Joutsan yhtenäiskoululla pidettiin keskiviikkona 15.3. Nuorten vaalit, eli varjovaalit. Äänensä pääsivät antamaan kaikki kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset sekä lukion ykköset ja kakkoset.

Nuorten vaalit järjestetään aina valtakunnallisten vaalien yhteydessä, joten tänä vuonna vaalit pidettiin eduskuntavaalien alla 6.–17.3. Nuorten vaaleissa äänestetään samoja ehdokkaita kuin varsinaisissakin vaaleissa.

Vaalit ovat ennen kaikkea nuorille oppimis- ja opetustapahtuma, jossa he pääsevät tutustumaan niin puolueisiin, ehdokkaisiin ja vaaleihin, sekä kokemaan äänestämisen konkreettisesti. Nuorten vaalien tulos tarjoaa myös ajankohtaisen katsauksen nuorten nykypäivän arvoista.

– Yhteiskuntaopin tunneilla nuoret ovat tutkineet puolueita ja ehdokkaita porukoissa, myös vaalikoneita on täytetty tiuhaan. Pääasiassa nuoret ovat suhtautuneet vaaleihin hyvin ja ovat olleet innokkaita etsimään omaa ehdokasta. Toivon tämän madaltavan kynnystä äänestää sitten oikeasti, kun ikä riittää, summasi vaaleja jo useampana vuonna koululla organisoinut opettaja Mika Vuori.

Yhdeksäsluokkalaiset Felisia Flink ja Saana Lintunen kertoivat äänestäneensä ehdokasta, joka löytyi vaalikoneen antaman listauksen kärkipäästä. Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että mahdollisuus harjoitella tutussa kouluympäristössä madaltaa kynnystä äänestää tulevaisuudessa.

– Nyt on jotenkin varmempi olo lähteä sitten joskus oikeasti äänestämään, kun tietää miten pitää toimia. Tämä oli ihan kiva kokemus, totesi Lintunen.

– Kyllä tästä tulee sellainen arvostettu olo meitä nuoria kohtaan.  Tai että meidän mielipiteillämme on merkitystä, kun tätä koulussakin pääsee opettelemaan ja tutustumaan mahdollisuuteen vaikuttaa, säesti Flink.

Joutsan osalta annetut äänet lähetettiin nuorisojärjestö Allianssille, joka julkaisi Nuorten vaalien tulokset kaikista vaalipiireistä tiistaina 21.3. Nuorten vaaleissa Joutsassa annettiin kaiken kaikkiaan 101 ääntä, joista hyväksyttyjä oli 97 ja hylättyjä 4. Eniten ääniä (12 kpl) sai perussuomalaisten Janne Luoma-aho. Toiseksi eniten ääniä (9) annettiin perussuomalaisten Saku Kaistiselle sekä kokoomuksen Sinuhe Wallinheimolle. Seuraavaksi eniten (8) ääniä sai keskustan Joonas Könttä ja viidennelle sijalle viidellä äänellä pääsi Liike Nyt -puolueen Karri Teräs.

Suhteellisella vaalitavalla Keski-Suomesta Nuorten vaalien perusteella eduskuntaan valittaisiin Bella Forsgrén (vihr.), Joonas Könttä (kesk.), Tomi Immonen (ps.), Sinuhe Wallinheimo (kok.), Harri Tollola (ps.), Arttu Härmälä (ps.), Jari Halttunen (kesk.), Lassi Hakonen (sdp.), Ville Väyrynen (kok.) ja Seija Helander (vihr.).

Joutsassa ääniä annettiin lähes kaikille puolueille. Suurimman äänivyöryn sai perussuomalaiset, 29 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai kokoomus (13) ja kolmanneksi suurimman puolueen paikan jakoivat keskusta ja SDP (12). Kärjen jälkeen äänet jakautuivat seuraavasti: kristillisdemokraatit (10), Liike Nyt (9), vapauden liitto (3), vasemmistoliitto (3), vihreät (3), Sinimusta liike (2), Suomen kommunistinen puolue (1) ja piraattipuolue (1).

Valta kuuluu kansalle, Svenska folkpartiet i Finland ja kristallipuolue jäivät kokonaan ilman ääniä.

Yhteensä Nuorten vaaleissa annettiin tänä vuonna ennätykselliset 90 435 ääntä, mikä on vajaat 45 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019 eduskuntavaalien alla pidetyissä Nuorten vaaleissa. Mielenkiintoista on, että kolme suosituinta puoluetta (perussuomalaiset, SDP ja kokoomus) ovat nuorten keskuudessa tänä vuonna täysin samat kuin täysi-ikäisille tehtävissä vaaligallupeissa, vaikkakin puolueiden järjestys voi vaihdella.

Allianssin nuorten osallisuuden asiantuntija Silja Uusikangas kommentoi nuorten äänestystulosta Allianssin tiedotteessa.

– Annettujen äänien osuus vastaa kuitenkin noin neljäsosaa 12–17-vuotiaiden nuorten määrästä Suomessa, joten äänestystulos heijastelee varsin kattavasti suomalaisten nuorten poliittisia näkemyksiä.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Leevi Lampinen (vas.) leimaamassa Hannu Saarelan (oik.) antamaa äänestyskuorta.

Felisia Flink (vas.) ja Saana Lintunen (toinen vas.) kokivat varjovaalit mieluisana mahdollisuutena oppia äänestämisestä.

Tämä artikkeli kuuluu maksuttomiin näyteartikkeleihin, joita julkaistaan viikoittain yksi.

JS Digissä ajantasainen, seitsemänä päivänä viikossa tuoreet uutiset tarjoava uutisvirta käytettävissäsi missä ikinä liikutkin – lisäksi viikoittainen näköislehti kattavine arkistoineen. Saatavilla ja luettavissa vuoden jokaisena päivänä, paikasta riippumatta.

Tilaamalla JS Digin vuodeksi hintaan 60 euroa, saat tuoreita uutisia 16 sentillä per päivä! Tee tilaus tästä