Hintoja on siellä täällä, vähän joka suunnalla rukkailtu isolla kädellä ylöspäin. Taitaa olla kaikki suinkin mahdollinen kallistunut, voitaisiin pelinhenki tiivistää. Globaalistikin tarkasteltuna yksi häkellyttävimmistä hintatarkistuksista koettiin vuodenvaihteessa koto-Joutsassamme: paikallisen Torikahvion pitkän linjan sitkeänperkanen yrittäjä–johtaja V. Paappanen nosti kahvimukillisensa hintaa ensimmäisen kerran koko vallitsevana euroaikana! Täydet 21 vuotta (!) ehti Vesa tutussa teltassaan lorottaa kansalle perkolaattoristaan kaffeeta prikulleen eurolla per pahvimuki. Se oli tuttua, mieltä rauhoittavaa joutsalaista perusarkea, seesteistä sielunmaisemaa, kiveen hakattua varmuuden tunnetta.

Mutta ei näemmä kuitenkaan vankkaan peruskallioon veistettyä, sillä vuoden 2023 alusta mukillinen pannukarkeaa on maksanut ”Puappasella” 1,50 euroa. Eka kerralla piti ihan silmiä hieraista, nipistää olenko hereillä. Vesan mukaan monet ovat todenneet, että ”jo oli aikakin!”.  Torikahvilamme pitäjä on siis saanut asiakaskunnaltaan lojaalia ymmärtämystä osakseen rajusta korotustempustaan huolimatta – vaikka polkaisua ylöspäin tuli kertaheitolla 50 prosenttia. Tosin aika kaukana ollaan vielä keskimääräisestä tasosta: kahvikupillisesta saa normisti pulittaa helposti kakkosella, jopa kolmosella alkavan hinnan. Tiettävästi jossain ei meinaa edes vipattu vitonen riittää.

Vesa aloitti soropinkeittelyn Joutsan torilla jo viime vuosituhannella, tarkalleen ottaen vuonna 1995. Siinä vaiheessa kun markat muuttuivat euroiksi vuoden 2002 alussa, niin Paappasen kahvimukin hintalappu muuntautui viidestä markasta tasan yhteen euroon. Tämä oli puhtaasti käytännöllinen ratkaisu: olihan helpompi tehdä lähtökohtaisesti kauppaa yhtä kolikkoa vastaan, kuin pelata useamman kolikon kanssa joko vastaanottaessa tai palauttaessa. Jos viisi markkaa olisi suoraan muunnettu euroiksi, niin olisi päästy pyöristettynä 85 senttiin. Pyöreä euro kuulosti kieltämättä paljon paremmalta ja sen saattoivat kaikki ehdoin tahdoin mukinoitta hyväksyä.

Tilastokeskuksen ylläpitämää rahanarvonmuunninta käyttäen vuoden 2002 euro (1,00) vastaa vuoden 2022 tasolla 1,38 euroa. Mutta Paappas-Vesalla pysyi kaikki nämä vuodet pää kylmänä, vaikka jo kauan sitten olisi ”pahvimukillisen” hintaa pitänyt reivata, jotta olisi pysynyt yleisen hintakehityksen ja asiaan merkittävästi vaikuttavan kahvipaketin tyyristymisen vauhdissa.

Nyt voimme onneksi huokaista lähinnä helpotuksesta: tilanne on reilassa, hinta kohdallaan. Tämän myötä saamme asioida Paappasen pyörittämässä Torikahviossa ainakin vielä seuraavat 15 vuotta. Siinä vaiheessa Vesa saattaa siirtyä keittimiensä, mehujensa, munkkiensa, kakkupalojensa, croissantsarviensa ja pasteijoidensa täyttämän pöytänsä takaa itse nautiskelemaan todennäköisesti lajissaan maamme ensimmäisen torikahvio-oloneuvoksen päivistä.

Marko Nikkanen

Yläkuva: Paappasen Vesa on pitänyt torikahviota Joutsassa kohta 30 vuotta. Kahvimukillisen hinta muuttui kuluvan vuoden alusta. Tätä edellisen kerran hinta tarkistui silloin kun Suomessa markat muuttuivat euroiksi reilut 20 vuotta sitten.

Sattumia-osasto on Joutsan Seudun palsta, jossa seutukunnan tapahtumia käsitellään hieman keveämmällä ja huumorin sävyttämällä otteella.

Tagged with →