Wanhat jutut -sarjassa nostetaan esiin lehden entisiä uutisia 50 vuoden takaa.

Kilpailevan lehden pakinoitsijan kömmähdys tuotti kannanoton myös Joutsan Seudun yleisönosastolle talvella 1973. Mikkelin läänin suunnittelutoimikunta oli aikoinaan ehdottanut Joutsan Suonteen takaisten kylien liittämistä Hirvensalmen kuntaan ja Mikkelin lääniin. Ehdotusta ei purematta nielty, ja täältä lähti 800 suonteentakaisen allekirjoittama adressi Mikkelin lääninhallitukselle.

Liittymishankkeen kerrottiin kohdanneen jyrkkää vastarintaa. Ilmeisesti kilpailevan lehden pakinoitsija oli käyttänyt kirjoittajalle suotua pensseliä liian leveällä vedolla. Hirvensalmelaisiksi ei ollut tunkua Suonteen takana, mitä JS:n nimimerkki ”Adressin allekirjoittanut” korosti.

Kenkien hinnat nousivat. Kauppias Olavi Hietanen tiedotti, että vuodantuottajamaiden hinnankorotukset ja Argentiinan omien kenkätehtaiden perustaminen näkyy Joutsassakin 30–40 prosentin hinnannousuina.

Joutsan nuorilla oli menestystä seurakuntakisoissa. Poikien raamattutietokisassa Joutsan joukkue oli toinen ja jääkiekossa kolmas. Atte Hotti voitti 10-vuotiaiden pianonsoiton, Luhangan Irmeli Räsänen sijoittui toiseksi ja Veli-Pekka Kuparinen, hänkin Luhangasta, kolmanneksi. Myös nokkahuilun soitossa ja lausunnassa tuli mainesijoja.

Koulujen ruokalistat kotikokkien tietoon, otsikoi paikallislehtemme. Joutsan Seutu, monien kaltaistensa tavoin, julkaisee viikoittain koulujen ruokalistat, jotta kotona ruokaa laittavat voisivat välttää yhteensattumat. Nyt tammikuun lopun numerosta siis paljastui, että julkaisuperinne on jokseenkin tasan 50 vuotta vanha!

Janne Airaksinen

Tagged with →