SUUR-SAVON Sähkö -konsernin alueella – reviirissä myös Joutsa ja Luhanka – sähkönjakelusta yli 100.000 asiakkaalleen huolehtiva Järvi-Suomen Energia Oy on juuri tällä hetkellä toiseksi kallein sähkönsiirtäjä koko Suomessa. Tämä selviää Ylen tammikuulta 2023 tekemästä ja viime viikolla julkaisemasta sähkönjakelun hintavertailusta. Tässä mahdollisimman pitkälti ”tyyppikäyttäjää” kuvaavassa tarkastelussa ovat mukana kaikki 77 maassamme toimivaa sähkön jakeluyhtiötä.

Saatuun vertailukelpoiseen kokonaishintaan on sisällytetty tavanomaisimman ja hinnaston halvimman yleissiirto- tai vastaavan tuotteen lisäksi myös siihen tyypillisesti nivoutuva perusmaksu, sekä sähkövero ja arvonlisävero. Näin tuotetun listan perusteella kaikkein kalleinta hintaa – 16,87 senttiä kilowattitunnilta – sähkön siirrosta perii Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla toimiva Kajave Oy. Järvi-Suomen Energia tulee hyvänä kakkosena (16,14). Kolmas 16 sentin ylittäjä on PKS Sähkönsiirto Oy Joensuusta (16,06).

 Mitalikolmikon alapuolella yhdeksän siirtoyhtiötä menee kilowattitunnin kokonaishinnassaan 12–16 sentin, 18 yhtiötä 10-12 sentin, 30 yhtiötä 8-10 sentin ja 17 yhtiötä 6-8 sentin haarukkaan. Halvimmalla tässä sähköjunassa matkustavat Keravan Energian asiakkaat (6,02 snt/kWh). Tai itse asiassa Keminmaan Energia ja Veden, joka ei laskuta asiakkailtaan nyt tammikuussa laisinkaan perusmaksua, eikä senttiäkään siirrosta! Kaikki yhtiöt mukaan lukien keskihinnaksi muodostuu 9,92 snt/kWh.

 Kärjen ja häntäpään välinen hintaero on siis noin 10 snt/kWh! Järvi-Suomen Energian hinta on yli kuusi senttiä keskimääräisen yläpuolella. Hurjalta kuulostaa ja hämmentävältä tuntuu.

Marko Nikkanen

Tagged with →