Joutsassa on ollut perinteenä, että kepulaiset, apupuolueensa demarien kanssa ovat savustaneet pois päätöksenteosta henkilöt, jotka ovat heidän kanssaan eri mieltä. Täällä oloni 22 vuoden aikana niin on käynyt apteekkari Anja Järviselle ja professoreille Erkki Ruuhinen ja Sari Järvinen. Myös minut yritettiin savustaa pois perusturvalautakunnasta, siinä onnistumatta. Korkein hallinto-oikeus lopulta tuomitsi yrityksen.

Nyt tuo porukka on kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Iiris Ilmosen kimpussa. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 14.2.2022 § 46 Esityslistan hyväksyminen ”Päätös: Keskusteltiin hallitustyön luottamuksellisuudesta. Valtuutettiin yksimielisesti operatiivinen johto tarvittaviin selvitystoimiin”. Asia siis kätkettiin rutiinipykälän alle, jottei sitä huomattaisi.

Talous- ja hallintojohtaja tarttuikin ripeästi toimeen ja teki poliisille tutkintapyynnön 15.02.2022 virkasalaisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Kuulustelussa kunnanhallituksen puheenjohtaja nimesi epäillyksi Ilmosen. Muita kokouksessa olleita luottamushenkilöitä ei kuulusteltu.

Perusteena oli kunnanhallituksen kokouksen 7.2.2022 § 41 Joutsan kunnan saatavat Jukolan Juusto / Koy Reponen ja A. Reponen salaiseksi merkitystä päätöksestä Joutsan Seutuun Jukolan Juuston maksurästeistä vuodetuiksi epäillyt tiedot. Salauspäätös oli perusteltu Julkisuuslain 24.1 §:n kohta 20 perusteella. Kunnanjohtaja ei ilmeisesti ollut vaivautunut lukemaan kyseistä kohtaa, jossa todetaan, että yrityksen maksurästit kunnalle eivät ole salassa pidettäviä. Sittemmin kunta kyllä julkaisi päätöksen.

Syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen 24.1.2023 ja totesi, ettei lehdessä ollut mitään liikesalaisuutta paljastettukaan. Kunnanhallituksen puheenjohtaja on viime päivinä mediassa uhonnut, että 6.2.2023 kunnanhallituksessa voidaan jopa ryhtyä sen puheenjohtajiston tai koko kunnanhallituksen erottamispuuhiin; siis Ilmosen erottamiseen.

Mielestäni pitäisi todeta, että tutkintapyynnön tekijä on ylittänyt valtuutensa, esittelijä toiminut virheellisesti ja kunnanhallituksen puheenjohtaja menetellyt sopimattomasti kuulustelussa.

Ilmoselta tulee pyytää anteeksi ja lopettaa tähän hänen savustamisensa luottamustehtävästään. Puolueiden valtuustokauden alussa tekemän sopimuksen mukaan Ilmonen siirtyykin kesällä valtuuston puheenjohtajaksi ja kunnanhallituksen puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajasta tehdään uudet valinnat samalla.

Kalle Willman

valtuutettu