Joutsan vanhan Liikekeskuksen aika on täysi: kunnassa on joulukuussa päätetty, että vuonna 1971 valmistunut kokonaisuus puretaan yhdellä kertaa vuoden 2023 aikana. Ei mitaltaan kovin kummoinen historia. Monella meistä kuitenkin liittyy siihen muistoja rakentajina, yrittäjinä tai asiakkaina.

Olen remontoinut kolmea sotien jälkeen rakennettua omakotitaloa. Ne pystytettiin tarvikepulan vallitessa ja kirvesmiesjärjellä. Seisovat sijoillaan yhä. Ei ansiostani vaan minusta huolimatta. Rintamamiestalojen ja niitä jopa pari sataa vuotta vanhempien rakennusten tarina jatkuu, mutta Liikekeskus ja moni sen ikätoveri päätyy kierrätykseen. Rakennusala ei voi retostella kyvyllään siirtää osaamista uusille sukupolville.

Joutsa ei – ikävä kyllä – ole ainoa kunta, jonka päättäjät ovat pilanneet kirkonkylänsä paikallispankkien ja rakennusliikkeiden lyödessä tahtia. Tasakattoisia kauppa-, pankki- ja kerrostaloja loihdittiin kuntalaisten ja ohikulkijoiden silmäniloksi.

Joissakin kunnissa oltiin niin viisaita, että poliitikot ja virkamiesjohto lähtivät sekalaisten sponsoreiden kustantamina ulkomaan opintomatkalle ideoimaan keskustaajaman kehittämistä. Viikon ryyppäämisen jälkeen punasilmät istuivat tutisten alas ja päättivät, että betonielementtitehtaan linjalta tulevista seinistä syntyy vallan mainio laatikko. Kokonaisuuden kruunasi rakennuksen eteen asfaltoitu pysäköintialue.

Joutsasta ei liene matkustettu ulkomaille mallia hakemaan. Ei olisi ollut tarpeenkaan. Olisi riittänyt, että päättäjät olisivat talsineet vanhalta sillalta työväentalolle.

Kaikki nähty ei olisi ollut priimaa, mutta paljon hyvää oli: Jukola ja muut vanhat helmet ovat ihan oma lukunsa, mutta hienoja ovat Jousitien varrella myös Tammisen talo, Osuuskassan, Kansallis-Osake-Pankin ja Säästöpankin entiset talot, Vanhatalo ja Joutsan Osuuskaupan talo. Niiden julkisivut ja kattokaltevuudet aikanaan hyväksyneissä asui viisaus.

Insinöörityö Hentisen tuoretta toimitaloa ja sen viereen aiemmin rakennettua uutta asuintaloa piirrettäessä historia on oivallettu. Kiitos siitä, vaikka romantikkojen ihailema vanha apteekki joutuikin väistymään.

Näinköhän vanhoista virheistä on opittu, kun Liikekeskuksen aluetta ideoidaan? Joutsalaisten kannattaa nyt olla hereillä ja vahtia, että syntyy jotain sellaista, mistä kylää muistetaan hyvällä. Iso kysymys on, kuinka vanhan Liikekeskuksen alue saadaan nivellettyä jo rakennettuun Perttulanmäkeen. Kirjoittaja toivoo parasta.

Pentti Kiiski

Tagged with →