Hyvää – töitä, terveyttä ja hyvinvointia – alkanutta vuotta kaikille joutsalaisille, Joutsaan saapuneille tilapäistä suojelua tarvitseville sekä turvapaikan hakijoille!

Vuoden vaihteessa toteutui yksi historiamme suurimmista uudistuksista, kun perustetut hyvinvointialueet ottivat vastatakseen sote-palveluista ja palo- ja pelastustoimesta. Muutoksen ei pitäisi näkyä sen kummemmin suomalaisten arjessa, rahaa pitäisi säästyä ja palvelujen pitäisi olla tasapuolisemmin kaikkien saatavilla – aika näyttää. Kuullun ja koetun perusteella: ei-kiireellisiä lääkäriresursseja ei ole perusterveydenhuollossa, hammashoitoihin jonotusta riittää.

Omaan arkeen vuoden vaihde toi hetkeksi työttömyyden. Järjestelmä toimi kuitenkin oivallisesti; 31.12.2022 ilmoittauduin työnhakijaksi ja jo 2.1.2023 soitti TE-keskuksen Martta ja tenttasi mitä aion tehdä työllistymiseni eteen. Kerroin tilanteen olevan hallinnassa. Näin hienosti ja oikea-aikaisesti siis toimii TE-keskuksen toimesta työllisyyden hoito!

Kunnilta putosi sote-palveluiden hoidon siirtymisen myötä iso taakka harteilta – eurollisesti ja työllistävyyden kannalta. Nyt ajankäyttöä ja viranhaltijoiden osaamista kohdistetaan elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin hoitoon, sivistystoimen elämä kulkee entisissä uomissa, teknisen puolella liikkeen luovutus vaikutti henkilöstöä vähentävästi ainakin ruokahuollossa.

Vuoden vaihteen pikku tauon jälkeen ovat kuntapäättäjät jatkaneet hommia. Olen jo esittänyt toiveita ja kysymyksiä: tekniselle toimelle rekrytoinneista; onko työnsarkaa riittävästi rakennustarkastajalle ja rakennuspäällikölle, onko yhteistyökuvioita naapureiden kanssa selvitetty, minkälainen oli Hapetuslammikko-kiinteistön maapohjatutkimuksen tulos?

Konsernijaoksen kokouksia odottelen myös mielenkiinnolla, jotta luottamushenkilöille konserniohjeen mukaisesti selvitetään tilannetta tytäryhteisöjen kuten Joutsan talouskeskuksen ja Leivonmäen Yritystalon osalta. Jälkimmäisessä vietetään tänä vuonna 350.000 euron tuki-investoinnin 10-vuotisjuhlaa!

Liikekeskuksen purkaminen on ymmärrettävästi aiheuttanut harmitusta monelle yrittäjälle. Toivottavasti elinkeinokoordinaattori on ollut aktiivisesti yrittäjien kanssa pohtimassa uusia tilavaihtoehtoja. Meillä ei ole varaa menettää yhtään toimivaa yritystä!

Kunnanhallituksen jäsenet ovat saaneet vastattavakseen elinkeinokyselyyn mm mitä palveluita tai asioita kunnan tulisi tarjota alueella jo toimiville yrityksille? Onko työvoiman saamisessa haasteita? Tätä dialogia pitää käydä myös suoraan yrittäjien kanssa!

Iiris Ilmonen