Viime viikolla kolmatta kertaa järjestetty Keski-Suomen korkeakouluviikko tarjosi Joutsan lukiolaisille monipuolisen mahdollisuuden tutustua sekä opiskella ensimmäiset konkreettiset opintopisteet korkeakouluissa. Opintoja 16 lukiolle ja 1.500 lukiolaisille tänä vuonna tarjosivat Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Verkko-opetuksena toteutettujen opintojen laajuus oli 1–2 opintopistettä. 1 opintopiste vastaa 27 tunnin opiskelua, sisältäen opetuksen ja itsenäisen työskentelyn. Korkeakouluviikon aikana tehdyt tehtävät muuttuivat suoritukseksi, joka sekä hyväksi luetaan lukio-opintoihin, että kirjataan talteen kyseisen korkeakoulun opintorekisteriin myöhemmin mahdollisten opintojen kokonaisuuteen sisällytettäväksi.

Joutsan lukiossa suosituimmat olivat 3D-ohjelmoinnin, palvelun, seksuaali- ja lisääntymisterveyden sekä ihmismielen salojen kurssit. Näiden lisäksi Joutsassa opiskeltiin muun muassa viittomakielen, biotalouden, kvanttimekaniikan ja suhteellisuusteorian sekä kyberturvallisuuden oppimiskokonaisuuksia.

3D-ohjelmoinnin valinneiden kuuden opiskelijan viikko koostui teorioista ja tulostettavan tuotteen suunnittelusta. Kurssin huipentumana kukin opiskelija pääsi tulostamaan suunnittelemansa tuotteen 3D-tulostimella, joka lukiolle on saatu hankerahoituksella. Kaikki suunnittelivat avaimenperät, jotka tulostuivat 15–30 minuutissa. Kurssi merkittiin suoritetuksi, kun valmiista työstä lähetti vielä kuvan Jamkille.

Aamu Varjoaho opetteli viittomakielen alkeita Humakin tarjoamalla kurssilla.

Lyhyt haastattelukierros vahvisti, että opiskelijoiden mielestä viikko oli kivaa vaihtelua lukio-opintoihin ja antoi sopivan tutustumisen korkeakoulumaailmaan. Viikko huipentui opiskelijakunnan tarjoamiin munkkeihin.

– Koko viikon lukiolla on ollut jotenkin hyvällä tapaa aistittavissa erilainen tunnelma, kun kurssilaiset ovat omissa porukoissaan opiskelleet. Kyllä tämä tarjosi hienon mahdollisuuden meidän opiskelijoillemme, summasi opinto-ohjaaja Sanna Pienmäki.

Jonna Keihäsniemi

3D-ohjelmoinnin valinneet lukiolaiset pääsivät tulostamaan itse suunnittelemansa tuotteen. Kuvassa vasemmalta Toivo Kuitunen, Aaro Tuomi, Eetu Pura ja Aleksi Hyväkkä.