Suonteen Karttuulahdella Marjotaipaleessa päästiin lauantaina muutaman vuoden tauon jälkeen vetämään nuottaa näytösluonteisesti. Viime vuonna joutsalaisen ammattikalastaja Anssi Saaren ja Joutsan itäisen maa- ja kotitalousseura ry:n näytösaikeet sotki tuulinen sää, jonka takia nuottaa ei voitu vetää, ja parina edellisenä vuonna tapahtuma jäi koronasyistä pitämättä. Nyt nuotanveto toteutui suunnitellusti, ja yleisöäkin oli paikalla arviolta 80 henkeä.

Nuotanveto käynnistyy talvella Saaren mukaan avantojen sahaamisella, minkä jälkeen uitetaan vetoköydet laskupaikalle. Nuotan päihin laitetaan kiinni levittäjät, joilla nuotta levitetään sitä mukaa, kun vetokone vetää köysiä kohti nostoavantoa. Nuotta tulee u-kirjaimen muotoisena nostoavannolle, josta se nostetaan jään päälle saalis mukanaan.

Lauantaina Saari arvioi saalista kertyneen runsaat sata kiloa, josta 15 kiloa muikkua ja loput kuoreita. Saalis ei ollut suuruudeltaan parhaasta päästä, sillä joskus sitä on kertynyt Saaren mukaan näytöksessä jopa 600 kiloa.

Viime vuonna nuotanvetonäytös jäi Suonteen Karttuulahdella pitämättä, koska nuottaa ei voitu laskea johtuen navakasta tuulesta, joka peitti jään alla kulkevaksi tarkoitetun uittokoneen äänen. Viime lauantaina samaa ongelmaa ei ollut, vaan kone saatiin kulkemaan vedessä onnistuneesti. Kuvassa Anssi Saari.

Nuotanvetonäytös kuuluu perinteisesti Marjotaipaleen kevääseen. Anssi Saari ei muista tapahtuman tarkkaa aloitusvuotta, mutta arvioi siitä olevan aikaa jo parikymmentä vuotta. Alun perin järjestäjänä toimi Saaren kaveriporukka, joka ryhtyi pitämään näytöstä halutessaan jututtaa kevään myötä mökeilleen palaavia alueen vapaa-ajan asukkaita.

– Mökkiläiset ovat kuitenkin aika suuressa roolissa tällä seutukunnalla, niin niitä on haluttu nähdä ja jututtaa. Siitä se on pikkuhiljaa laajentunut, Saari kertoo tapahtuman taustoista.

Välillä järjestelyissä oli mukana Löylyä elämään -yhdistys, mutta sittemmin tapahtuma on siirretty Saaren itsensäkin edustaman Joutsan itäisen maa- ja kotitalousseuran nimiin. Nuotanvedon seuraamisen ohella tapahtumassa on ollut perinteisesti tarjolla muun muassa muikkuryöppää sekä tuoretta kalaa.

Tarja Kuikka

Tagged with →