Joutsan pääkirjaston näyttelytilassa on 27. helmikuuta saakka esillä Heinikassa asuvan Esko Mannisen valokuvanäyttely Näppäyksiä linssin takaa. Kahteenkymmeneen eri vuodenaikoina otettuun luontokuvaan on ikuistettu muun muassa syksyisiä maisemia, sääksiperhe, pikkukäpylintuja, täplätupsukkaantoukka ja ritariperhosentuokka.

Aiemminkin valokuvanäyttelyjä pitänyt Manninen on harrastanut valokuvausta 1960-luvun puolivälistä saakka. Hän kertoo harrastuksensa alkaneen tuolloin Kalle Anttilalta ostetulla japanilaisvalmisteisella kameralla, jossa filmirullan numerot pyörivät ylösalaisin, mutta vaihtaneensa ajan myötä kalustoa uudempaan.

Nykyisellä kalustollaan, kahdella puolikkaalla kennolla varustetulla Canonin järjestelmäkameralla, hän on kuvannut vuodesta 2012.

Kuvauskohteena Mannista kiinnostaa nimenomaan luonto ja luonnossa erityisesti linnut, tosin hän on kuvannut jonkin verran muutakin kuin luontoa.

– Kävin kirkossakin esimerkiksi syntymäpäiviä kuvaamassa ihan harrastelijana, mutta kun en ole ammattilainen, niin halusin siitä luopua täysin. Mielestäni se sopii ammattilaiselle, ei harrastelijalle. Ja tänä päivänä kännykkäkamerat ovat sivuttaneet minun kalustoni jo laadultaan selkeästi. Ne sopivat paljon paremmin henkilökuvaukseen. Mutta ei niillä sääksen pesälle ole mitään asiaa, vertaa Manninen.

Luontokuvausta paljon harrastavana Mannisen ohjeena on, että kun luontoon mennään kuvaamaan, on mentävä sinne luonnon ehdoilla, ei kuvaajan ehdoilla.

Kirjastolla parhaillaan nähtävään valokuvanäyttelyynsä Esko Manninen kertoo valinneensa kuvia mahdollisimman monipuolisesti niin, että näyttelystä löytyisi itse kullekin katsojalle oma suosikkikuva. Saatesanoina näyttelyä katsomaan meneville hän esittää, että näyttelyyn mentäisiin avoimin mielin ja että ihmiset ylipäätään tutkisivat luontoa ja tutustuisivat siihen, koska se on voimavara kaikille.

– Luonnossa riittää seurattavaa, ja luonto on niin ihmeellinen, että kannattaa pysähtyä ja vaikka sitä karvamatoa seurata vähän aikaa, millä tavalla se matelee eteenpäin. Ja tutkia, vaikka googlata, että kuinka monta vaihetta toukalla on ennen kuin se kehittyy munasta perhoseksi, kannustaa Manninen.

Tarja Kuikka