Museovirasto on myöntänyt Luhangan Kotiseutuyhdistys ry:lle 7.000 euron avustuksen Peltolan Mäkitupalaismuseon Isotuvan katon kunnostukseen. Museovirasto myönsi viime viikolla paikallismuseoille yhteensä lähes 480.000 euroa hankeavustuksia, joilla tuetaan muun muassa museoiden kokoelmien ja rakennusten säilymistä, kokoelmien hyvää hallintaa sekä tiedon välittämistä museoiden kokoelmista ja paikallisesta kulttuuriperinnöstä. Avustusta sai 80 hanketta.

Tammijärvellä sijaitsevan, alun perin Mäentalon tilan mäkitupalaisten ja muonamiesten asuinpaikkana toimineen Peltolan Mäkitupalaismuseon alueella on nykyisin 19 hirsirakennusta. Rakennuksista vanhin on juuri kattotöitä odottava 1700-luvulla rakennettu Isotupa.

Mäkitupalaismuseota ylläpitävä Luhangan Kotiseutuyhdistys haluaa puheenjohtajansa Mikko Majasen mukaan pitää museon rakennukset ja alueen hyvässä kunnossa kertomassa seuraavillekin sukupolville alueen historiasta.

– Museon töissä käytetään aina mahdollisuuksien mukaan paikallista työvoimaa ja läheltä saatavia rakennusmateriaaleja. Museo tekee näin oman pienen osansa kestävyyden hyväksi, Majanen sanoo Museoviraston julkaisemassa tiedotteessa.

Suomessa toimii Museoviraston mukaan lähes tuhat paikallismuseota, Joutsan seutukunnalla niistä Peltolan Mäkitupalaismuseon lisäksi Joutsan Talomuseo.

Tarja Kuikka

Kuvassa Peltolan Mäkitupalaismuseon vanhin säilynyt rakennus, 1700-luvulta peräisin oleva Isotupa, jonka katon kunnostukseen Museovirasto myönsi Luhangan Kotiseutuyhdistykselle avustuksen. Kuva: JS Arkisto / Tarja Kuikka