Joutsan ja Luhangan kunnissa satsataan asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen rahallisesti vähemmän kuin maassamme keskimäärin. Kaikki Suomen kunnat mukaan laskettuna keskimääräinen HYTE-nettokustannus oli toissa vuonna noin 521 €/asukas. Joutsassa summa oli 453 € ja Luhangassa 436 €. Tämä käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön teettämästä, hiljattain julkaistusta raportista. Tiedot on kerätty Suomen kuntien tilinpäätöksistä vuodelta 2021.

HYTE:n palveluluokkatarkastelusta nostettakoon tässä esille muutama nettosummapoiminta. Koko maassa käytettiin liikunta- ja ulkoilupalveluihin keskimäärin 130 €/asukas, Joutsassa 131 € ja Luhangassa 57 €. Kirjastopalvelujen segmenttiin panostus oli maassamme 59 €/asukas, Joutsassa 74 € ja Luhangassa 129 €. Raportin mukaan nuorisopalveluihin lohkesi valtakunnassamme 35 €/asukas, Joutsassa 19 € ja Luhangassa 0 €.

Tässä täytyy olla hämmentävä tilastovirhekummajainen: aivan varmasti myös Luhangan kunta kohdensi HYTE-sektoriin luettavaan nuorisotyöhön enemmän kuin ei yhtikäs mitään, enemmän kuin puhtoisen, ympäripyöreän nollan! Tehty panostus on todennäköisesti upotettu johonkin toiseen kulunkiluokkaan, näin haluamme vakaasti ja vilpittömästi uskoa.

Luhangasta sopivasti puheen ollen: ”Päijänteen helmi” oli erinomaisen posetiivisessa mielessä esillä viime viikonloppuna, kun kunnanjohtaja Kärnä kävi kunnan mandaatilla valtakunnallisilla Vene Båt -messuilla pokkaamassa hyvinkin arvostetun Vuoden vierasvenesatama 2023 -palkinnon. Se piti sisällään muun muassa ”riihikuivaa” 2.500 euroa. Tosin monen mielestä asianomaista palkintoa olisi kunnanjohtajan sijaan, tai vähintään hänen kanssaan, pitänyt ehdottomasti olla vastaanottamassa kyläkauppias Ankerman. Hänen Luhangan kirkonkylässä tekemälleen huomattavalle satamapanostukselle olivat ilmeisesti liki kaikki äänensä nimenomaisesti tarkoittaneet. Eivätkä suinkaan Luhangan kunnan viralliselle vierasvenesatamalle, jota luonnehditaan enemmänkin matonpesupaikaksi. Ja voitte uskoa: some se jälleen huusi ja raivosi.

Marko Nikkanen

Tagged with →