Tilastojutussa Joutsan Pommin miesten kovimmista yleisurheiluennätyksistä nousee esille lukuisa joukko lajeissaan hyvin onnistuneita urheilijoita. Lue miten tilastoja analysoitiin aiemmin tammikuun lopulla julkaistussa digijutussa

Yksi näistä onnistujista oli Janne Lahtinen, joka teki vuonna 1994 ennätyksensä 10-ottelussa. Tämä tapahtui SM-moniotteluissa Turussa. Lahtisen tulos oli 7.134 pistettä, sijoitus SM 4. Tilanne on jäänyt hyvin urheilijan mieleen. Kyse oli käytännössä urheilu-uran huipentumasta.

Mutta mistä Lahtisen urheilu-ura oikeastaan sai alkukipinänsä? Televisiota syytetään usein nuorison turmelemisesta, mutta tässä tapauksessa vaikutus oli pieneen poikaan pikemminkin innostava.

– Muistan kun telkkarista tuli Moskovan olympialaiset vuonna 1980, se on ensimmäinen konkreettinen muistoni urheilusta. Kisoista innostuneena menin pihalle harjoittelemaan seipäällä hyppäämistä. Isäni rakentamat seiväshyppytelineet olivat siellä jo olemassa, joten kipinä urheilemiseen oli syttynyt jo aikaisemmin, vaikkei siitä olekaan muistikuvia, naurahtaa Lahtinen.

Yläasteikään mennessä Lahtinen oli osallistunut käytännössä lähes jokaiseen lajiin mitä Joutsassa saattoi silloin harrastaa. Tutuiksi tulivat ainakin jääkiekko, jalkapallo, lentopallo, hiihto ja yleisurheilu. Tuon ajan nuoriso muistaa hyvin, kuinka Lasol-Team oli seura, jonka puitteissa kymmenet nuoret harrastivat monipuolisesti eri urheilulajeja.

– Lasol Team oli puulaakiurheilussa seurani lentopallossa ja kaukalopallossa, vahvistaa Lahtinen.

Lahtinen oli vielä toisen asteen opiskelujen koittaessa sitä mieltä, että joukkueurheilu ja etenkin jääkiekko on se laji numero 1. Leipuriksi opiskelut ammattikoulussa Jyväskylässä keskeytyivät kuitenkin yllättäen puhjenneeseen jauhoallergiaan, ja sitä kautta tie vei Joutsan lukioon.

– Siinä vaiheessa yleisurheilusta tuli ykköslaji. 16-vuotiaana olen osallistunut ensimmäisiin SM-kisoihin, ja niistä muuten tuli jumbosija. Kilpailuja kierrettiin ja valmentajaksi löytyi helsinkiläinen Ari Pelander, opiskeli siinä vaiheessa Jyväskylän liikuntatieteellisessä. Hän oli valtavan innokas ja innostava valmentaja sopien hyvin nuorisourheilun pariin, kiittää Lahtinen.

Lahtisen urheilu-ura 10-ottelun parissa kesti vuodet 1987–1994.

–  Uran viimeiset Kalevan Kisat oli vuonna 1998, mutta tavoitteellinen treenaaminen loppui 1994, tarkentaa Lahtinen.

Hänelle mieleen jääneitä huippuhetkiä ovat vuoden 1991 nelimaaottelu Prahassa, jossa vastassa oli tulevia arvokisamitalisteja sekä kahdesti saavutettu Kalevan Kisamestari 1.500 metrin juoksussa 10-ottelussa. Lahtisen uralle mahtui toki useita lajivoittoja muissa tapahtumissa.

Nykyisin Lahtinen työskentelee Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa valmentajana ja opettajana.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Janne Lahtinen lähetti toimituksen pyynnöstä itsestään tällaisen potretin parin vuoden takaa.

Lue tästä juttu Pommin naisten ennätyksistä JS 14.1.23

Tagged with →