Viime viikkojen paikallisuutisointia seuratessa on pakinoitsijasedän korvien välisestä tuulitunnelista pöllähtänyt ilmoille muutamia myötä- ja vastatuulisia huomioita.

Mukavasti myötäisessä pyörivät seutukunnalle saatujen rokkivoimalaitosten propellit! Luhankalaistunut rock-muusikko Litku Klemetti ynnä yhtyeensä pokkasi Emma pystin, Taidelaitos Haihatuksen nokkamiehen Risto Puurusen yhtyeen musiikkia kuullaan Oscar-gaalassa ja ”joutsalaisen musiikkikoulun kasvatti” Martti Servo juhlisti 25-vuotista taiteilijauraansa komeasti Kulttuuritalon konsertilla. Hieno kolmikko ja hienoa pitkäjänteistä, omaehtoista ja -näköistä tekemistä heillä!

Musiikillisen huoltovarmuutemme kannalta erinomainen asia, että kotimaista, hiilineutraalia rock-energiaa pystytään tuottamaan hajautetusti myös täällä sydänmailla! ”Tuotantolaitokset” ovat ihmisen kokoisia ja musaenergian tuotannosta johtuvat päästöt sangen pieniä ja hallittavissa kotikonstein. Piipun nokasta ei pöllähdä ahdistavaa nokipölyä, vaan raikkaita ajatuksia ja kirkasta, happirikasta ilmaa pikkukylien ja isompienkin asutuskeskittymien atmosfääriin!

Myötätuulessa sen sijaan ei ole tuulivoima. Näyttäisi siltä, että paikalliset tuulivoimahankkeet jakavat mielipiteitä hyvin voimakkaasti puolesta ja vastaan. Jonkinlainen ”nimby-ilmiö” siis. Ei käy kateeksi päättäjiä! Päätätte sitä tahi tätä, niin ”sapiskaa” tulee!

Pakinoitsijasedästä tuntuu toisaalta siltä, että te kunnalliset päättäjät ansaitsettekin sapiskaa! Haiskahtaa nimittäin vahvasti homeelle nämä teidän ”juustogatet” ja tutkintapyynnöt, savustukset, pimitykset, tietojen panttaus tai jatkuvat valitukset sinne sun tänne. Alkaa tympäistä jo! Mikä mättää? Eikö äänestäjienne asettama ulkoinen paine teille riitä, kun paineistatte järjestelmää sisältä päin? Tuoko tulosta? Onko seutukunnan etu? Hä?

Onneksi olemme menossa kesää, leppeän myötäisiä suvituulia ja Joutopäiviä kohti! Mukava tieto oli, että maineikas kesäjuhlamme saadaan edelleen järjestettyä ja vetovastuuseen saatiin koeteltu, ajan tuulia nuuskiva ja kesäjuhlan alkuperäiseen paikalliskulttuuriseen henkeen erinomaisesti sopiva tapahtumajärjestäjä eli Taidelaitos Haihatus.

Uskon vahvasti, että tarjolle tulee monenlaista ”kesäjuhlaherkkua” ja aivan uudella ilmeellä!

Jouni Lavia

Tagged with →