Luin Joutsan Seudusta (P.Liias 1.2.2023), että tuulivoimahanke on lottovoitto seudulle. Jäin miettimään, että milloin luonnon kunnioitus menee rahan edelle?

Minun lottovoittoni on ollut yli 30 vuotta mökkeilyä Leivonmäellä perheeni kanssa. Yksinkertaista elämää ilman sähköä ja ilman juoksevaa vettä, eipä sitä ihminen paljoa tarvitse. Tärkeintä on rauha ja hiljaisuus upean luonnon keskellä. Olen tästä lottovoitosta suunnattoman kiitollinen.

Miltä näyttää Leivonmäki kansallispuistoineen yhdessä tuulivoimaloiden kanssa? Miltä tuntuu liikkua luonnossa keräämässä marjoja ja sieniä näiden maisemanpilaajien lähellä? Kun tätä irvikuvaa miettii, niin tuntuu uskomattomalta, että tuulivoimaloita edes harkitaan.

Joutsan seurakunta miettii kantaansa asiaan (Itä-Häme 24.2.2023). Suomen evankelisluterilaisen kirkon nettisivuilla (evl.fi) sanotaan mm. näin: ”Jumalan luoma ja ylläpitämä luonto on pyhä ja sitä tulee kunnioittaa.” Toivottavasti seurakunta pitää mielessään nämä sanat.

Odotan niin kevättä ja joutsenten saapumista. Telkälle on laitettu toinenkin pönttö. Saadaanko siihen asukkaita? Pöllö sai myös pönttönsä, samoin lepakko. Mahtaako uivelo ilahduttaa taas vierailullaan, entä lapinpöllö? Elämän pieniä ihmeitä, mutta niin suuria ja tärkeitä.

Kunnioitan luontoa ja elän sen ehdoilla. Odotan myös vähän isompia ”lintuja”, riippuliitäjiä, joista ei ole mitään harmia. Niitä on mukava bongailla kuin lintuja mökkipihasta.

Leivonmäen ainutlaatuisen luonnon puolesta.

Annikka Myrsky