Lääkkeiden tilaaminen verkosta kotiovelle tai noutoautomaattiin on tätä päivää, ajattelee Korpilahden apteekin ja sen sivuapteekkina toimivan Luhangan apteekin apteekkari Lauri Viitanen – ajatteli jo oikeastaan vuonna 2018 aloittaessaan Korpilahdella ja Luhangassa alan yrittäjänä. Jo tuolloin Viitanen suunnitteli kehittävänsä jatkossa liiketoimintaansa avaamalla verkkoapteekin.

Nyt Korpilahden apteekin Pilleripoliksi ristitty verkkoapteekki on ollut jo runsaat puolitoista vuotta käytössä ja saanut Viitasen mukaan asiakkailta hyvän vastaanoton.

– Tarve ajasta ja paikasta riippumattomaan ostamiseen lisääntyy jatkuvasti, ja me haluamme olla mukana kehityksessä ja tarjota asiakkaillemme joustavia, aikaa säästäviä palveluja, sanoo apteekkari.

Pilleripolilta voi tilata reseptilääkkeet ja muut apteekkituotteet sekä tarkistaa omien reseptilääkkeiden saatavuustiedot. Muita apteekkituotteita voi tilata kuten tavanomaisista verkkokaupoista eli ilman tunnistautumista ja kontaktia tuotteiden toimittajaan, mutta reseptilääkkeiden tilaaminen edellyttää Viitasen mukaan sähköistä tunnistautumista, ja reseptilääkkeitä tilatessa apteekista myös ollaan sovittuna aikana puhelimella yhteydessä asiakkaaseen. Tämän kanssa keskustellaan lääkkeenvalinnasta ja Kela-korvauksen muodostumisesta, ja samalla tämä saa lääkeneuvonnan.

– Sama proseduuri, mikä on normaalisti kivijalassa, vertaa Viitanen.

Keskustelun pohjalta verkkoapteekissa tehty reseptilääketilaus päivittyy, minkä jälkeen asiakas pääsee valitsemaan maksu- ja toimitustavat.

Tavanomaisten toimitustapojen lisäksi verkkoapteekin tuotteet voi valita noudettavaksi apteekin toimipisteistä. Korpilahdella käytössä oleva noutolokerikko mahdollistaa haun myös apteekin ollessa kiinni, mutta Luhangassa lokerikkoa ei ole.

– On sitä mietitty, mutta siinä liiketilassa on pieniä rakenteellisia ongelmia. Eli periaatteessa paketit Luhangasta voi noutaa apteekin aukioloaikana, sanoo Viitanen.

Korpilahden apteekissa, jossa Pilleripolin tilaukset käsitellään ja pakataan, työskentelee apteekkarin lisäksi kolme vakituista työntekijää. Verkkoapteekki tuo heille lisää tehtäviä, mutta Lauri Viitasen mukaan toimenpiteet ovat yksinkertaisia, ja lisätyön sijaan hän pitää niitä enemmänkin työhyvinvoinnin ja työn monipuolisuuden luojina.

– Se on yksi tämän monipuolisen työn kuva, hän sanoo.

Lauri Viitanen aloitti Korpilahdella ja Luhangassa apteekkarina loppuvuodesta 2018. Kuvassa Viitasen ohella Luhangan apteekissa tuolloin työskennelleet farmanomi Pirjo Keskivinkka (vas.) ja proviisori Aila Torkki. Kuva: JS Arkisto / Tarja Kuikka

Pilleripolin tilausmäärät vaihtelevat. Välillä tilauksia tulee Viitasen mukaan viikossa yksi tai kaksi, välillä päivittäin joku. Esimerkiksi joulukuussa tilauksia tehtiin kolmisenkymmentä. Viitanen uskoo verkkoapteekin roolin suurenevan jatkossa.

– Kyllä minä uskon, että se kasvaa. En minä sitä muuten olisi pystyyn laittanut.

Hintaa Pilleripolin perustamiselle kertyi apteekkarin mukaan yli 10.000 euroa, yksi iso kustannusten tuoja oli noutolokerikon hankinta. Toiminnasta jatkuvasti juoksevat kulut, joihin sisältyy muun muassa Pilleripolin sivujen ylläpito, ovat noin 5.000 euroa vuodessa. Viitanen myöntää verkkoapteekin käyttöönoton tulleen kalliiksi.

– Mutta se oli strateginen päätös.

Viitanen on toteuttanut apteekeissaan muitakin uudistuksia, muun muassa vaihtanut apteekkijärjestelmää ja Korpilahden apteekin toimipaikkaa, päivittänyt Luhangan apteekin tiloja ja laajentanut joulukuussa Luhangan apteekin aukioloa. Kolmen päivän sijaan Luhangan apteekki on nyt auki neljänä päivänä viikossa.

Asiakkaat ovat Viitasen mukaan tykänneet uudistuksesta. Uudistus on päinvastainen mihin on totuttu – yleensä toimijat supistavat aukioloja – mutta Viitanen katsoo toiminnan vähentämisen ja aukiolojen supistamisen tarkoittavan yleensä aina lopun alkua. Hän halusikin laajentaa Luhangan apteekin aukioloa, jotta apteekki palvelisi jatkossakin paikallisia ja ohikulkijoita.

– Luhangassa on tärkeä olla oma apteekki siinä Tammijärvellä, ettei ihan kaikkia asioita tarvitse Joutsassa hoitaa.

Tarja Kuikka

Yläkuva: Korpilahden apteekin verkkoapteekista tehdyt tilaukset voi noutaa myös Luhangan apteekista, joka vastaa sijaintialueensa resepti- ja itsehoitolääkkeiden vähittäisjakelusta. Kuvassa Luhangan apteekin hoitaja proviisori Aila Torkki.