Juniori-ikäisten maastohiihdon SM-kisat eli Hopeasompakilpailut kilpailtiin 3.–5.3. Lahden Salpausselän vaativissa maastoissa. Osallistujamäärät olivat varsin ilahduttavia; perjantain sprinttikisassa pitkälti yli sata osallistujaa jokaisessa sarjassa ja sunnuntain viestien joukkuemäärä yllättävän positiivinen. Joutsan Pomminkin edustusta oli joka päivä M14-sarjassa.

Sprinttipäivä päästiin kilpailemaan tasapuolisissa ja helpoissa keliolosuhteissa. Aurinko jaksoi paistaa koko päivän, mikä antoi voimia varsin pitkäksikin venyneeseen kisapäivään sekä hiihtäjille että huoltojoukoille. Vapaan hiihtotavan sprintti hiihdettiin aikuisten kisoistakin tutun kisakaavion mukaan, eli tämän aika-ajon perusteella 30 nopeinta pääsi erävaiheeseen.

M14-sarjassa yhteensä 137 hiihtäjää ampaisi matkaan. Aleksi Saarela kellotti aika-ajon toiseksi nopeimman ajan ja sijoittui kaavion mukaan 4. alkuerään, josta varsin rennolla hiihdolla eränsä nopeimpana jatkoi etenemistä välierään. Välierästä Aleksille myös helppo erävoitto ja edessä finaali päivän kuuden nopeimman hiihtäjän kesken.

Kuuluttajat ennakoivat Aleksin ja nopeimman ajan aika-ajoissa hiihtäneen Kuusamon Erä-Veikkojen Markus Maaningan välille tiukkaa finaaliotatusta, sillä nämä kaksi olivat erottuneet erävaiheissa selkeästi muusta joukosta. Oikeassa olivat: Markus vei voiton 0.36 sekunnin turvin ennen Aleksia. Pronssia otti Joensuun Katajan Toivo Parkkinen jääden voittajalle jo 2.88 sekuntia. Hieno onnistuminen Aleksilta ja tavoitteeksi asettamansa mitali hopeisenakin maistui hyvältä jättäen kuitenkin puoli sekuntia hampaankoloon!

Joutsan Pommin Aleksi Saarela (kuvassa vasemmalla) nappasi M14-sarjan sprinttikisassa hopeaa.

Lauantaina hiihdettiin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdöt. Aleksi sai seurasta mukaansa Milo Äyrämön ja seurakaverit olikin arvottu lähtemään peräkkäin 5 kilometrin lenkille. Yöllä alkanut lumisade jatkui myös kisan aikana, eikä pöpperöisille laduille meinannut löytyä hyvää pitoa ja luistoa. Kalusto näytteli kisassa isoa roolia, sillä voitelun onnistuminen tai epäonnistuminen kertautui hurjasti rankassa maastossa.

Aleksi oli kisan kuudes ja Milo 28. Milon kisaa haittasi voitelun haasteet ja kaatumiset. Aleksi arvioi voitelunsa onnistuneen kasin arvoisesti, mutta kisan alku oli muuten tahmea ja hiihto alkoi kulkemaan vasta lenkin loppupuolella. Eroa kärkeen tuli Aleksilla vajaa minuutti ja Milolla reilut kaksi minuuttia. Hyvät suoritukset pojilta, vaikka hiihtäjät itse olivatkin pettyneitä lopputulokseen.

Sunnuntaina oli viestipäivä ja Joutsan Pommilta saatiin viivalle poikien joukkue 15 vuoden tauon jälkeen. Peräti 44 joukkuetta asettui starttiin 3x3km:n vapaan hiihtotavan viestikilpailuun. Pommin avausosuuden hiihti Milo Äyrämö, joka onnistui loistavasti ja pääsi jo heti startissa nostamaan takariveistä lähteneen joukkueensa sijoitusta. Välinerikoilta vältyttiin ja Milo tuli vaihtoon sijalla 19.

Milo lähetti matkaan Aapo Pykäläisen 50 sekuntia kärjen perässä. Aapo taisteli tiukasti ja suoriutui varsinkin oman osuutensa ylämäkiosuuksista hienosti. Pommi oli toisessa vaihdossa Aapon ja Aleksin vaihtaessa sijalla 30 ja kärkeä perässä 2 minuuttia 16 sekuntia. Aleksi onnistui nostamaan sijoitusta, vaikka ero kärkeen muutamilla sekunneilla kasvoikin.

Joutsan Pommi löytyi kisan päätyttyä tulosluettelosta sijalta 17. Ilman tavoitteita kisaan lähtenyt trio voi olla ehdottoman tyytyväinen suoritukseensa tämän tason karkeloissa.

Merja Saarela

Joutsan Pommin M14-sarjan viestijoukkue: Aapo Pykäläinen (vas.), Aleksi Saarela ja Milo Äyrämö.

Tagged with →