Insinööritoimisto Jouko Sjöberg teki viime kesänä Joutsan kirkon paanukaton kuntotarkastuksen. Sen mukaan rikkinäisiä paanuja on noin 800 kappaletta ja tervaa ei ole katossa nimeksikään. Paanukatto on tiettävästi tervattu edellisen kerran vuonna 2005. Paanukattojen suositeltu huoltotervausväli on 3–5 vuotta.

Paanukaton korjauksesta ja tervauksesta on tehty syksyllä tarjouspyynnöt. Määräaikaan mennessä alan yrityksiltä tuli 3 tarjousta: E-P Tervapinta 149.700 euroa, Uudenkaarlepyyn Paanukatto 160.704 e ja Etelä-Savon Perinnetervaus 333.650 e.

Kirkkoneuvosto päätti esittää kokonaistaloudellisen vertailulaskelman ja pisteytyksen perusteella, että urakka menisi Uudenkaarlepyyn Paanukatto -nimiselle firmalle 160.704 euron tarjouksella. Lopullisen päätöksen investoinnista tekee kirkkovaltuusto. Uudenkaarlepyyn Paanukaton tarjous on voimassa 15.3. asti.

Paanujen ja muiden paanukattorakenteiden korjaukset tehdään kevään ja kesän 2023 aikana ja tervaus syksyllä. Kahden pienemmän lappeen paanut uusitaan kaikki ja siitä saatavilla paremmilla paanuilla tehdään muilla katoilla yksittäisten paanujen vaihtoa.

Urakka ei sisällä tervauksessa käytettävää hautatervaa. Sen hankkii seurakunta mainitun insinööritoimiston avustuksella. Näin varmistetaan, että terva on laadukasta. Tervan ostoon on varauduttu 10.000 eurolla.

Kunnostus vaatii ammattitaitoisen asiantuntijan valvontaa. Palkkakuluihin on varattu 5.000 euroa.

Kirkkoneuvosto päätti paanukaton korjauskulujen vuoksi hakea rakennusavustusta kirkkohallitukselta kulttuuriperinnön hoitoon 175.704 euroa.

Janne Airaksinen

Tagged with →