Tulevan sunnuntain tekstit käsittelevät yhtä uskomme oleellisimmista aiheista. Kysymys siitä, miten usko voi yleensä syntyä, on kiehtova kysymys. Raamatussa on paljon asiayhteyksiä, joissa uskon salaisuutta avataan lukijoille.

Evankeliumiteksti tarkastelee yksityisten henkilöiden uskontodistuksia. Tekstimme tutkii miten luonnollisen ihmisen uskontodistus herättää uskon kuulijoissa. Esimerkkinä uskon syntyminen Sykarin kaivolla. Siinä tapauksessa uskon saivat aikaan inhimilliset todistajat.

Ihmeellinen uskon luku Hebrealaiskirje 11 laajentaa uskon luonteen kuvaamista. Usko Jumalaan ja Jeesukseen sisältää kaikki luomisen käsittävät tekijät. Luku kertoo kaiken kattavasti:” Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä”.

Sinun ja minun, eli kaikkien ihmisten näkökulmasta uskon omistaminen on elintärkeä asia. Raamattu sanoo selvästi, että Ihmisen tulee kuulla Kristuksen sana eli Raamatun ja samalla kuulla se ymmärrettävällä tavalla. Room 10:17.

Katsellessamme ja kuullessamme aikamme ihmisten mielipiteitä, havaitsemme helposti sen, että Herramme sanaa ei juuri erota kaiken muun asian yhteydestä. Tarkoittaako se, että Kristuksen evankeliumi ei ole kovin helposti kuultavissa, ei siis vastaanotettavissa. Ajoittain havahtuu ajattelemaan, että pelastavan uskon omistajia on todella vähän.

Usein mietin, että asuessani lapsuuteni Joutsassa, 1940–1960-luvuilla, törmäsin ajoittain evankeliumiin. Himasen Väinön ulkorakennuksen seinästä saattoi ohiajaja sen lukea.

Omassa tapauksessani kohtasin lopulta tämän kaikkein tärkeimmän sanoman Lammilla, Hämeessä, jossa sen kertoi ymmärrettävällä tavalla hartolalainen kouluaikainen kaverini.

Lopuksi toivotan sinulle Jumalan siunaamaa vuotta 2023.

Pekka Rahkila

Tagged with →