Kärkikolmikon osalta erinomaisen tasaiset eduskuntavaalit. Valtakunnallisesti tällä kertaa potin korjasivat Kokoomus ja Perussuomalaiset. Myös pääministeripuolue SDP lisäsi kannatustaan ja paikkamääräänsä edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna, jääden nyt kuitenkin lopputuloksissa kolmanneksi. Sen sijaan Keskustalla, Vihreä liitolla ja Vasemmistoliitolla homman nimi oli raju syöksylasku.

Keski-Suomesta valittiin Arkadianmäelle 10 edustajaa. SDP kasvatti paikkamääränsä kahdesta kolmeen. Kaksi paikkaa kukin kuittasivat Keskusta (-1), Kokoomus (+1) ja Perussuomalaiset. Vihreät säilytti yhden paikkansa ja Vasemmistoliitto menetti ainokaisensa.

Joutsan seutukunnalta oli ”tulessa” kaksi ehdokasta: Saku Kaistinen (ps.) ja Santtu Pihlaja (kd.). Kaistinen oli ensimmäistä kertaa mukana jo neljä vuotta sitten. Silloin hän sai jopa yllättävän muhkean äänisaaliin 1059. Nyt ääniä kilahti 1185, mutta ilmeisesti enemmänkin toivottiin. Tällä sinällään oikein hyvällä äänimäärällä Saku Kaistinen ei ota paikkaa eduskunnassa, mutta ottaa nimiinsä paikallisennätyksen. Entinen ennätys (1128 ääntä) vuodelta 1995 oli leivonmäkisellä Pekka Hytösellä (kesk.).

Perussuomalaisilla kuin myös Kristillisdemokraateilla oli Keski-Suomen vaalipiirissä 14 ehdokasta. Molemmat eduskuntaan Keski-Suomesta valitut perussuomalaiset saivat yli 5000 ääntä. Puolueensa sisällä Saku Kaistisen äänisaalis oli vaalipiirissä 10. paras, eli kauas horisonttiin jäi paikka siintelemään. KD:n ykkönen sai piirissä vähän yli 2000 ääntä ja silläkin jäi paikka vain haaveeksi. Pihlajan keräämä äänimäärä 374 oli vaalipiirissämme puolueensa sisällä 8. paras.

Arvokasta kokemusta lähdettiin hakemaan ja sitä varmasti mukavasti karttui. Voi hyvinkin olla, että myös Santtu Pihlaja nähdään seuraavissa kuntavaaleissa kilvoittelemassa valtuustopaikasta. Kaistisella sellainen tukevasti hyppysissään jo onkin.

Tagged with →