani.

Kaksi viikkoa Joutsan Hiihtojen jälkeen oli vuorossa Inarin SM-kisat. Pitopertsaa oli takana erittäin vähän, joten siihen nähden perjantain 10 kilometrin perinteisen kilpailun 34. sija oli kohtuullinen suoritus. Seuraavan päivän viestissä meno oli parempaa ja Räsänen sai tehtyä nousujohteisen suorituksen viestin avausosuudella tullen kärkiseitsikossa vaihtoon.

Inarin viesti jäi lopulta kauden viimeiseksi kilpailuksi, sillä Räsänen sairastui tiukkaan vatsatautiin ennen Rovaniemen Suomen Cupin kilpailuja.

– Nyt kauden päätteeksi voi hyvin todeta, että polvivamma käänsi kauden trendiä positiiviseksi. Vamma pakotti lepäämään ja tekemään asioita eri tavalla. Vastoinkäymisen hetkellä päätin, että tämä käännetään voitoksi ja niin kävikin! Kulunut kausi opetti paljon ja antoi merkittävästi uusia pohdittavia ajatuksia seuraavaan harjoitus- ja kilpailukautta. Otetaan hetki happea ja lähdetään sitten tekemään töitä kohti ensi kautta, summasi Räsänen.

Jonna Keihäsniemi

Veli-Matti Räsäsen kausi sisälsi henkilökohtaisia onnistumisia niin Suomen kuin ulkomaan hiihtoladuilla. Kuva: Team Kaskipuu

Lue myös:

JS 19.3.2023 Veli-Matti Räsänen miesten ykkönen Joutsan Hiihdoissa
JS 16.3.2023 Räsäselle hopeaa Jyväskylä Ski Marathonilla
JS 9.3.2023 Räsänen Vasaloppetissa
JS 27.2.2023 Veli-Matti Räsänen voitti Finlandia-hiihdon
JS 23.1.2023 Räsäselle takapakkia kilpailemisen suhteen – toiveikas arvio päästä kilpailemaan maaliskuussa
JS 20.12.2022 Räsänen kilpaili Italiassa
JS 13.12.2022 Räsäsen kausi auki Ski Classicsissa
JS 24.11.2022 Räsäsen kilpailukausi aukesi Suomen Cupissa
JS 6.11.2022 Räsäsen kuulumisia kilpailukauden alkaessa