
Joutsan kunnan lajissaan viimeinen vanhasysteeminen – sisältäen sosiaali- ja terveystoimen kuin myös pelastustoimen – tilinpäätös on saatu uunista ulos päättäville elimille pureskeltavaksi ja meille muille hypisteltäväksi. Vuoden päästä onkin sitten ruodittavana hyvin paljon riisutuimmilla luvuilla höystettyä kunnan tulos- ja tasedataa. Silloin ei paletissa ole enää kuin sivistystä, teknistä ja hallintoa.
Viime vuosi, mitä hyvää? Huolimatta merkittävästi henkilöresursseja imeneestä hyvinvointialuekuvioon valmistautumisesta, on rasituksista ja moninaisista paineista huolimatta paketti saatu pidettyä verrattain mukavasti kasassa ja Jousa-purtilo kelvollisesti kurssissa. Taloustarkastelussa oma toiminta ei valahtanut pakkasen puolelle, vaan kunnan alijäämän aiheuttivat terveyssektorin kuntayhtymien mittavat alijäämät, joiden maksutalkoisiin on Joutsakin päässyt jäsenkuntana osallistumaan.
Tässä tosin täytyy yrittää ymmärtää kunta- ja kuntayhtymämatikkaa ja kirjanpidon saloja. KSSHP:ssa oli laskettuna jo vuosi sitten maaliskuussa, että sairaanhoitopiirin kertyneet alijäämät ovat vuoden 2021 päättyessä noin 40 miljoonaa euroa. Miksi tällaista ei huomioitu silloin jäsenkuntien tilinpäätöksissä? Joutsan kunnan tilinpäätös 31.12.2021 näytti sievoisesti 1,566 miljoonan ylijäämää, vaikka tosiasiallisesti tulos oli noin 830.000 euroa. Joku voisi väittää, että tilinpäätöksessä on olennainen virhe: sentään yli 700.000 euron heitto.
Jos olisi edellä todetun mukaisesti kirjailtu, niin eipä olisi keväänkorvalla 2022 syntynyt liian positiivista mielikuvaa kunnan taloudellisesta senhetkisestä tilasta. Ja toisaalta vuodelle 2022 olisi puolestaan liki 1,24 miljoonan karvaan tappion sijaan syntynyt ”vain” 400.000 euron miinuksella oleva tulos. Loppurätingissä ei niin kauheasti tietenkään väliä, kyllähän nämä pitkässä juoksussa suunnilleen oikein mallaantuvat. – Mutta ne ohjeet ja periaatteet, joiden perään kysellään, välillä jopa huudetaan.
Ja hyvää sekin, että Joutsalle oli vuoden 2021 loppuun kertynyt ylijäämiä eli voittovaroja reilun neljän miljoonan euron edestä. No nyt niitä sitten on plakkarissa enää alle kolme milliä. Riittävät laskennallisesti vielä 2–3 vuodeksi hyvinkin. Ei siis hätiä mitiä.
Marko Nikkanen