Helsingissä kilpaillaan maastojuoksun Suomen mestaruuksista tulevana lauantaina ja sunnuntaina. Joutsa isännöi vastaavaa tapahtumaa 8.5.1977, jolloin paikkakunnalla nähtiin upea joukko suomalaisen kestävyysjuoksun merkkihenkilöitä.

Joutsa sai poikkeuksellisen paljon urheilullista huomiota vuonna 1977, sillä helmikuussa kunnassa järjestettiin myös viestihiihtojen SM-kilpailut.

Miesten viiden kilometrin maastojuoksun voitti 19-vuotias Ari Paunonen. Hän oli vajaat kaksi kuukautta aiemmin sijoittunut kolmanneksi maastojuoksun MM-kisoissa Düsseldorfissa nuorten sarjassa. Paunonen voitti kahdesti alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden 1500 metrillä ja hän teki 3000 metrillä nuorten maailmanennätyksen, joka kesti lähes 20 vuotta. Paunosella on edelleen hallussa mailin ja 3000 metrin Suomen ennätykset.

Toinen ja kolmas sija menivät aikuisten arvokisamitalisteille Martti Vainiolle ja Ismo Toukoselle. Suomen kautta aikojen toiseksi nopein 5000 metrin juoksija Lasse Orimus oli neljäs ja toinen vielä hieman tunnetumpi Lasse jätettiin 21:nneksi. Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén oli loukannut nilkkansa edellisenä syksynä, eikä ollut vielä täydessä terässä.

Viidennestä sijasta käytiin tiukka kamppailu Joutsan Pommin Juhani Samsin ja Juvan Urheilijoiden Heino Lipsasen kesken. Heille kellotettiin sekunnilleen sama loppuaika, mutta Lipsanen oli sen verran edellä, että hänet kirjattiin viidenneksi ja Sams kuudenneksi.

Joutsassa syntynyt Sams teki 70-luvulla hurjan kovia aikoja erityisesti keskimatkoilla. Hän voitti Kalevan kisojen 1500 metriä 1978 ja otti hopeaa vuotta aiemmin. Sisäratojen Suomen mestaruuden Sams voitti samassa lajissa kolmesti. Hän on edelleen peräti viidellä juoksumatkalla 68 parhaan joukossa Suomen kaikkien aikojen tilastossa.

Joutsan Pommin Kari Mönkölä löytyy tulosluettelon sijalta 101. Parhaimmillaan hän oli SM-maastoissa 43:s vuonna 1983.

Miesten pitkä matka (15 km) oli kärjen osalta äärimmäisen tasainen, sillä kulta- ja pronssimiehen ero oli vain kaksi sekuntia. Mitalikolmikko oli Pekka Päivärinta, Matti Salonen ja Håkan Spik. 25000 metrin maailmaennätysmies Seppo Nikkari oli neljäs ja maratonin SE-tulosta 25 vuotta hallinnut Jukka Toivola seitsemäs. Kaksinkertainen olympiamitalisti Kaarlo Maaninka sijoittui yhdeksänneksi ja entinen estejuoksun maailmanennätysmies Jouko Kuha 19:nneksi.

Tämä oli jo viides kerta peräkkäin, kun ”Lätsä-Pekka” voitti maastojuoksun pitkän matkan Suomen mestaruuden. Hän on maastojuoksun maailmanmestari vuodelta 1973 ja ratajuoksuista hän voitti yhteensä 14 henkilökohtaista SM-kultaa. Hänen kilpailuissa käyttämänsä lippalakki löytyy nykyään Suomen Urheilumuseosta.

Alle 20-vuotiaiden miesten kilpailun kärkikolmikko edusti Suomea kolme vuotta myöhemmin olympialaisissa. Voittaja Vesa Laukkanen kilpaili Moskovassa 1980 estejuoksussa ja toiseksi tullut Jouni Kortelainen maratonilla. Kolmanneksi sijoittunut Harri Kirvesniemi aloitti upean arvokisauransa Lake Placidin talviolympialaisissa ja kotiin tuomisena oli heti viestin pronssimitali.

18-vuotiaiden sarjan ykkönen oli Lars Sörensen sekunnin erolla ennen Vesa Kähkölää. Kolmanneksi sijoittui Tommy Ekblom. Muun muassa ravitsemussuosituksien esittelystä tunnettu elintarviketieteiden tohtori ja ravitsemustieteen dosentti Mikael Fogelholm oli 21:s.

16-vuotiaiden nopein oli Per-Ole Holmnäs. Muita mielenkiintoisia nimiä tulosluettelossa ovat esimerkiksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski (32:s), Joutsan Pommin Jussi Oksanen (79:s) ja kilpailua edeltävänä päivänä 14 vuotta täyttänyt Risto Ulmala (81:s).

Sinikka Tyynelä (myöh. Kontu) voitti edellisen vuoden tapaan naisten 5 km:n maastojuoksun Suomen mestaruuden. Hän oli mukana Suomen maastojuoksujoukkueissa, jotka voittivat MM-kisojen hopeaa 1973 ja pronssia vuotta myöhemmin. Maastojuoksujen lisäksi Tyynelä on ollut oikea mitalirohmu ratajuoksuissa, sillä palkintokaapista löytyy huimat 20 kultaa ulko- ja sisäratojen SM-kisoista. Ja tähän päälle vielä himmeämmän väriset mitalit, nuorten sarjojen mitalit ja joukkuemitalit.

Naisten kilpailun toinen oli Elina Pulkkinen (o.s. Jääskeläinen) ja kolmas Aila Paunonen (o.s. Virkberg). Kärkikolmikko osallistui alle kaksi kuukautta aiemmin Düsseldorfin MM-maastoihin ja siellä heidän keskinäinen järjestyksensä oli sama kuin Joutsassa: Tyynelä 19:s, Pulkkinen 38:s ja Paunonen 73:s.

18-vuotiaiden naisten kilpailun vei nimiinsä Helena Hyvönen (o.s. Heikkinen), joka voitti 80-luvulla aikuisten sarjassa useita Suomen mestaruuksia maastojuoksun lisäksi ratajuoksuista. Toiseksi ylsi Irene Marttila (o.s. Lusikka) ja kolmanneksi Seija Haapamäki. Viidenneltä sijalta löytyy yksi 80-luvun menestyneimpiä keskimatkojen juoksijoitamme Kaisa Siitonen (o.s. Ylimäki).

Joutsan Pommin Eija Talja oli 35:s. Hän oli juossut kaksi vuotta aiemmin kovat 800 ja 3000 metrin ajat, jotka ovat edelleen sijoilla 169 ja 152 Suomen kaikkien aikojen tilastossa 15-vuotiaiden sarjassa.

Alle 16-vuotiaiden Suomen mestaruuden voitti Tuula Konttinen. Toiseksi kiri Sirpa Ekblom (o.s. Huovilainen) ja kolmanneksi Saara Kurunmäki. Pommin juoksijoita löytyy tuloksista kaksin kappalein. Hely Grönlund oli 43:s ja Leena Grönlund 76:s.

Tässä sarjassa kilpaili myös muutamia tulevia talvilajien huippuja. Sarajevossa 1984 viestihiihdon olympiapronssia voittanut Eija Ristanen (o.s. Hyytiäinen) oli 44:s. Hänen siskonsa Seija Hyytiäinen sijoittui 49:nneksi. Seija on myös viestin pronssimitalisti arvokilpailuista, sillä hän oli mukana Suomen kolmanneksi sijoittuneessa ampumahiihdon viestijoukkueessa Oslon MM-kisoissa 1990. Heidän välistään tuloksista löytyy arvokisahiihtäjä Erja Kuivalainen.

Ensi viikonloppuna Suomeen saadaan siis uudet maastomestarit. Luvassa on varmasti todella mielenkiintoiset kilpailut, joissa nähdään myös tulevia tähtiurheilijoitamme.

Sami Tapanainen

SM-maastojuoksukisoja pidettiin tuolloin ylivoimaisesti vaativimpana järjestää joutsalaisen urheilun historiassa. Olihan osallistujakin hieman yli tuhat Joutsenlammen maastoissa, puhumattakaan massiivisesta yleisömerestä. Kisakoneiston urakka oli melkoinen, mitä kuvaa se, että kansliahenkilökunta konekirjoittivat yli 16.000 monisteliuskaa tuloksia. Kuvassa Ari Paunonen (149) juoksee miesten vitosen vakuuttavasti eli vaivattoman kevyesti, kuten Joutsan Seudun toimittaja tuolloin kuvailee jutussaan. Yläkuvan lehtileike: JS 19/1977.

Tagged with →