Mitähän Peräaukolle kuuluu? Se tuli tässä yhtenä päivänä mieleen. Hiljaista on jonkin aikaa sen hankkeen osalta ollut. Mutta kuin aasinsiltana aiheeseen Joutsan kunnan nettisivuilta osui silmiin äskettäin nähtäville tullut kuulutus, jossa kunta hakee Hapetuslammikon kiinteistölleen ympäristölupaa, joka sallisi sille esimerkiksi betoni- ja tiilijätteen käsittelyn ja murskauksen.

Kyseessä on samainen, lähimmillään vain puolen kilometrin päässä Joutsan keskustaajamasta sijaitseva alue, missä on muun muassa jätevedenpuhdistamo ja biokaasulaitos.

Äkikseltään tuntuu lähinnä uudelta iskulta vyön alle melu- ja pölyhaittoineen, mutta tämän hankkeen johtoidea ja tarkoitusperät vaikuttavat kuitenkin varsin järkeviltä. Ei louhittaisi kiviainesta maaperästä ja murskattaisi sitä, kuten Peräaukossa tehtäisiin, vaan ensisijaisesti kunta tai sille urakoiva kärräisi kyseiselle alueelle murskattavaksi purkujätteet, jotka syntyvät kun nyt ensimmäisenä tähän liittyvänä purkuprojektina Joutsan Liikekeskusta ryhdytään pistämään maan tasalle.

Ja seuraavaksi kukaties Myllytiellä vielä jäljellä olevan entisen teollisuushallin betonilaatta ja perustukset, joskus sitten Sairaalanrannassa tehtävänsä täyttänyt vanha terveyskeskus ja niin edelleen.

Tuskin siis mahdotonta haittaa edes lähialueen asukkaille tämä kunnan murskaamo aiheuttaisi, ainakaan jos sen osalta pysytään maltillisella ja hillityllä toiminnan tasolla ja vain kunnan omien tarpeiden ja maltillisten intressien äärellä.

Jo edellä mainitusta Liikekeskuksesta sen verran, että kunta pyytää parhaillaan tarjouksia kohteen purkamisesta. Jos innostaa, niin tarjouksen voi jättää tammikuun loppuun mennessä. Urakka-ajaksi on merkitty huhtikuu – lokakuu 2023. Tekniseltä johtajaltamme piti ihan kysymän hänen arviotaan kauanko purkamiseen menisi aikaa jos oikein reippaasti ja tahdikkaasti joku sen hoitaisi. Arttu Mönkölä heitti, ei pyyhettä kehään, vaan että suurelta osin varmastikin noin kolmessa kuukaudessa hoituisi.

Eli pahoimmoillaan kun purku-urakan mahdollisimman ”fiksusti” ja ”kivasti” kesäkuun alussa aloittaa ja elokuun lopussa päättää, niin saadaan varmasti ikimuistoinen ja hieno Joutsan ydinkeskustan suvi 2023. – Toivotaan, ettei sitä suvea tarvitse nähdä ja kokea. Tosin euro kun huseeraa konsulttina, niin siitähän ei välttämättä hyvää seuraa.

Marko Nikkanen

Tagged with →