Anna-Liisa Lahti kuoli Joutsassa 16.12.2022 95 vuoden iässä. Hän syntyi 1927 Luhangan Keihäsniemessä kahdeksanlapsiseen perheeseen. Tieyhteydet kotitilalle olivat vielä tuolloin huonot, matkat lapsuudessa ja nuoruudessa suoritettiin veneellä. Pohja Anna-Liisan terveydelle ja hyvälle kunnolle luotiin lapsuudessa ja nuoruudessa. Vesi, uiminen ja soutaminen säilyivät elämässä mukana alusta loppuun saakka. Alun perin ehkä olosuhteiden pakosta, mutta myöhemmin omasta tahdosta.

Anna-Liisa avioitui autoilija Lauri Lahden kanssa 1947 ja sai seitsemän lasta. Avioliiton myötä Anna-Liisa muutti Luhangasta Joutsaan Karimäkeen. Lauri Lahden menehdyttyä auto-onnettomuudessa Anna-Liisa jäi 47-vuotiaana yksinhuoltajaksi. Seitsemän lapsen kasvattaminen ja taloudenhoito yksin aviomiehen kuoltua on melkoinen saavutus. Vastoinkäymisistä huolimatta Anna-Liisan elämänasenne säilyi valoisana ja luottavaisena, hän osasi löytää onnen sirpaleet ja elämän kannalta merkitykselliset asiat.

Omien lasten kasvettua aikuisiksi aikaa jäi muulle harrastamiselle. Anna-Liisa oli työteliäs ja ahkera, luonteeltaan sosiaalinen. Työ ei kuitenkaan ollut nykymaailmassa yleistä suorittamista. Kiirettä ei ollut, mutta tekemistä ja touhua oli. Asiat tapahtuivat kuin itsekseen. Leivät leivottiin, ruokaa laitettiin, marjat poimittiin, puutarhaa hoidettiin ja käsitöitä tehtiin. Kukat hän sai jollain erikoisella tavalla aina kukkimaan.

Naapuruutta Anna-Liisa arvosti paljon ja koki olevansa ennen kaikkea karimäkeläinen. Joskus Liisanpäivänä ystäviä oli Karimäessä tulossa nimipäiville tien täydeltä. Anna-Liisa oli aktiivinen kuorolaulun harrastaja ja Joutsan naiskuoron perustajajäsen. Harrastus toi lukuisia ystäviä ja vei hänet myös esiintymismatkoille. 30 vuotta kestäneestä toiminnasta kirkkomusiikin hyväksi Suomen Kirkkomusiikkiliitto myönsi Anna-Liisalle ansiomerkin vuonna 2010.

Kotiseutu ja luonto olivat tärkeitä, samoin oma talo, pihapiiri ja Viherin rannalla sijaitseva mökki. Marjat kerättiin ja sienet poimittiin, puutarhassa kasvatettiin kaikenlaista omiin tarpeisiin. Marjoja, hedelmiä ja vihanneksia riitti koko suvullekin jaettavaksi. Kotiseututyöstä hänet kutsuttiin Joutsan Kotiseutuyhdistyksen kunniajäseneksi vuonna 2015. Joutsan Joutopäivät -mitalin hän myös sai.

Anna-Liisa sai tasavallan presidentin myöntämän Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalin kultaristein äitienpäivänä vuonna 1998.

Anna-Liisa Lahdella on seitsemän lasta, 16 lastenlasta ja 16 lastenlastenlasta. Pitkä elämä sai päätöksensä, jäljelle jäi suuri kiitollisuus.

Aki Keskinen

Kirjoittaja on Anna-Liisa Lahden lapsenlapsi

Tagged with →