Viime keväänä Joutsan seutukunnalla valmennettiin kymmenkunta innokasta, vapaaehtoista digitutoria. Digitutor opastaa ja auttaa omien digitaitojensa puitteissa erityisesti ikääntyneempiä ihmisiä älylaitteiden parissa.

Joutsan pääkirjastossa maksutonta digiopastusta järjestetään joka torstai kahden tunnin ajan. Paikalla on digitutoreita, joille tulee varata etukäteen aika kirjastosta. Jotta opastuksesta saa enemmän irti, suositellaan mukaan ottamaan oma laite. Digitutorille varattu aika on tunnin mittainen.

Joutsalainen Toini Syrjäaho osallistui Puulan seutuopiston tablettikurssille alkuvuodesta. Vaikka kurssilla uutta tietoa tuli, halusi Syrjäaho oppia vielä paremmin käyttämään tablettiaan. Kurssia vetänyt Kari Väisänen vinkkasi Syrjäaholle kirjastossa pidettävästä digiopastuksesta. Niin Syrjäaho varasi ajan ja pääsi viime viikon torstaina digitutorinakin toimivan Väisäsen oppiin.

– Käytän aika paljon tablettia moneen eri asiaan. Otan tabletilla kuvia, joita sitten lähettelen lapsille ja lapsenlapsille WhatsAppilla. Lisäksi luen tabletilla uutisia ja käytän Facebookia. Tällä voi tehdä paljon erilaisia juttua, kun vain oppii enemmän, toteaa Syrjäaho.

– Yritimme selvittää tabletin näytön ajastuksen asetuksia, kun laite pimenee melko nopeasti. Vinkkiä yritin etsiä myös omasta tabletistani, mutta kovasta etsinnästä huolimatta emme saaneet tätä digipulmaa ratkaistua ainakaan tässä hetkessä. Välillä voi tulla tällaisiakin tilanteita vastaan, kaikkea kun mekään emme osaa, naurahtaa Väisänen.

Maksutonta digiopastusta järjestetään Joutsan pääkirjastossa joka torstai.

Vaikka näytön asetukset jäivät mysteeriksi, tunnin mittaisessa digiopastuksessa Syrjäaho oppi ruutukaappauksen salat sekä puhuen-komennolla etsimisen Google-hakukoneella. Ruutukaappauksena tabletille tallennettu kukkakuva lähti hetkessä WhatsAppin kautta läheistä ilahduttamaan lyhyen viestin kera.

– Kotitehtäväksi tästä digiopastuksesta jäi ahkera ruutukaappauksen harjoittelu, heittää Väisänen.

Digitutorina toimiva Merja Himanen kertoo opastuksen laajentaneen hänen omaa laitetuntemustaan.

– Kaikki laitteet ovat niin erilaisia, että kyllä tässä laitetuntemus on kasvanut hurjasti. Olen pyrkinyt rohkaisemaan asiakkaita, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. Aina kannattaa kysyä, jos vain siltä tuntuu. Yhdessä tässä näitä pulmia yritetään ratkaista omien kykyjen mukaan, tuumaa Himanen.

Digitutorille varattu aika on tunnin mittainen.

Kirjasto- ja kulttuuritoimen esimies Nina Kuikka toteaa, että tällainen toiminta sopii kirjaston tiloihin todella hyvin.

– Totta kai kirjaston henkilökunta auttaa tarvittaessa ja avuntarvetta onkin jotakuinkin päivittäin, mutta tuollaisiin syvällisempiin opastuksiin meillä ei ole mahdollisuutta. Hatunnosto siis digitutoreille erittäin tärkeästä työstä, kiteyttää Kuikka.

Digitutor-toiminnasta vastaavat yhdessä Keski-kirjastot, Maaseuturahasto sekä Digivireä Keski-Suomi-hanke.

Jonna Keihäsniemi

Joutsalainen Toini Syrjäaho (vas.) opetteli ruutukaappauksen ottamista tabletilla digitutor Kari Väisäsen (oik.) opastamana. Maksutonta digiopastusta järjestetään Joutsan pääkirjastossa joka torstai.

JS 23.4.2022 Digitutorit auttavat älylaitteiden ja tiedonhaun kanssa ikäihmisiä https://www.joutsanseutu.fi/2022/04/23/digitutorit-auttavat-alylaitteiden-ja-tiedonhaun-kanssa-ikaihmisia/

Tagged with →