Itä-Päijänteen Rasti ry:lle napsahti pyöreät 50 vuotta täyteen viime vuoden lokakuun 24.päivä. Lajilleen uskollisena päätti seura juhlistaa pitkää taivaltaan järjestämällä viime viikonloppuna hiihtosuunnistuksen SM-sprintit ja -sprinttiviestit Joutsassa Koiravuoren ja Valklammen maastoissa kaksipäiväisenä juhlakilpailuna.

Viikonloppuna käyty juhlakilpailu oli iso ponnistus, jossa talkootyön voima oli suuressa roolissa. Viime vuoden marraskuun lopulla IPR:n talkooporukka teki ensimmäisiä kisajärjestelyjä maastossa. Joulukuun alkupuolella vuorossa oli muun muassa urien raivausta ja tamppausta, tammikuussa seurattiin tarkasti lumitilannetta ja ajettiin baanoja. Helmikuun alussa radat olivat viimeistelyä vaille valmiina.

– Suunnistus on sellainen laji, jossa kilpailijat tarkkailevat suurella innolla, miten tulevien kilpailuiden järjestäjillä sujuu. Mekin päivitimme kotisivuille radan tilannekatsauksia kuvien kera ja niitä kuulemma käytiin lukemassa ahkerasti kisojen alla. Talkooporukka sai radat erittäin hyvään kuntoon. Maastoon saatiin kovat pohjat alle ja siellä oli mukavan monipuolisia uria mennä, totesi kilpailunjohtaja Heikki Peltonen.

Kilpailunjohtaja Heikki Peltonen tarkistamassa yhden leimauspisteen asentoa. Kilpailivat käyvät rasteilla melkoisella vauhdilla, joten rastipisteitä tulee tarkistaa ja mahdollisesti suoristaa paremmin paikalleen.

Heikki Nurminen, Mikko Hännikäinen, Ismo Saari ovat urakoineet maastossa monenmoisissa hommissa useamman kuukauden ajan. Ahkerointi selvästi kannatti, sillä kilpailupäivinä radasta sateli kilpailijoilta pelkkää kiitosta.

– Kyllä saimme toteutettua loistavat kisat, lumitilanne oli hyvä ja radat pelasivat mainiosti. Selkään taputtelijoita oli runsaasti ja on hienoa tuntea onnistuneensa. Meillä talkooporukka oli hyvin ajan tasalla ja pieniä virityksiä pystyttiin tekemään nopeasti kisaviikonlopun aikana. Uskoisin, että nämä kisat osallistujat huoltojoukkoineen tulevat muistamaan, summasi Peltonen kilpailujen jälkeisenä maanantaina.

Naisten SM-kultaa sprinttimatkoilla nappasi Rajamäen Rykmentin Mervi Pesu. Toiseksi 11 sekunnin erolla sijoittui Sonkajärven Pahkan Nina Kärnä, ja pronssille Rastikettujen Maria Hoskari.

Miesten puolella suomenmestariksi suunnisti Keminmaan Urheilijoiden Ville-Petteri Saarela. Hopea meni Rastivarsojen Miska Tervalalle ja Pronssia otti Sonkajärven Pahkan Aapo Viippola.

Naisten sprinttiviestin voitti Keuruun Kisailijoiden kaksikko Sonja Mörsky ja Sanna Pusa. Miesten sprinttiviestin mestaruuden vei Suunta Jyväskylän Janne Häkkinen ja Misa Tuomala.

Nyt järjestetyt hiihtosuunnistuksen SM-kilpailut eivät olleet ensimmäiset laatuaan Joutsassa. Kyseinen maasto on nimittäin ollut hiihtosuunnistuksen kilpailukäytössä vuonna 1995, jolloin kisattiin kaksipäiväiset kansalliset hiihtosuunnistuskilpailut 360 kisaajan voimin.

Jonna Keihäsniemi

Sunnuntain kilpailussa järjestettiin neljä yhteislähtöä.

Katso lisää kuvia kilpailusta: