Joutsan Autotalo Oy:n konkurssipesän pesänhoitaja AA Janne Kallioinen Asianajotoimisto Fennosta kertoo, että tämän 8.2.2023 konkurssiin asetetun yrityksen Teollisuustiellä sijaitsevasta kiinteistöstä ja osasta sen koneista ja laitteista käydään parhaillaan kauppaneuvotteluja. Kyseinen kiinteistö muodostuu omasta tontista ja sillä olevasta, pitkälti 1970-luvulla tehdystä hallimaisesta pitkästä liikerakennuksesta, jossa on vuosien saatossa aina harjoitettu autokorjaamotoimintaa ja toimialaan läheisesti liittyviä erinäisiä oheistoimintoja, kuten aiemmin muun muassa autokauppaa.

Asianajaja Janne Kallioinen vahvistaa, että korjaamotiloja on osin jo tyhjennetty ja siellä olleita koneita ja laitteita sekä muuta irtaimistoa viety toisaalle.

– Näille muualle siirretyille tavaroille meillä ei ole ollut vielä valmista, nimettyä ostajaa, mutta katsoimme kuitenkin tämän siirtokuvion olevan järkevä toimenpide. Näiden tavaroiden kohdalla olemme arvioineet, etteivät ne todennäköisesti kokonaiskauppana mene, vaan ne on myytävä erikseen tai pieninä kokonaisuuksina, Kallioinen sanoo.

Jos joku haluaisi aloittaa autokorjaamotoiminnan näissä Joutsan Autotalon entisissä tiloissa ja tarvitsisi siihen myös näitä jo poisvietyjä koneita, laitteita ja tavaroita, niin niiden palauttaminen Joutsaan on ainakin tällä tietoa Kallioisen mukaan mahdollista. Hän tarkentaa, että neuvottelujen alla on tällä hetkellä muu konkurssipesän osakokonaisuus, kuin tämä paikalta poissiirretty irtain omaisuus.

– Yleinen periaate on, että konkurssipesä pyrkii toimimaan konkurssiin menneen yrityksen edun mukaisesti. Tavanomaisesti ilman suurempia viiveitä arvioidaan, onko mahdollisuutta kokonaiskauppaan tai joidenkin osakokonaisuuksien kauppaan, minkä jälkeen lähdetään myymään pienempiä kokonaisuuksia tai yksittäisiä omaisuuseriä, Kallioinen selvittää.

Joutsan Autotalo Oy siirtyi vuonna 2019 tehdyssä liiketoiminta- ja kiinteistökaupassa Timo ja Heini Havukaiselle. Myyjänä oli joutsalainen autokauppias ja -korjaamoyrittäjä Teuvo Ylönen. Tämän kaupan myötä Havukaisten yritystoiminta alkoi Teollisuustie 6:ssa heinäkuussa 2019 ja päättyi nyt reilun 3,5 vuoden jälkeen konkurssiin. Joutsan Autotalo Oy työllisti viimeisiä aikoja lukuun ottamatta omistajien lisäksi yhden ulkopuolisen autokorjaamopuolen työntekijän.

Marko Nikkanen

Yläkuva: Konkurssiin mennyt Joutsan Autotalo Oy tarjosi monenlaisia palveluja. Porttitauluun ne listattuna: rengasmyynti, rengashotelli, nelipyöräsuuntaus, huollot ja korjaukset, tuulilasin vaihdot, varaosamyynti, kolarikorjaukset, maalaukset, sooda-lasimurska- ja hiekkapuhallukset, veneiden korjaukset ja maalaukset, henkilönostinvuokraus, ilmalämpöpumput ja timpuripalvelut.