Biokaasun tuotanto ja Joutsan Ekokaasun oman tankkausaseman tilanne ovat aiheuttaneet toiminnasta vastanneille ja yhtiön omistajakunnalle vuosien saatossa jatkuvakestoista päänvaivaa ja harmaita hiuksia. Ekokaasun toivorikas biopuhtauden sävyttämä matka alkoi reilut 10 vuotta sitten, mutta hyväntahtoinen tie ei ole ollut todellakaan ruusuinen. Biokaasun tuottaminen omalla laitoksella on osoittautunut valtavan haasteelliseksi ja prosessin hallinta jopa ylivoimaisen vaikeaksi. Toistuvat epäonnistumiset ovat tehneet olon tukalaksi ja painaneet mieliä.

Ekokaasu ideoitiin, synnytettiin ja sitä myös useita vuosia pyöritettiin paikallisin hartiavoimin. Asiantuntija-apua on saatu alusta pitäen erityisesti biokaasualan pioneerilta Erkki Kalmarilta sekä biotekniikan erikoisosaajayritys Meteneriltä. Kenties kaikkein suurimpien vaikeuksien ja tuskien keskellä nämä ottivat vuonna 2020 Ekokaasussa entistä vahvemman ja merkittävämmän roolin. Homma saatiinkin toviksi taas rullaamaan. Vuonna 2021 nämä tahot siirtyivät kuitenkin sivummalle ja ohjaksiin tarttui vuorostaan Lievestuoreen Lämpö Oy, joka on nykyisin Joutsan Ekokaasu Oy:n enemmistöomistaja.

Talouskurimuksesta ja ylivelkaantumisesta kärsinyt Ekokaasu yhtiönä oli tätä ennen välttänyt jo ovella kolkutelleen konkurssin ja päässyt yrityssaneeraukseen syksyllä 2020. Saneerausohjelma on edelleenkin päällänsä.

Tällä hetkellä Joutsan biokaasulaitoksen operoinnista vastaava Lievestuoreen Lämpö on nyt viimeisen vuoden aikana teettänyt laitoksella tähdellisiä korjauksia sekä kaasuntuotannon ytimessä olevan prosessilaitteiston kunnostusta ja uusintaa. Kesällä 2022 toimitusjohtaja Heidi Petroff ilmoitti, että pyrkimyksenä on saada tuotanto kuntoon ja sen myötä syksyllä avattua liikennekaasun myynti.

Sitkoiset ongelmat pitivät kuitenkin pihdeissään ja seisokit ovat vaan jatkuneet, eli tämä tavoite ei toteutunut. Sitten tulikin talvi ja hiljaiselo. Pian sukelletaan kevääseen ja jälleen koitetaan aukoa solmuja – pyyhettä ei ole heitetty mädätealtaan lietevarastoon. Petroff uskoo, että biokaasun tuotantoprosessi saadaan käynnistettyä ja toimimaan vuoden 2023 aikana. Ekokaasun osakkaiden ohessa se olisi vallan erinomainen asia myös luontoystävällisesti biokaasulla autoileville, joiden usko on ollut toistuvaisluonteisesti kovalla koetuksella.

Tässä riittää kyllä jutun aihetta. Palaamme astialle.

Marko Nikkanen

Tagged with →