Tammijärven Marttayhdistys kokoontuu 15.2. marttailtaan tekemään juoksuhautakynttilöitä Ukrainan tueksi. Yhdistyksen puheenjohtaja Hannele Valvanne kertoo, että idea on saatu Ylen uutisista, jossa kerrottiin suomalaisesta kyseisiä juoksuhautakynttilöitä Ukrainaan tekevästä henkilöstä.

Juoksuhautakynttiläksi nimetty kynttilä tehdään lyhyesti kerrottuna siten, että ensiksi tyhjän ja puhtaan peltipurkin sisään rullataan tiiviisti aaltopahvia. Muutama aaltopahvin palanen jätetään hieman pidemmäksi ”sydämeksi” sytyttämistä helpottamaan. Sitten purkki täytetään vanhoista kynttilöistä sulattamalla saadulla steariinilla tai parafiinilla.

Koosta riippuen näin tehty juoksuhautakynttilä tuottaa lämpöä ja valoa jopa useitakin tunteja. Sitä voidaan käyttää muun muassa valaisuun ja ruoan valmistamiseen toimimattomaksi pommitetun talvisen infrastruktuurin keskellä. Suomalaiset ovat tehneet niitä runsaasti ukrainalaisia varten, ja myös Ukrainassa niitä valmistetaan koko ajan

– Olemme keränneet lahjoituksina vanhoja kynttilöitä, muun muassa Luhangan kirjastoissa on lahjoituspisteet kynttilöille. Purkkeja on saatu omista varastoista ja keräyspisteistä, ja pahvia lahjoitti Luhangan kyläkauppa, kertoo Valvanne.

Kynttilöitä martat tarvitsisivat enemmän kuin mitä he ovat pystyneet keräämään, huomauttaa Hannele Valvanne. Näin ollen on vaikea arvioida etukäteen, montako kappaletta tulevassa marttaillassa juoksuhautakynttilöitä syntyy.

Valmiit kynttilät viedään Jyväskylään, josta ne toimitetaan perille Apua Ukrainaan -yhdistyksen kautta.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Hannele Valvanne on Tammijärven Marttayhdistyksen puheenjohtaja, ja tulevassa marttaillassa martat tekevät juoksuhautakynttilöitä ukrainalaisten avuksi. Kuvassa Valvanteen kädessä on valmis harjoituskappale, ja pöydällä näkyy juoksuhautakynttilöiden tekotarpeita.